StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK OBLJETNICA

‘Luda božićna zvona‘: Konzumerizam Djeda Mraza

Piše Marko Njegić
24. prosinca 2021. - 10:17

Snijeg je zabijelio Split kao rijetko kad prije u vrijeme dolaska komedije "Luda božićna zvona" ("Jingle All The Way", 1996.) u kino "Karaman". Bilo je to u ovo doba prije četvrt stoljeća, točnije 26. prosinca. Ugođaj kao stvoren za blagdansku komediju, tako rijedak u Splitu, pospješio je da kinodoživljaj bude bolji od samoga filma koji se nekoliko dana kasnije počeo otapati iz sjećanja poput snijega.

U režiji Briana Levanta ("Obitelj Kremenko") i produkciji Chrisa Columbusa ("Sam u kući", "Sam u kući 2"), "Luda božićna zvona" bila su četvrta "čista" komedija Arnolda Schwarzeneggera nakon "Blizanaca", "Policajca iz vrtića" i "Juniora". Znači, ne računajući one s fantazijskim i akcijskim prefiksom, "Posljednjeg akcijskog junaka" i "Istinite laži", pa i "Crveno usijanje" kao humorni "buddy cop" akcić u kojem je također glumio James Belushi.

FILM: Jingle All The Way; komedija; SAD, 1996. REŽIJA: Brian Levant ULOGE: Arnold Schwarzenegger, Rita Wilson OCJENA: ***

No, tko je očekivao novi Arniejev komični biser a la "Twins" i "Kindergarten Cop", mogao je biti razočaran budući da "Jingle All The Way" nije bio na njihovoj razini i jedva je prebacio "Juniora" na prvo gledanje.

Ocjena za "Luda božićna zvona" u srednjoškolskoj "filmoteci" potpisnika ovih redaka bila je znakovita – dvije i pol zvjezdice, pola više od "Juniora". Ipak, vrijeme je bilo naklonjeno viziji ovog filma (kao i "Juniora") koji je iz jednog Božića u drugi polako postajao jedna od najvizionarskijih blagdanskih i inih komedija. "Jingle All The Way" je inspiriran ludnicom oko "Cabbage Patch" lutki u Americi u jesen/zimu 1983., kad su kupci izazivali nerede u panici od nestašice proizvoda u nekoliko maloprodajnih trgovina.

U filmu sličnu ludnicu izaziva akcijska figura Turbo Man, rasprodana debelo prije Božića. Superjunaka Turbo Mana za božićni poklon žarko priželjkuje mali Jamie (Jake Lloyd), sin glavnog lika, prezaposlenog biznismena Howarda Langstona (Schwarzenegger).

Kakav je Howard čovjek, jasno je kad čujemo kako završava telefonske razgovore s klijentima. "Vi ste moja najdraža mušterija", ponavlja Howard ljudima s druge strane žice prije nego poklopi slušalicu, a tu frazu će ponoviti i na kraju razgovora sa suprugom Liz (Rita Wilson, žena Toma Hanksa).

Liz će pošiziti na muža kad zakasni sinu na polaganje pojasa iz karatea, što je razočaranom malcu bilo iznimno važno. Kako bi se iskupio, Howard uvjerava sina da će mu kupiti štogod poželi za Božić. Na to Jamie uzme zrak kao Ace Ventura i u dahu dječje zaneseno izbifla kako želi igračku Turbo Mana koji govori "It's Turbo Time" i ima svašta-nešto od opreme.

Međutim, Howard je zaboravio da je već trebao (po)kupiti Turbo Mana, stoga laže ženi kako je igračka na sigurnom i kreće u potragu za njom na Badnjak, što je početak njegove božićne avanture koja uključuje susrete s mrzovoljnim policajcem (Robert Conrad) i natezanje sa "savršenim" susjedom Tedom (Phil Hartman), podjednako opsjednutim Božićem i njegovom ženom.

Naravno, nije Howard jedini koji se odlučio na kupnju "Turbo Mana" u zadnji čas, tj. božićni "last minute shopping". Pred trgovinom je golemi red i svi čekaju otvaranje. Kad se vrata otvore, kupci se guraju i gaze jedni po drugima kako bi prvi ušli i kupili igračke.

To je scena kakvu smo od 1996. naovamo počeli sve češće gledati u stvarnosti tijekom ludila masovnog božićnog šopinga ili, još više, histerije "Black Friday" rasprodaje, kad se kupci unezvjere i ruše sve pred sobom, bilo živo ili neživo, da kupe ono po što su došli.

Film je predvidio budućnost šoping groznice i otvoreno je ismijava kao (isprve) cinična, crna komedija, satirizirajući kapitalističku mašineriju, komercijalizaciju Božića, ljudsku pohlepu i (ne samo) blagdanski materijalizam i konzumerizam. Usput, komedija otkriva i tamnu stranu tržišta igračaka, šarenih i svjetlucavih poput samog Božića.

