StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KUĆNOM KINU

‘Tragedija Macbetha‘: Malo buke i bijesa koji ne znače ništa

24. ožujka 2022. - 11:47

Shakespeareov "Macbeth" ima nešto "noirovskog" u sebi. Mračan je kao crna noć, a njegov glavni ženski lik, lady Macbeth, preteča je fatalne žene i spletkarošice koja će pomutiti um titularnom protagonistu žednom moći poput nje i nagnati ga na zločin.

Nešto "noirovskog" znali su imati i neki filmovi braće Coen, Joela i Ethana ("Arizona Junior", "Veliki Lebowski"), konkretno "Krvavo jednostavno" i "Čovjek kojeg nije bilo". Kad je Joel odlučio ekranizirati "Macbetha", sam bez brata Ethana, ali s kućnom glumicom i suprugom Frances McDormand u ulozi lady M, nekako je prirodno da je tražio i pronašao "noir" u Shakespeareu.

FILM: The Tragedy Of Macbeth; drama; SAD, 2021. REŽIJA: Joel Coen ULOGE: Denzel Washingon, Frances McDormand OCJENA: ** ½

Međutim, u njegovu filmu "The Tragedy Of Macbeth", "noir" je isključivo vizualne naravi i više opstoji u atmosferi, nego u likovima. Crno-bijela fotografija Bruna Delbonnela ("Amelie", "Sjene tame", "U glavi Llewyna Davisa", "Prijelomni čas"), zasluženo nominirana za ovogodišnjeg Oscara, približava "Tragediju Macbetha" filmovima četrdesetih i pedesetih, s "noirovskom" igrom svjetla i dominantne sjene.

Fotografija je iznimno filmična i čini ekspresionističkom nefilmičnu, kazalištarski krajnje svedenu scenografiju Stefana Dechanta ("Kong: Otok lubanja", "Bitka za Pacifik 2", "Dobrodošli u Marwen", "Zov divljine"), svojstvenu festivalskim art filmovima i također nominiranu za Oscara. Zajedno, fotografija i scenografija postižu vizualni ugođaj i oblikuju psihološki efekt filma oslikavajući arhitekturu uma naslovnog lika u tumačenju oskarovskog nominenta Denzela Washingtona i uvodeći nas u njegov labirint bolje od samoga glumca.

Film je vizualno sugestivan od prvog kadra s tri crne ptičurine kako prelijeću preko bijele podloge, najavljujući dolazak triju vještica koje će prorokovati Macbethovo kraljevanje na tronu Škotske, nakon čega on, s tim saznanjem, ubija kralja Duncana (Brendan Gleeson) u prilično gadnoj sceni umorstva.

Sve tri vještice utjelovljuje jedna glumica, kazališna veteranka Kathryn Hunter, koja krade film dvostrukom oskarovcu Washingtonu i trostrukoj oskarovki McDormand, a njezina nadrealna pojava je nalik nekakvom spoju Smrti iz "Sedmog pečata" i Golluma iz "Gospodara prstenova", samo bez specijalnih "performance capture" efekata.

U sjećanju Coenova "Macbetha" najviše ostaje ova vještica izobličena glasa i iskrivljena stasa, kadra neprirodno savijati tijelo i demonstrirati zavidne kontorcionističke sposobnosti. Nešto tako nismo vidjeli u prijašnjim ekranizacijama slavnog Shakespeareova komada, no to je, uz fotografiju, rijetka posebnost Coenova u konačnici precijenjenog i razočaravajućeg filma.

"The Tragedy Of Macbeth" je estetski dojmljiv, ali hladnjikav i nepamtljiv komad drame, lišen uobičajene pršteće režijsko-glumačke strasti brata Coena, Washingtona i McDormand, opipljive karakterne paranoje, ludila i psihološke tenzije, posebice u usporedbi sa superiornijim "Macbethom" Justina Kurzela iz 2015. s fenomenalnim Michaelom Fassbenderom i Marion Cotillard u glavnim ulogama.

U redu, ovaj Macbeth i ova Lady M su vremešni likovi, stariji nego ikad, samim time umorni i rezignirani, no poslovično autoritativni Washington i McDormand su polurezervirani i odsutni u ulogama, kao da se, za razliku od prethodnoga glumačkog para, ne daju do kraja i ne ulaze dublje pod kožu aktera, niti Coen to od njih traži, djelujući da se zadovoljio prvom verzijom scene, bez naknadnih repeticija i usavršavanja izvedbe.

Washington i McDormand elokventno recitiraju Shakespeareove riječi i rečenice ("Život je bajka koju idiot priča, puna buke i bijesa, a ne znači ništa"...), neke od najboljih ikad napisanih, ali izgledaju kao da ih ne osjećaju pa njihovi likovi i ostavljaju dojam beskrvnih krvoloka. Macbethov unutarnji konflikt nije ispoljen i proždiruća paranoja lika ne izjeda ga iznutra poput Aliena koji samo čeka da prodre van iz njegova prsišta.

Kad Macbeth u jednoj sceni kaže da mu je um "pun škorpiona", Washington nas ne uspijeva uvjeriti u to, dok smo kod Fassbendera osjećali kako škorpioni škljocaju kliještima i ubadaju mozak glumčeva lika otrovnim žalcima. Tek pred kraj filma Washington podiže glas i nagovještava nepovratan silazak u ludilo lika. Prekasno da bi Macbethova životna bajka puna buke i bijesa značila nešto.

Dva Denzelova Oscara i devet nominacija

Denzel Washington je osvojio dva Oscara za "Rat za slavu" i "Dan obuke", a ovo mu je bila deveta glumačka nominacija, nakon filmova "Cry Freedom", "Uragan", "Let", "Ograde" i "Roman J. Israel, Esq".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2023 17:29