StoryEditorOCM

POLICAJAC IZ VRTIĆA Avanture bejbisitera Terminatora

9. studenog 2018. - 18:40
Policajac-iz-vrtica2

"Ti udari dijete, ja ću tebe", zaprijeti zlostavljačkom ocu John Kimble (Arnold Schwarzenegger), policajac na tajnom zadatku odgajatelja u vrtiću, prikucavši ga za automobil. Nasilnik pokuša zaskočiti Kimblea nenadanim udarcem, ali on blokira kroše i parkira šaku u njegov stomak. kad se Kimble pripremi da zamahne još jedan udarac, u glavu, iz odgajateljske ustanove izađu djeca osupnuta zbivanjem, jednako kao mlade majke u šetnji s bebama. Nakon što se zaustavio u naumu da ga prebije, shvativši da je priredio scenu za publiku koja takve stvari ne bi trebala vidjeti, Kimble verbalno nokautira tipa prijetnjom o tužbi.

Scena iz hit-komedije "Kindergarten Cop" (1990.) redatelja Ivana Reitmana pokazuje koliko je Schwarzenegger bio izvan svoje zone komfora. Čak i više nego dvije godine ranije u Reitmanovom velikom hitu "Twins", koliko god i taj bio "family friendly". Arnie je u "Blizancima" izbjegavao nasilje, no mogao je prebiti neke protuhe kad su radile o glavi njegovom "twin" bratu Dannyju De Vitu. U prijelomnom ostvarenju za Schwarzeneggerov imidž univerzalne megazvijezde devedesetih, on mora paziti što radi i govori budući da ga - dvostruko metafilmski - gleda obiteljska publika unutar filma i izvan njega.

Da je mali filmofil iz "Posljednjeg akcijskog junaka" uletio u "Policajca iz vrtića" i izazvao Kimblea da izgovori neku prostotu napisanu na papiru, vjerojatno je ne bi izrekao, kao ni Jack Slater, jer ovo je "PG-13 film". Samo što se Kimble nije zakunio da neće nikoga ubiti kao Terminator malom Johnu Connoru. To je jako zgodan "catch" Reitmanove komedije koja se svejedno rađa prirodnim putem iz akcijskog trilera i u tom žanru završava, premda je Kimble/Arnie drukčiji, mekši nego je bio na početku filma, što će se odraziti na glumčeve nadolazeće projekte u devedesetima.

"Kindergarten Cop" iznenađujuće neprimjetno prelazi iz jednog žanra u drugi i pridodaje u miks čak i lijepu romansu Kimblea s učiteljicom Joyce (neodoljiva Penelope Ann Miller). "Teaser" filma bio je ozvučen tenzičnom glazbom "Crvenog usijanja" i Schwarzenegger, stvarno, goni dilera droge (Richard Tyson) kao u "Red Heat", uz tu razliku da u "Kindergarten Copu" ne dolazi iz Rusije, nego baš iz Austrije. U "akcijskom" početku filma Schwarzenegger izgleda kao da se iz uvoda "Trkača" (bradati imidž) teleportirao natrag u "Policajca iz vrtića", vrativši se natrag iz 2017. u 1990. godinu.

Netko tko je onda uletio u kino bez "predznanja" mogao je misliti da će gledati klasični Arniejev akcić, kad ono avanture bejbisitera Terminatora. Tranzicija je takoreći ekvivalentna onoj u "Predatoru", samo u drugom žanru. Naime, ne bi se reklo da će film postati to što je postao kad Kimble u potrazi za svjedokinjom (Alix Koromzay) uleti na neku zabavu, isuče metalik sačmaricu i na pitanje "tko si ti?" zapuca šlagvort "I'm a party pooper". Kimble je bio "švarcenegerovski" lik koji će srušiti žičanu ogradu na nekog grmalja i svjedokinju zavezati lisičinama za nastrijeljenog tipa kako ne bi pobjegla, kao mu crnohumorne upute preko megafona daje Paul Verhoeven ("Potpuno sjećanje").

