StoryEditorOCM

CRVENO USIJANJE Terminator iza Željezne zavjese

30. ožujka 2019. - 20:01
Crveno-usijanje0

Rivalstvo SAD-a i SSSR-a iz "Rockyja IV" biva u "Crvenom usijanju" (1988.) ublaženo i zamijenjeno suradnjom Amerike i Sovjetskog saveza. Ivan Drago je bio negativac, a njegov od iste sibirske planine odvaljeni imenjak Danko - pozitivac.

Kapetan moskovske policije, kameni Ivan Danko (Arnold Schwarzenegger), dolazi u Chicago i tamo će udružiti snage s lokalnim murjakom Artom Ridzikom (James Belushi) kako bi uhitili zajedničku prijetnju američkom i sovjetskom društvu. To je raspačivač droge Viktor Rosta (Ed O'Ross) koji planira dopremiti veliku pošiljku kokaina u SSSR.

Danko i Ridzik neće se ni u jednom momentu potući, za razliku od Jacka Catesa i Reggieja Hammonda ("48 sati"), prijašnjeg "buddy" dvojca velikog Waltera Hilla, vjerojatno zato što čikaški drot ne bi imao šanse protiv moskovskog. No, prilično frekventno će izmijenjivati verbalne udarce i riječima šaketati matične kulture.

"Red Heat" zbija šale s američkim i sovjetskim običajima, što je u kontekstu ondašnjeg SSSR-a bilo smiono za prvi hollywoodski blockbuster snimljen na moskovskom Crvenom trgu. "Što je napravio? Zar se popišao na zid Kremlja", Ridzik pita Danka za Rostu sprdajući se sa ruskom svetinjom.

A sam Rosta nešto poslije govori kako zemlja koja je preživjela Staljina može preživjeti i malo droge, dok on Sovjetskom savezu, sve okrenutijem Zapadu, planira ponuditi slobodu s okusom kokaina. Ipak, najoštrija žaoka je uperena prema američkoj "hamburgeri, pomfrit, kava i krafne" kulturi, Amerikancima i Americi "gdje i gnjide imaju prava".

"Amerika, Chicago, gangsteri", sumira jedan moskovski policajac pred odlazak Danka u SAD kako bi spasio zemlju od "otrova sa Zapada". "Nemoj jurišati kao Crvena armija", upozorava Danka šef čikaške policije Donnelly (Peter Boyle).

Naravno da će Danko jurišati, ali ne kao "(crvena) armija od jednog čovjeka" budući da je drug Schwarzenegger takvo vojevanje prepustio Dolphu Lundgrenu u "Crvenom škorpionu", postavši radije partner Belushiju, s kojim je imao odličnu kemiju, umjesto da reprizira "one man army" akcijnost "Komandosa" ili "Sirovog ugovora".

"Crveno usijanje" je akcijski triler kombiniran s "action comedy/buddy cop" filmom, podtekstualno čak i komedija o komunizmu (Istok) i kapitalizmu (Zapad) zgodnog "slon u staklarni"/"riba izvan vode" koncepta kakav je Švarci iste godine na glumački drukčiji način iskusio u "Blizancima" ("Twins").

Hill obožava razbijati stakla u filmovima pa paralela sa slonom u staklarni načelno ima smisla, premda Danko nije nespretan. Inteligentan humor, nerijetko još uvijek svjež, proizlazi iz Dankovih ozbiljnih reakcija na američke zbiljnosti sa ili bez uzvraćanja loptice od strane Ridzika koji je gledao "Doktora Živaga", katkad i obratno (Ridzik pa Danko), pri čemu se dosta toga namjerno gubi u prijevodu za komične svrhe.

Primjerice, "Danko. You're welcome.", tj. opetovano dodavanje Danka i Ridzika s "Hvala. Nema na čemu." ili izraz "touch his ass". "Ne želim ga dirati za guzicu, želim da progovori", veli Danko za uhićenog svodnika Streaka (Brion James) od kojeg će silom izbiti informacije jer "ruska metoda je ekonomičnija". Nakon što u hotelskoj sobi upali kabelsku televiziju i ugleda pornić, Danko će zarežati "Kapitalizam".

