StoryEditorOCM

STRANCI: Nadnica za strah

Piše PSD.
28. svibnja 2009. - 14:00

Film: THE STRANGERS; horor; SAD, 2008.
Režija: Brian Bertino
Uloge: Liv Tyler, Scott Speedman
Distribucija: Discovery
Ocjena: ****

Domaći su distributeri nedvojbeno pročitali višestruke “Reflektorove” temate o “novom valu” filmova strave i užasa. Mic po mic, otkupili su gotov sve naslove s liste naših “prijedloga” (“Špilja užasa”, “Wolf Creek”, “Ropstvo”, “Svi dečki vole Mandy Lane”...).

Posljednji u nizu je “The Strangers” debitanta Bryana Bertina. Po čemu su to “Stranci” važni za horor žanr? Što je to u njima novo kad smo priču o domestikalnom teroriziranju, pa makar ona bila rekonstrukcija “istinitog događaja”, više puta vidjeli (“Posljednja kuća nalijevo”, “Funny Games”, “Oni”)?

Bertino se, zapravo, vraća starim zakonitostima žanra, implicitnoj stravi u odnosu na eksplicitni užas, s kojima uspijeva držati publiku čitavo vrijeme prikovanu za ekran, što je vrlo impresivno s obzirom da je radnja svedena mahom na stotinak kvadrata jedne kuće kojom defiliraju malobrojni likovi (dvije žrtve i tri agresora koji im “to” rade “zato što su bili doma”).

Također, žrtve (LIv Tyler, Scott Speedman), za promjenu, imaju karakterizaciju i gledatelj je stavljen u njihovu poziciju, a i besani ostatak noći ne obilježava konstantno štrapanje krvi koja bi valjda zacrvenjela i mjesec na nebu. Mladi redatelj odbija pucati iz arsenala štoseva za jeftino plašenje publike.

Bu-scena ima i ovdje u izobilju, ali najviše impresionira stvaranje istinske jeze s minimalnom pomoći zvuka i maksimalnom uporabom vještih kutova kamere, čime se konstantno vrši pritisak na publiku, dozirajući tenzije nagovještajima da su uljezi u kući u kojoj polako nestaje svjetla.

A čak i kad vam se čini da, poput likova, vidite svjetlo na kraju tunela, ispostavit će se da ste u krivu. To je brzi vlak smrti koji će pregaziti svaku posljednju nadu za spas od neobjašnjivog ljudskog zla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2023 09:57