Možda bi takav i ostao da se infiltrirao u mafiju kao u "Sirovom ugovoru". No, infiltrao se u vrtić kako bi se, šalio se foršpan, suočio s najjačim protivnicima dosad koji govore vlastitim jezikom, igraju po vlastitim pravilima i totalno su nemilosrdni – djecom. Nije to bio izvorni plan u filmskoj uspomeni mnogih djetinjstava devedesetih, blockbusteru kakav Dwayne "The Rock" Johnson još uvijek pokušava snimiti. Zamjenska "undercover" odgojiteljica trebala je biti njegova partnerica Phoebe (Pamela Reed). "To baš i nije posao za tebe", Kimbleu govori šef (Richard Portnow).

Ali, spletom (ne)namjernih okolnosti, netipičnu ulogu će preuzeti Kimble, posredno i Schwarzenegger, kako bi komedija bila visokog koncepta, jednog od najviših u devedesetima do Arniejeve nenadane trudnoće u također Reitmanovu "Junioru". Znači, veliki Kimble i mala djeca s kojom je isprve teže izaći na kraj nego sprovoditi zakon. Arnie je desetkovao vojsku negativaca ("Commando"), borio se s izvanzemaljcem ("Predator") i srušio marsovskog diktatora ("Total Recall"), no klinci i film za djecu su mu bili dotad najveći izazov. "Mali gadovi će te pojesti živa, uzmi pištolj kad bolje promislim", Phoebe savjetuje kolegu.

Kimble će proći promjenu od žestokog policajca do nježnog i brižnog učitelja u šačici iskreno srcedrapateljskih scena s klincima i Joyce, s njime i Schwarzenegger kojemu zviždaljka u ustima pristaje gotovo poput kubanke. U Kimbleovim riječima "ja sam murjak i samo to znam raditi", preneseno čujemo Schwarzeneggera da je tek "junak", no obojica će dokazati da su više od toga, Arnie drugi put nakon "Blizanaca". Kad direktorica (oskarovka Linda Hunt) prizna Kimbleu "Ne znam kakav ste policajac, ali ste vrlo dobar učitelj", pohvalu je posredno dobio i njegov tumač. Zamijenite samo "učitelj" s "komičar".

Jesu li neki klinci ostvarili (dječje) karijere?

"Kindergarten Cop" je zaradio 201 milijun dolara u svjetskim kinima (91 Amerika, ostatak svijeta 110), tek 15 manje od "Twinsa". Schwarzenegger je kasnije rekao da bi utržak bio veći da je bilo manje nasilja u uvodnom i završnom dijelu filma. Svejedno, godina 1990. bila je dotad (pa i otad) najuspješnija u njegovoj karijeri. Osim "Policajca iz vrtića" imao je još i "Potpuno sjećanje", dakle dva megahita iznad 200 milijuna dolara zarade po filmu, zajedno uspješnija od npr. duple kombinacije iz 1987. ("Predator" – "Trkač"), 1988. ("Crveno usijanje" – "Blizanci"), 1994. ("Istinite laži" – "Junior") ili 1996. ("Brisač" – "Luda božićna zvona"). I neki klinci su ostvarili (dječje) karijere. Recimo, Miko Hughes, koji je rekao "Dječaci imaju penis, djevojčice vaginu" glumio je u "Groblju kućnih ljubimaca", "Novoj noćnoj mori Wesa Cravena" i "Opasnoj šifri", Sarah Rose Karr ("princeza" Emma) u "Ocu moje nevjeste" i "Beethovenu 1&2", Ross Malinger (Harvey) u "Romansi u Seattleu" i "Iznenadnoj smrti", a Odette Anable (curica koja odgovara na španjolskom na Kimbleovo pitanje "Tko je tvoj tata i što radi?") znamo kao Odette Yustman iz "Cloverfielda" i "Izgubljene duše".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2023 02:12