StoryEditorOCM
Film & TVsvečano i veselo

Otvoren 15. Festival mediteranskog filma Split: Na otvaranju svjetska premijera redateljskog prvijenca Nine Violić

Piše Marko Njegić
16. lipnja 2022. - 22:34

Počelo je "zatrpavanje filmovima": jubilarni, 15. Festival mediteranskog filma Split otvoren je u Ljetnom kinu "Bačvice" svjetskom premijerom dugometražnog redateljskog prvijenca glumice Nine Violić "Baci se na pod", ozvučenog novom "zaraznom" pjesmom TBF-a.

To je prvi od ukupno 72 filma iz 30 zemalja koje će programski i lokacijski dosad najveći FMFS prikazati u idućih 10 dana, do 25. lipnja, te pretvoriti Split u "filmski centar Mediterana". Projekcije se, osim na Bačvicama, održavaju u "Kinoteci", na platou ispred Doma mladih i na Tvrđavi Gripe kao novoj lokaciji festivala.

image
Josko Supic/Cropix
image
Josko Supic/Cropix

Osim novog kina, novi je i program "Parangal", koji, upravo na Tvrđavi Gripe, prikazuje nemediteranske filmove, poput ovogodišnjeg oskarovskog nominenta iz Butana "Lunana".

FMFS-ovci najavljuju da ugošćuju "četiri regionalna festivala, ali i Europsku filmsku akademiju/EFA s kratkim programima", kao i to da je "poseban dio festivala prilagođen djeci i mladima", te da se "za filmske profesionalce, uz radionicu scenarija, stavlja fokus i na videoigre i sinkronizaciju filmova".

image
Josko Supic/Cropix

Također, najavljuju i poslasticu za filmofile-kolekcionare: u sklopu Ljetnog kina Bačvice "Split Nomad Gallery" organizira "prodajnu izložbu limitirane edicije postera filmskih klasika koje su posebno za ovu priliku kreirali splitski kreativci".

image

Split, 160622.
Otvaranje Festivala Mediteranskog Filma Split.
Foto: Josko Supic/Croipx

Josko Supic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. svibanj 2023 10:29