StoryEditor
Film & TVCINEMARK U KUĆNOM KINU

‘Provala‘: Horori iz bračnog života

8. listopada 2021. - 23:03

Provala u kuću pokreće radnju filma "Intrusion" koji se žanrirao kao horor u najavama jesenskih Netflixovih atrakcija, a ustvari je triler. Naravno, postoje i horori ili hororski trileri iz vrste "home invasion" (napad na kuću), od "Funny Games" Michaela Hanekea i "Stranaca" s Liv Tyler do "Ne diši" i aktualnog "Ne diši 2".

Međutim, "Intrusion" ili "Provala" nije takav film. Jedva da tu ima punokrvnog trilera, kamoli horora. Svakako, uzor za scenarista Chrisa Sparlinga (izvrsni triler "Živ zakopan", korektni hororčić "Bankomat") i redatelja Adama Salkyja čini se da je bila prošlogodišnja "Kuća straha" Davea Franca i "apartmanski" trileri iz zlatnog doba žanra, devedesetih ("Oglas donosi smrt"...), ali film se ne uspijeva približiti tom uzoru i biti tenzičan i intrigantan.

FILM: Intrusion; horor triler; SAD, 2021. REŽIJA: Adam Salky ULOGE: Freida Pinto, Logan Marshall-Green OCJENA: **

Sparling i Salky su "home invasion" podžanr pospojili s "brak je mrak" dramom, tj. odnosnom među ukućanima, mladim parom Henryjem i Meerom (Logan Marshall-Green, Freida Pinto). Pa ipak, nisu ovo "Prizori iz bračnog života", niti "Bračna priča", prije Netflixov "Malcolm i Marie".

Čak se i čini da je skupocjena kućerina Henryja i Meere u trileru "Intrusion" ista ona kuća gdje su cijeli film proveli Malcolm i Marie. "Provala" se oslanja na "Malcolma & Marie" i kao film koronske ere, orijentiran na šačicu likova i ambijentiran mahom u jedan prostor.

No, "Malcolm i Marie" je kao drama fokusirana na verbalno koškanje likova (također mladi par) bila uzbudljvija od "Provale" jer filmu ne pomaže ni trilerski okvir priče da zbivanja budu zanimljivija. A zbivanja kreću od trenutka kad Meera i Henry pronađu tragove zemlje na podu u kući i otkriju da im je netko provalio.

Tek tada Heny postavlja alarm, ali svejedno slijedi druga i gora provala. Ovaj put provalnici zatječu par kući. Nestanak struje u kući i sjena nekog maskiranog muškarca u mraku u drugom planu iza Meere je pokušaj horora, a sve završava tako da Henry odnekle izvadi skriveni pištolj i ubije napadače u samoobrani. Misterija djeluje na trenutak-dva.

Zašto Henry skriva pištolj? Tko su provalnici i što su tražili u njihovoj kući? I ima li veze (i kakve) sa svim ovim neka nestala djevojka o kojoj izvještavaju televizijske vijesti? Problem je što se provala događa negdje oko 20. minute filma "Intrusion", a gledatelj shvaća "u kom grmu leži zec" već nakon pola sata pa je ostatak priče krajnje predvidljiv i nimalo šokantan kad misterija izgubi misterioznost.

Naravno, to je gledatelj koji je vidio tri trilera u životu, no Netflix kao da s "Provalom" tipuje na nekog kome će ovo biti prvi susret sa žanrom i tko će gledati film znatiželjno sve do kraja da vidi kako će se provala otplesti. Iskusniji gledatelj će izgubiti znatiželju i pažnju nalazeći se korak ispred Meere dok ona istražuje što se događa i povezuje konce, znajući što će se ili što bi se moglo dogoditi, za razliku od protagonistice.

Freida Pinto je praznik za oči od "Milijunaša s ulice", "Upoznat ćeš visokog, tamnog stranca" i "Besmrtnika", a da nema talenta ne bi je angažirao Terence Malick ("Vitez pehara"), ali ni jedna Meryl Streep ne bi mogla napraviti nešto u ovakvom filmu s ovakvim plošnim likom.

Može se Pinto truditi da pokuša zbivanja i lik načiniti zanimljivijima, no dosta toga je već palo u vodu. Logan Marshall-Green ("Prometej") dvaput se uspio uspješno odmaknuti od statusa kopije popularnijeg kolege Toma Hardyja ("The Invitation", "Upgrade"), ali ovaj film predstavlja za njega korak natrag, kao i lik kojeg tumači.

Predstojeći preokreti su jeftini, a uzbuđenja još jeftinija, ako ih se takvima uopće može nazvati, ogledni primjer za "lazy writing", što je razočaranje za scenarista filma "Buried" kao sve samo ne "lazy", već istinski napetog trilera.

Možda bi sve bilo podnošljivije da su glumci na visini zadatka, ali oni odrađuju uloge na autopilotu i investiraju minimum osobnosti u likove i odnos supružnika u filmu koji eventualno funkcionira samo u domeni svojevrsnih prizora iz lošeg bračnog života. Horor(i) iz bračnog života, to je "Intrusion".

Freida u SF romansi

Od nadolazećih filmova Freide Pinto najzanimljivijim se čini SF romansa "Needle in a Timestack" u kojoj glumi s Orlandom Bloomom i Lesliejem Odomom Jr-om. Film ima premijeru u Americi 15. listopada.

item - id = 1133568
related id = 0 -> 1144784
related id = 1 -> 1144417
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. studeni 2021 20:03