StoryEditorOCM
Film & TVPOHVALA UOČI 15. IZDANJA FESTIVALA

Alen Munitić oduševljen što je FMFS dobio svjetski kompliment: Iznenađenje je ogromno, ne znamo tu kritičarku koja radi za ‘The Guardian‘, ali stvarno se imamo čime pohvaliti i jedva čekamo na Bačvice!

Piše Marko Njegić
18. svibnja 2022. - 12:54

Do ovogodišnjeg, jubilarnog 15. Festivala mediteranskog filma Split dijeli nas nešto manje od mjesec dana (od 16. do 25. lipnja), a popularni FMFS je friško predstavio novi plakat i upravo dobio najbolju moguću reklamu za nadolazeće izdanje.

Britanski "The Guardian" uvrstio je FMFS na listu najboljih europskih ljetnih filmskih festivala kao jedinog iz Hrvatske, a uz one iz Venecije, San Sebastiána, Locarna, Annecyja i Karlovy Varyja.

- Prije svega, iznimno smo počašćeni jer se radi o "The Guardianu". Iznenađenje po čitanju članka je bilo zaista veliko, ne poznajemo kritičarku koja je ovo pisala, a koja inače komentira filmsku industriju i za BBC. Naći se u društvu velikih "A" festivala ogroman je kompliment, koji usput pokazuje da se u inozemstvu prate i naša nacionalna događanja u industriji, pa je time ovo priznanje još veće. Ostaje mi samo pozvati svih da nam se pridruže na jednom od 10 najboljih europskih ljetnih festivala - izjavio nam je direktor FMFS-a Alen Munitić.

Za dosad najveće izdanje FMFS-a Munitić najavljuje "povratak na staro normalno" uz "nikad više filmova, nove programe i lokacije". Festival će nas, kako sugerira "pješčani" plakat Karla Kazinotija, "zatrpati filmovima" na nezamjenjivim Bačvicama, u "Kinoteci", na platou ispred Doma mladih, ali i u novom kinu unutar tvrđave Gripe.

Novitet je program "Parangal" rezerviran za naslove kinematografija izvan mediteranskog bazena, dok će se u sklopu programa za djecu i mlade naći filmovi za različite sve uzraste. To nije sve.

Jer, kako ističe Munitić, FMFS će zahvaljujući potpori Kreativne Europe osnažiti i program industrije nizom radionica i predavanja namijenjenih filmskim profesionalcima koji će u Split doći upravo zbog FMFS-a, a "sve to garancija je povratka festivalskog 'šušura' koji nam je nedostajao ove zadnje dvije godine".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2023 10:21