StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Shazam: Bijes Bogova‘: Kad svijet spašavaju supertinejdžeri

Piše Marko Njegić
20. ožujka 2023. - 15:02

Kaotičnost DC-ja vidljiva je i u filmu "Shazam: Bijes bogova" ("Shazam! Fury Of The Gods"), nastavku velikog kinohita iz 2019. godine. "Shazam 2" je prvi DC-jev film u kinima otkako je novo vodstvo preuzelo matičnu kompaniju superheroja kao što su Batman, Superman, Wonder Woman, Aquaman..., a stigao je pola godine nakon "Black Adama".

Podsjetimo se, na kraju "Black Adama" pojavio se tada još aktualni Superman u tumačenju Henryja Cavilla da bi glumac nedugo potom dobio otkaz kao Čovjek od čelika, otprilike istovremeno kad je otkazano i snimanje trećeg dijela "Wonder Woman", čime je u pitanje dovedena i sudbina Gal Gadot.

FILM: Shazam! Fury Of The Gods; fantastična akcijska komedija; SAD, 2023. REŽIJA: David F. Sandberg ULOGE: Zach Levi, Rachel Zegler DISTRIBUCIJA: Blitz OCJENA: ***

Međutim, na kraju "Shazama 2" – u proteklih nekoliko dana informacija je "procurila" na internet, ali svejedno evo upozorenje za omanji "spoiler" – pojavljuje se Wonder Woman, i to u tijelu Gadot. Što to znači? Da "Wonder Woman 3" ipak ne otpada, odnosno da je Gadot i dalje u ulozi slavnog lika, za razliku od Cavilla?

DC kao da još ne zna što bi točno radio sa svojim superherojima, a to se prenosi i na "Shazam 2". Ponovno u režiji Davida F. Sandberga ("Kad se svjetla ugase", "Annabelle: Početak") nastavak je privlačan i dopadljiv, no manje ujednačen od prvog filma, jednog od najugodnijih superjunačkih iznenađenja posljednjih godina.

Prvi film bio je vjerojatno najspielbergovskiji superherojski blockbuster, priča o odrastanju i sazrijevanju sa srcem na pravom mjestu, prepuna dječjeg optimizma i iskrenog obiteljskog sentimenta, te usredotočena na prijateljstvo dvojice klinaca iz Philadelphije, Freddyja Freemana (odlični Jack Dylan Grazer) i Billyja Batsona (Asher Angel), od kojih potonji postaje supermanovski superjunak u odraslom tijelu (tad ga glumi zaigrani Zach Levi) kad uzvikne riječ "Shazam!".

Film je djelovao kao blaga diverzija, pa i subverzija, razlikujući se od mračnijih DC-jevih blockbustera poput "Batmana protiv Supermana", ali i od konkurentskih Marvelovih, a ako je dijelio samosvjesnu autoironiju i apsurdnost s "Deadpoolom", kod njega je sve to bilo izvedeno na (simpatičan) dječački način.

"Bijes bogova" posjeduje dio zarazne lakonotnosti prethodnika, ali je (pre)opterećen "brže, više, jače" formulom nastavka i prema kraju postaje jedan u nizu spektakularnih superjunačkih blockbustera krcatih efektima s kojima se sprdao prvi film. Znate već, grupa superjunaka spašava svijet boreći se s apokaliptičnim supernegativcima i u toj borbi gradski blokovi bivaju sravnjeni sa zemljom.

No, treba reći da "Fury Of The Gods" ima bolje efekte od recentnih Marvelovih filmova (uostalom, kao i gotovo svaki DC-jev projekt), naročito "Black Panthera 2", a za promjenu prijetnja našem svijetu nije intergalaktička kao što to najčešće biva u superjunačkim spekaklima i protiv supernegativaca, točnije supernegativki, praktički se bore tinejdžeri u tijelu superheroja.

Antagonistice "Shazama 2" – malo edukativne note – dolaze iz grčke mitologije, one su tri kćeri boga Atlasa, Hespera, Kalipso (oskarovka Helen Mirren, Lucy Liu) i... neka njezin (glumački) identitet ostane tajna. Njihove moći je prije dugo vremena ukrao Čarobnjak (Djimon Hounsou) kako bi ih dao "prvacima" poput Billyja i zatočio je Atlasove kćeri u kraljevstvu odvojenom od ljudskog.

Atlasove kćeri žele moći natrag i pojavljuju se u krivo vrijeme, baš kad Billy jedva drži na okupu Freddyja i pripadnike posvojene superjunačke obiteljske ekipe kojima je uspio dati "shazamovske" moći, a javnost je zove "Philadelphijski promašaji" i često odbacuje zato što "lokalna supergrupa" prilikom spašavanja grada često izazove jednako štete koliko i koristi.

Upravo zato na početku filma Billy u superjunačkom tijelu kod "psihijatra" dvoji je li on uopće doprinosi kao superjunak s obzirom da postoji još jedan superheroj brži od njega, također s munjom na prsima (Flash), a i on nije "muževan" kao Aquaman, ni "cool" poput Batmana.

Adolescentska tjeskoba tišti Billyja (ovaj put većinski prednjači Levijeva superherojska persona/njegova verzija lika) koji se boji straha od napuštanja, tj. da će, kao skori 18-godišnjak, prerasti obitelj, dok ga njegovi pubertetski hormoni potiču da sanja Wonder Woman. Istovremeno, Freddy se uživio u superjunačku ulogu (kao superjunaka utjelovljuje ga Adam Brody) i zaljubljuje u novu djevojku u školi, Antheu (magnetična Rachel Zegler; otkriće "Priče sa zapadne strane").

Freddy i Billy su najbolji likovi, pa je šteta da nastavak nije fokusiran isključivo na njih, kao i prethodnik, već posvećuje minutažu i sporednima (ističe se Grace Caroline Currey; "Pad") koje redatelj Sandberg nastoji uklopiti u priču, povezati brojne niti zapleta i (o)držati ritam sve do razvučenog klimaksa sa zmajem i stvorenjima iz grčke mitologije.

Pa ipak, Sandberg režira film mahom prohodno, ne libi se skrenuti u "potterovsku" fantaziju s letećim knjigama ili samopišućim perima i poigrati se s "moći osovine" jedne božice, tj. "preuređivanja" arhitekture u stilu "Inceptiona" i "Doktora Strangea", ali i pokušava i uglavnom uspijeva postići ono najvažnije. Sačuvati "Shazamovo" srce na pravom mjestu.

Oskarovka u blockbusterima

Legendarna Mirren nastavlja s nastupima u blockbusterima nakon što je glumila u serijalima "Red" i "Brzi i žestoki".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2023 16:40