StoryEditor
Film & TVCINEMARK U KUĆNOM KINU

MI PRIZIVAMO TAMU Teksaški masakr Mötorheadovom pilom

29. listopada 2020. - 23:56

Videopremijera filma "Mi prizivamo tamu" dogodila se, nimalo slučajno, u mjesecu horora. Prikladno, pred Noć vještica, hrvatsko "online" videotržište postalo je bogatije za prema svemu sudeći idealni "Halloween movie" koji sparuje stravu i heavy metal osamdesetih.

"Slasherski" hororci i teški metalci doživjeli su procvat baš osamdesetih, a često su se isprepletali u nekim motivima i koegzistirali u filmovima (soundtrack). Spoj je, dakle, u startu pogođen za "We Summon The Darkness" koji se događa audiovizualno solidno evocirane 1988. ("carpenterovska" elektronička "synth" glazba Tima Williamsa), nedugo prije izlaska albuma Metallice "... And Justice For All", prvog s novim basistom Jasonom Newsteadom nakon pogibije Cliffa Burtona.

FILM: We Summon The Darkness; horor triler; SAD, 2019. REŽIJA: Marc Meyers ULOGE: Alexandra Daddario, Maddie Hasson OCJENA: ** ½

Metal je zavučen duboko u ovaj "retro-slasher" pa slušamo rasprave o Metallici prije i poslije Davea Mustainea bez kojeg ne bismo imali Megadeth, spominju se Slayer, Mötley Crüe..., a u čast Mötorheada jedna stvar na soundtracku se zove  "Motorhead".

Istovremeno, metal je u filmu i krivac za širenje sotonizma, odnosno masovna umorstva od strane neke sotonističke sekte o kojima javljaju vijesti.

"Zlo heavy metal rock glazbe nepokolebljivo kvari duše naše djece", propovijeda evangelistički propovjednik (Johnny Knoxville) na TV-u koji bi tinejdžerima sigurno branio i gledanje "slashera". Hororski "slasheri" također su usađeni u ovaj film scenarista Alana Trezze (zombi komedija "Burying The Ex" Joea Dantea s Alexandrom Daddario) i redatelja Marka Myersa ("My Friend Dahmer" o serijskom ubojici iz naslova).

Uvod kao da nas priprema za "Teksaški masakr motornom pilom" i njegove klonove, uključujući i posljednji film s tim naslovom u kojem je glumila žanrovski iskusna Daddario ("Texas Chainsaw 3D"), zagrijavajući se za prizivanje hororske tame i razbijajući imidž ljepotice.

Žensko društvo nalazi se cesti bogu iza nogu. Vozeći se na metal koncert, Alexis, Val i Ben (Daddario, Maddie Hasson, Amy Forsyth) pričaju o šminki kao ratničkoj boji, između redaka naizgled tražeći primordijalnost u heroinama horora. Nažalost, priča postaje samo fusnota i eto tipične scene na benzinskoj crpki, gdje Val zavodljivo nalijeva gorivo i stari zaposlenik upozorava curke "Budite oprezne, zlo vreba, a činite se kao dobre djevojke".

Ubrzo cure na cesti imaju susret sa zlokobnim kombijem odakle netko bombardira vjetrobransko staklo njihova automobila čokoladnim "milkshakeom". Kad dođu ispred koncertne dvorane, tamo vide "neprijateljski" kombi, ali slijedi iznenađenje – u njemu se nalaze tri, čini se, prijateljski nastrojena metalca, Mark, Lovacs i Ivan (Keean Johnson, Logan Miller, Austin Swift) koji poznaju metal bolje od cura ili barem Alexis, zaboravne kad je u pitanju Burtonova smrt i njezin prvi "heavy" koncert u životu.

Pravi zaplet starta nakon pola sata: momci predlažu curama nastavak druženja, a Alexis sugerira da skoknu u ne tako daleku kuću njezina oca koja je idealna za provod iz snova... ili snomorica. Međutim, zaplet dolazi u paketu s obratom koji ispada efektna subverzija "slasherskih" tropa, ali jednom kad "twist" bude – prerano – (raz)otkriven, u igri "never have I ever... drugged someone’s drink", scenarist Trezza i redatelj Myers ne pokazuju takvu kreativnost, niti znaju što bi točno dalje.

"Mi prizivamo tamu" upada u generičku žanrovsku šablonu igre mačaka i miševa koju su Trezza i Myers nakratko uspješno subvertirali i ukazali na licemjernost evangelizacije, pretvaranja heavy metal(c)a u "žrtvenog jarca" i ispiranja mladih mozgova putem propovjedi za grozote pod izlikom religioznosti ("radimo Gospodinov posao") jer "bitno je da ljudi vjeruju, a vijesti potom odrade ostalo".

Kuća postaje prizorište jednog u nizu horor trilera. U svakom trenutku znamo kako će se priča dalje razvijati, tko će kojim redoslijedom stradati itd. Dotad je "We Summon The Darkness" jako potentan žanrovski film i djelovalo je da će biti nešto ekstra. Otad je ništa ekstra, ali sasvim neobvezatno gledljiv uz pizzu i pivo u društvu željnom atmosfere Noći vještica. Otprilike negdje pri sredini ili na samom kraju "halloweenovskog" maratona.

Natjerujući Amy

Nije samo Alexadra Daddario glumila u hororima, već i Amy Forsyth – gledali smo je u solidnom "Parku užasa".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

18. studeni 2020 23:04