Poštar Myron Larabee (Sinbad), koji je studirao psihologiju, daje viđenje svega toga dok s Howardom stoji u redu za ulazak u trgovinu. "Iskorištavaju radničku klasu poput nas. Troše milijune dolara na TV reklame i šalju subliminalne poruke djeci da im isperu mozak. A onda se djeca osjećaju kao smeće zbog oca koji radi 24/7 i kad kupi igračku ne može je popraviti jer je jeftina plastika.

Dragi Djeda Mraze, možeš li mi poslati biciklu? Ne! Tvoj otac je otpušten", melje li ga melje Myron i nije daleko od istine, posebice kad kasnije doda da bi Howardov sin, ukoliko ne dobije željeni poklon, kao što ga ni on nije dobio kad je bio dijete, mogao postati poremećeni poštar poput njega kad naraste i okrenuti se čašici.

"Luda božićna zvona" se dotiču roditeljske agonije oko kupovine poklona za djecu koje neki od njih ne mogu priuštiti i dječje traume ukoliko poklon na kraju ne dobiju, a njime se kupuje njihova privrženost jer ih materijalističko društvo od malih nogu uči da je samo poklon izraz ljubavi.

Tu agoniju prolaze Howard i Myron, objavljujući rat jedan drugome u utrci za kupnju posljednjeg Turbo Mana za svoga sina. Utrka je frenetična i prilično vjerno prenosi mahnitost blagdanske strke na ulicama i u trgovinama, utjelovljene u liku (i djelu) Howarda.

Komedija je temeljena na tjelesnom, "slapstick" humoru koji ne doseže razigranost "Home Alone", ali je na tom tragu i posjeduje vlastitu maničnu energičnost, kao u sceni s lažnim Djedovima Mrazovima (predvodi ih Belushi, a među njima se takoreći mogao naći i "Bad Santa" Billyja Boba Thorntona) koji operiraju crnim tržištem igračaka i prodavaju razbijene kao prave.

Uživljeni Arnie spreman je rastezati komičarske mišiće i naći se u "slapstick" situacijama u kakvima ga nismo vidjeli unatoč nekim "upgradeanim" prepoznatljivostima iz njegovih prijašnjih (akcijskijih) filmova. "Ne možeš se na snagu izvući iz ovoga", Ted kaže Howardu i doista je tako.

Baš poput "Last Action Hero", "Jingle All The Way" se otvara filmom unutar filma (o Turbo Manu), Howard će šakom oboriti soba kao devu u "Conanu" i potom mu se ispričati ("Conan II"), plus tu su i citatni "one-lineri" tipa "Put the cookie down!". Scena potjere za numeriranom lopticom po dječjoj igraonici unutar šoping-centra mogla se naći i u "Policajcu iz vrtića", ali Arnie u tom filmu nije složio blesavu facu gužvajući granitno lice pri dodiru sa staklenom ogradom nakon klizanja po podu.

Kad je npr. klizao po vodom poprskanim pločicama u "Istinitim lažima" (da posegne za pištoljem) izgledao je suvereno junački, a ovdje izgleda blesavo i pristaje na to. Konačno, Howard je nalik Harryju Taskeru iz "True Lies" (vječno kasni, zanemaruje također tročlanu obitelj), uz tu razliku da ne spašava svijet od terorista, ali će se do kraja filma svejedno pokazati kao superjunak u očima žene i djeteta.

Howard doslovce utjelovljuje Turbo Mana i finalno se iskupljuje sinu, a film preko Jamieja šalje sentimentalnu blagdansku obiteljsku poruku "Što će mi lutka kad imam pravog Turbo Mana kod kuće" koja je 2021. možda i vrijednija nego 1996. Spustite keks(e) i ovog Božića pronađite vremena za obitelj i "Luda božićna zvona". It's Turbo Time...

Od Arniejeva sina do oca Lukea Skywalkera

Arnie je za "Jingle All The Way" dobio 20 milijuna dolara. Film je zaradio 129 milijuna $ u svjetskim kinima, malo više od "Juniora", ali znatno manje od "Blizanaca" i "Policajca i vrtića", pa i "Brisača" koji je premijeru imao u ljeto 1996. godine. Zanimljivo, ovo nije Schwarzeneggerov prvi božićni film ako računamo da je za TV režirao "Christmas In Connecticut". Usput, mali Jake Lloyd je nakon "Ludih božićnih zvona" postao Anakin Skywalker, budući otac Lukea Skywalkera i legendarni Darth Vader, u blockbusteru "Ratovi zvijezda: Fantomska prijetnja".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2023 19:18