StoryEditor
Film & TVU ZVUČNOM DRUŠTVU

‘Otac‘ u selekciji za EU Oscara: Europska filmska akademija odabrala i jednu hrvatsku manjinsku koprodukciju za nominacije 2020.

Piše Marko Njegić
18. kolovoza 2020. - 11:31

Drugu godinu zaredom hrvatska manjinska koprodukcija našla se na listi filmova selektiranih za nominacije za EU Oscara od strane Europske filmske akademije (EFA).

Nakon prošlogodišnjih filmova "Bog postoji, njeno ime je Petrunija" i "Šavovi", čast je ove godine pripala "Ocu" Srdana Golubovića, nastalom u koprodukciji kompanije Propelere, odnosno producenturi Borisa T. Matića i Lane Matić. "Otac" je, kako smo svježe podsjetili, imao premijeru na Berlinaleu, a s EFA-inom selekcijom zatvara krug.

Zanimljivo je da će EFA selektirati filmove za EU Oscar nominacije u dva dijela zbog korone i njome povezanih restrikcija. U ovom prvom dijelu su selektirana 32 filma, a drugi dio slijedi u rujnu, čime će u selekciju moći ući i filmovi koji su imali premijere do 31. svibnja, na festivalima ili u kinima, ali zbog pandemije nisu mogli krenuti u regularnu kinodistribuciju prije studenoga.

Uglavnom, "Otac" se zasad nalazi u prilično zvučnom društvu koje čine redateljski prvijenac glumca Vigga Mortensena "Falling", zatim "Corpus Christi" Jana Komase, "Platforma" Galdera Gaztelu- Urrutije, "Obojena ptica" Václava Marhoula, "Undine" Christiana Petzolda, "The Personal History Of David Copperfield" Armanda Iannuccija, "Šarlatan" Agnieszke Holland, "Mračne priče” braće D'Innocenzo...

Nominacije za EU Oscara bit će poznate 7. studenoga na filmskom festivalu u Sevilli, a dodjela je još uvijek zakazana za 12. prosinca u islandskom Reykjaviku.

Izdvojeno

18. kolovoz 2020 12:04