StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK RETRO(PER)SPEKTIVA

‘Sam u kući 2‘: Što je Božić bez božićnih jelki i Kevinovih ‘home made‘ zamki?

Piše Marko Njegić
19. prosinca 2021. - 11:02

Snimanje filma "Sam u kući 2: Izgubljen u New Yorku" ("Home Alone 2: Lost in New York", 1992.) počelo je baš u ovo predblagdansko doba 1991., dakle prije točno 30 godina. Chris Columbus je snimao nastavak istovremeno dok se originalni "Sam u kući" gledao na videu u brojnim obiteljskim domovima svijeta i polako postajao budućim blagdanskim klasikom.

Božićni duh je obuzeo "Home Alone 2" od prve klape, a redatelj ga je uspio sačuvati do kraja snimanja, prenijeti u kina krajem 1992. i unijeti u domove u nadolazećim godinama, sve do danas. Dvadeset i devet godina kasnije, "Sam u kući 2" je božićni klasik i blagdanski program od Amerike do Hrvatske nezamisliv je bez emitiranja i ovog filma.

FILM: Home Alone 2: Lost In New York; komedija; SAD, 1992. REŽIJA: Chris Columbus ULOGE: Macualay Culkin, Joe Pesci OCJENA: *** ½

"Kako može biti Božić bez božićnog drvca", Kevin McCallister (Macualay Culkin) pita mamu (Catherine O'Hara) u jednoj sceni "Home Alone 2". Pitanje se danas može i preformulirati: kako može biti Božić bez božićnog "Sam u kući 2". Jer, "Home Alone 2" je gotovo jednako popularan kao "Sam u kući 1" i redovito se nalazi na listama omiljenih božićnih filmova, možda i zato što je, kako nastavci obično rade, potencirao sve što je mogao iz prethodnika.

Dakle, od dječje fantazije (Pale sam na svijetu), preko "slapstick" komedije u formi "Looney Tunes" crtića (Kojot vs. Ptica trkačica) do sentimentalne blagdanske obiteljske čarolije (važnost familije). Nastavak je još zabavniji i božićniji, ako već ne i bolji, od originala.

Može se tu povući paralela s fiktivnim gangsterskim filmom unutar prvog filma "Angels With Filthy Souls" ("Anđeli prljavih duša") koji Kevin gleda, a u drugome je i sam dobio nastavak nazvan "Angels With Even Filthier Souls" ("Anđeli još prljavijih duša"). Još je bolja paralela s pravim filmom "Umri muški 2", božićnijim i spektakularnijim nastavkom akcijskog božićnog hita, podnaslovljenim "Umri muškije".

S premisom o opsadi kuće i klincem koji se sam bori protiv provalnika, prvi "Home Alone" je dijete "Die Harda", "Die Hardić", a "Sam u kući 2", kao "Umri muški 2", ponavlja dobitnu formulu prethodnika s varijacijama na opsadnu "home invasion" temu dok zadržava osnovni okvir priče i oplemenjuje je s mrvu samosvjesne ironije.

Ako je policajac John McClane dvije blagdanske sezone zaredom mogao biti "do grla u teroristima" i "umirati muški", zašto Kevin ne bi dvaput ostao "sam u kući" i proveo "još jedan Božić u rovovima", tj. spletom okolnosti ili roditeljske neodgovornosti bio opet (iz)ostavljen iz obiteljskog putovanja i suočio se s "mokrim/ljepljivim razbojnicima".

Da je "Home Alone 2" film tvrđeg dobnog predikata, možda bi Kevin, ili njegov otac (John Heard), ponovio McClaneovo pitanje "Kako se isto sranje može dogoditi istom tipu dvaput?". Ovako Kevinova majka opet ima "onaj osjećaj da smo nešto zaboravili" i priznaje "ovo se već jednom dogodilo", a da će se opet dogoditi jasno je kad na početku filma kaže sinu "lani ti se želja ostvarila (da mu obitelj nestane), možda će i ove godine".

Kad Kevin uđe na krivi let i nanovo ostane bez familije, on je samopouzdaniji, poput McClanea, premda će se isprve prepasti žene s golubovima (oskarovka Brenda Fricker; "Moje lijevo stopalo"), kao što se bojao starog bradatog susjeda s lopatom (Roberts Blossom).

"Obitelj mi je na Floridi, a ja u New Yorku", zaključi on i odluči "izgubljenost" u jednom od najvećih gradova svijeta okrenuti u svoju korist zahvaljujući očevoj kartici, još više ispunjavajući maštu vršnjaka koji zamišljaju kako bi bilo uživati u hotelu od pet zvjezdica, naručivati tonu delikatesa u sobu, voziti se limuzinom itd.

Promjena mjesta radnje ide niz dlaku nastavku i dobre dvije trećine filma trebaju proći da se "Sam u kući 2", da tako kažemo, vrati kući. Kevin će se sudariti na ulici s "ljepljivim razbojnicima" Harryjem i Marvom (Joe Pesci, Daniel Stern), ali tek oko polovice počinje nadmudrivanje s njima s kulminacijom u finalu.

Dotad se malac nadmudruje sa zaposlenicima hotela (Tim Curry, Rob Schneider) i tjera/mitrljarira ih akcijskim zvučnim zapisom "Anđela još prljavijih duša" kad mu uđu u sobu, kao nekoć provalnike koji su sada pobjegli iz zatvora i namjeravaju opljačkati trgovinu igračkama čiji vlasnik (Eddie Bracken) namjerava novčano potpomoći dječjoj bolnici.

"Home Alone 2" postaje "Home Alone" kad Kevin namami lopove u stričevu kuću, praznu i pod renovacijom. Ondje će im, dakako, postaviti "home made" zamke s vrećama cementa, bojama, kerozinom i kredencama punim alata tempiranim da padnu niz stepenice. Komedija, zbog fizičkog "nasilja", ima još crtanolikiji odmak u nastavku pa tako Marva strese struja do kostura, a nerijetko je urnebesna, tipa kad se Harry naglavačke "natakne" na WC školjku da ugasi plamen s glave i cijeli toalet eksplodira.

Kao i u prvom filmu, Kevinu na samome kraju pomaže starija osoba (žena s golubovima) s kojom će se podsjetiti božićnih vrijednosti, danas vrijednijih nego ikad, odnosno potrebe za društvom i bliskosti, ne (samo)nametnute izoliranosti. Ni važnost božićnog drvca nije zaboravljena. Mama i Kevin će se zagrliti ispred velikog božićnog drvca u Rockefeller Centeru. Što je Božić bez božićnog drvca i "Sam u kući 2"?

Kad Trump uputi McCallistera

Macualay Culkin je dobio nevjerojatnih 4.5 milijuna dolara za nastup u ovom filmu, gotovo kao da je akcijska zvijezda. Zanimljivo je da se Kevin u hotelu "Plaza" sreće s Donaldom Trumpom kojeg pita gdje je recepcija. "Niz hodnik pa lijevo", uputio ga je Trump. P.S. "Sam u kući 2" se, sad već tradicionalno, prikazuje u nedjelju prije Božića na RTL-u, a idući vikend slijedi i "1".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. svibanj 2023 16:34