Kad ga, pak, Donnelly upita "kako se vi nosite sa stresom", odgovorit će "Vodka". "Red Heat" se ispija glatko poput voćne vodke i jede slatko kao (policijska) krafna s marmeladom. Ovo je film podjednako političkog i žanrovskog trenutka, snimljen na uzletu "buddy cop movie" popularnosti kao jedan od boljih pripadnika žanra i pušten u kina između "Smrtonosnog oružja" i "Tango&Casha".

Kao što se Hill ironijski odnosi prema politici, tako se odnosi i prema samome maskulinom žanru pod vodstvom alfa mužjaka Schwarzeneggera, ali radi to suptilno, poput najvećih majstora, tako da "Crveno usijanje" i dalje funkcionira kao pravi muški žanrovski ("hillovski") film.

"Dosta mi je ovog 'macho' sranja", zavapit će pred potencijalni sukob Rostova američka žena Cat Manzetti (Gina Gershon), kao da je čula Cindy iz "Commanda". Godinu ranije, Schwarzenegger je u "Predatoru" mačistički predstavljen kako obara ruku, a ovdje pamtljivo ulijeće polunag u javnu rusku kupelj/teretanu, gdje će držati usijani kamen, zapodjenuti tučnjavu i preseliti je vani na snijeg.

Dotad je vozio automobile, sada se, u sjajno uprizorenoj završnoj potjeri, našao za volanom autobusa, što je Hill smatrao prikladnim za krupnog Arnieja  kojeg je, unatoč tome, ponešto prizemljio i načinio realističijim (kao i sam film; ovo nije akcijski spektakl kao "Komandos"), imajući u njega povjerenja kao glumca.

"Nisam želio samo da baci auto preko zgrade. Svi ga gledaju kroz prizmu mišića, ali to nije sve, tu je i njegovo lice, oči. On ima lice kao ratnik iz srednjeg vijeka ili drevne Grčke", izjavio je Hill, redatelj koji je najbolje "pročitao" Schwarzeneggera.

Najbolje uz Johna Miliusa ("Conan Barbarin"), Jamesa Camerona ("Terminator 1&2", "Istinite laži"), Johna McTiernana ("Predator", "Posljednji akcijski junak"), Paula Verhoevena ("Potpuno sjećanje") i Ivana Reitmana ("Blizanci", "Policajac iz vrtića").

Upotrijebivši glumčev "broken English" akcent za kreiranje lika ruskog policajca škrtog na emocijama i riječima, većinski monsilabičnog, "robotskog" izgovora, Hill je Arneju omogućio jednu od najboljih uloga, stvorenu za njega u gotovo jednakoj mjeri poput Terminatora. Danko na neki način to i jest - Terminator iza Željezne zavjese.

'Tko je Prljavi Harry?'

Walter Hill i Schwarzenegger su još sredinom osamdesetih željeli raditi zajedno. Hill je čekao pravi projekt. Nije želio SF, a smatrao je da je teško iskoristiti Arnieja u američkom kontekstu zahvaljujući njegovom snažnom akcentu. "Red Heat" je stigao kao naručen sa Schwarzeneggerom kao Rusom, a Hill ga je zamislio kao "tradicionalni John Wayne/Clint Eastwood film veći od života".

Spominjući Eastwooda, Ridzik u jednoj sceni sceni tutne Danku magnum 44 i veli mu da će se sad osjećati kao Prljavi Harry. "Tko je Prljavi Harry", pita Danko, namigujući Eastwoodu koji je i sam imao "ruska posla" u "Vatrenoj lisici". Danko je "lijepo grupirao pogotke" s magnumom, kako veli Ridzik, ali on ipak preferira ruski pištolj podbyrin 9.2 mm, potičući (dobronamjerno) nadmetanje dviju sila. "Mi smo policajci, nismo političari", zaključi Danko prilikom nezaboravne razmjene satova za uspomenu s Ridzikom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2023 20:15