StoryEditorOCM
Film & TV‘BREED‘

‘Psi i vlasnici nisu uvijek slični‘, smatra Splićanka Paula Skelin koja je dobila posebno priznanje FMFS žirija za film o izložbama kućnih ljubimaca

Piše Marko Njegić
7. srpnja 2021. - 11:15

Posebno priznanje ide filmu čija autorica je nadišla temu kojom se inicijalno počela baviti te pronašla malu, univerzalno zanimljivu antropološku studiju, vješto koristeći statične kadrove kojima precizno ekstrahira znakovito i zanimljivo.

Posebno priznanje ide filmu "Breed" redateljice Paule Skelin. Ovim riječima je žiri 14. FMFS-a počastio mladu filmašicu iz Splita, koja je za svoj kratki film iz programa "Ješke" dobila "special mention".

Volonterka na festivalu

Koliko ti je ovo posebno priznanje uistinu posebno?

- Posebno je jer dolazi iz Splita, grada u kojem sam rođena i u kojem sam odrasla. Moje prvo volontiranje je bilo na petom izdanju FMFS-a, jutros sam baš naišla na majicu. Ovaj festival je nešto jako lijepo što se dogodilo Splitu i zato bilo koja nagrada koja dolazi s Mediterana za mene je jako posebna.

Je li ti draže posebno priznanje žirija ili da si npr. s filmom ušla u top pet ocjena gledatelja? Struka ili publika?

- Ne bih rekla da mi je išta od toga draže. Publiku definitivno ne treba podcjenjivati… Mislim da objektivni pogled na film donosi osvježenje koje redateljima nekad zafali.

S druge strane, osjećam se jako počašćeno što sam dobila priznanje žirija i jako sam zahvalna na ovoj nagradi.

Kako ti je kao Splićanki bilo izići na pozornicu Ljetnog kina "Bačvice" pred splitsku publiku?

- To se već dogodilo prije nekih šest godina, kada sam prezentirala film "Vrilo" koji sam montirala, pa mi ovo nije prvi put. Ali, da budem iskrena, imam strah od govora na pozornici, tako da mi nije najugodnije.

Odakle ideja za film o izložbama pasa? Jesi li "dog person"?

- Ideja je proizišla na radionici dokumentarnog filma pod mentorstvom Ivana Ramljaka i Josipa Lukića u Blanku. Razmišljala sam o idejama koje me fasciniraju i koje su mi pomalo apsurdne. Onda sam se sjetila da sam jednom u Splitu vidjela izložbu pasa i da je to izgledalo jako filmično i bizarno.

Snimatelj Luka Čižmak i ja smo krenuli snimati po raznim hrvatskim gradovima u kojima se događaju izložbe i tako je cijela priča počela. Pse obožavam, odrasla sam u društvu pasa, mješanke Alke i haskice Điđi koje su, nažalost, od starosti umrle prošle godine.

Jesi li odmah u startu "pronašla malu, univerzalno zanimljivu antropološku studiju" ili je to došlo tijekom snimanja?

- Zapravo, kao što sam spomenula, mislim da mi je sve skupa bilo zanimljivo već u startu i da sam htjela kroz snimanje započeti istraživanje te teme. Bila sam znatiželjna što će se dogoditi ako opservacijski snimamo te ljude i pse i na koji način će se to reflektirati kroz film. Radili smo intervjue s izlagačima i čuli smo njihove priče. Obilazili smo različite gradove i shvatili da postoji obrazac koji se ponavlja, a to je jedan uistinu čudnovat odnos izlagača i pasa.

'Klimanje' u montaži

Vlasnici pasa su ti na kraju bili zanimljiviji od samih pasa i izložbi?

- Jesu. Film smo dugo montirali jer smo imali jako puno materijala. Taj materijal je pokrivao i cijelu izložbu, natjecanje, različite pasmine, intervjue i tako dalje. U montaži smo Damir Čučić i ja skužili da će biti super prikazati trenutke prije samog natjecanja. Iako smo odlučili ne stavljati intervjue u film, to nam je pomoglo da shvatimo kako ti ljudi razmišljaju i koji su im ciljevi. Naposljetku, vidimo ih kroz statične portrete koji govore puno više od samih intervjua.

Je li ti snimanje ovog filma potvrdilo koliko su vlasnici i psi zapravo slični?

- Je i nije. Kroz snimanje filma sam naučila kako funkcioniraju izložbe pasa i koliko se taj odnos čovjeka i psa isprepliće kroz natjecanje. Na primjer, bilo je trenutaka kada vlasnici govore: “Njemu (psu) ovo jako puno znači”, dok pas samo gleda u prazno i dašće. Pas postaje više objekt koji vlasnik lakše kontrolira, a na neki način i prilagođava sebi. Neki su psi uistinu odstupali od svojih vlasnika i čak bih rekla da u tom kontrastu vidim još veću zanimljivost.

Nedavno si završila snimanje novog, četvrtog kratkog filma u Splitu - "Klimanje". Gledamo li ga na idućem FMFS-u ili ranije?

- Sigurno ga ne gledamo ranije. Tek je u montaži, pomalo.

Koliko misliš da je optimalno snimiti kratkih filmova prije dugometražnog debija i stremiš li tome?

- O dugometražnom filmu trenutno uopće ne razmišljam. Iako imam dva scenarija za dugi film. No, jako mi je zanimljivo baviti se kratkom formom, odnosno kraćom pričom. Tako da kada osjetim da je vrijeme za dugometražni film, zaplivat ću u to.

Kako bi se Paula Skelin mogla uklopiti u "novi ženski val" hrvatske kinematografije i kako uopće gleda na njega?

- Ne znam kako se uklopiti u bilo što. Cijeli život imam problem s tim. (smijeh) Hrvatskoj nedostaje normalizacija žene kao scenaristkinje, redateljice, snimateljice, montažerke i tako dalje.

Muškarci u ovoj struci dominiraju, i nama ženama je trebalo jako dugo, mikrokoracima da dođemo do trenutka u kojem možemo reći da uopće postoji neki “novi ženski val”.

Ja kao redateljica iz Splita, grada koji pogotovo nema puno žena u filmskoj struci, osjećam se kao da sam pala s Marsa.

No, s ponosom želim reći da je na mom kratkom igranom filmu "Klimanje" radio veći postotak žena nego muškaraca, i u filmskom timu smo imali snimateljicu Andreu Kaštelan, producenticu Tinu Tišljar, kostimografkinju Barbaru Radelja, šminkericu Tamaru Radinger, asistenticu zvuka Annu Chiaru Bozzo, glavne glumice Maris Jozić i Anu Uršulu Najev, te montažerku Ivanu Perčinlić.

Filmaši i filmovi koje volim

Tko su ti uzori među domaćim i stranim filmaši(ca)ma i kakve filmove voliš?
- Od kolega i kolegica bih istaknula Igora Jelinovića, Marka Jukića, Jasminu Beširević, Josipa Lukića i Ivana Ramljaka. Volim i filmski stil Borisa Poljaka, Juraja Lerotića, Sonje Tarokić, Hane Jušić, Petre Zlonoge i Draška Ivezića.

Od stranih dokumentarista inspiraciju pronalazim u filmovima Michaela Glawoggera, Agnes Varde, Herzoga (istaknula bih film “Land Of Silence and Darkness”), Fredericka Wisemena, braće Maysles, Claire Simon (“Recreations”), Vitalija Manskog (“Under the Sun”)...

Od ostale ekipe redatelja volim filmove Seana Bakera ("Projekt Florida"), Cristiana Mungiua ("4 mjeseca, 3 tjedna i 2 dana"), Roya Anderssona, Andreu Arnold, Leosa Caraxa i tako dalje.

Filmovi kao vječna inspiracija: "Okus trešnje", "Close-up", "Žena pod utjecajem", "Ples u tami", "Festen", "Woman In Dunes", "Nebo nad Berlinom"...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. lipanj 2023 03:25