StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Lamborghini: Čovjek koji je stvorio legendu‘: Vožnja u leru

28. studenog 2022. - 18:32

Lamborghini je prevalio poštenu kilometražu na filmu. Vozio se u filmovima “Dobar posao u Italiji”, “Trka Cannonball”, “Do kraja”, “Transporter 2”, “Need For Speed”, “Brzi i žestoki 7”, “Transformers: Posljednji vitez”, “Doktor Strange”... Možda najpoznatija ili svakako najzabavnija Lamborghinijeva filmska scena jest ona s nadrogiranim Leonardom DiCapriom u “Vuku s Wall Streeta”.

Nakon automobila, došao je red da se na filmsko platno popne i čovjek iza luksuznog auta – talijanski poduzetnik Ferruccio Lamborghini. Biografski film “Lamborghini: Čovjek koji je stvorio legendu”, izvorno “Lamborghini: The Man Behind The Legend”, naizgled stiže u pravo vrijeme.

FILM: Lamborghini: The Man Behind The Legend; drama; Italija/SAD, 2022. REŽIJA: Bobby Moresco ULOGE: Frank Grillo, Gabriel Byrne DISTRIBUCIJA: Blitz OCJENA: **

Prije nekoliko godina gledali smo kinohit o natjecanju automobilističkih divova (Ford protiv Ferrarija u “Izazivaču”) i talijanskom korporativnom brendu (“Dinastija Gucci”); u potonjem se filmu Lamborghini i vozio. Međutim, “Lamborghini: Čovjek koji je stvorio legendu” baš i nije pravi film.

Gledljiv je, na trenutke i zanimljiv, ali nije ni blizu uzbudljiv kao “Ford vs. Ferrari” niti zabavan kao “House Of Gucci”, iako je djelovao kao njihov potencijalni spoj. Središnji zaplet tiče se rivalstva Lamborghinija (Frank Grillo) i Enza Ferrarija (Gabriel Byrne), a priča je strukturirana kao još jedan prikaz stvaranja talijanskog poslovnog carstva.

Očekivalo se svakako više od filma “Lamborghini: The Man Behind The Legend” s obzirom na to da ga potpisuje Bobby Moresco, Oscarom nagrađeni koscenarist “Fatalne nesreće” Paula Haggisa i producent “Djevojke od milijun dolara” Clinta Eastwooda. Stječe se dojam kako je Moresco brže-bolje snimio film da preduhitri konkurentsku biografsku dramu o Ferrariju u režiji velikog Michaela Manna (“Lopov”, “Posljednji Mohikanac”, “Vrućina”, “Probuđena savjest”).

Brzina je jedna od vrlina automobilskog Lamborghinija, ali ne i filmskog. Moresco je projurio kroz biografiju Lamborghinija u filmu od svega 90-ak minuta, što ga čini jednim od najkraćih “biopicova”. Na trenutke film izgleda kao Lamborghinijeva kratka biografija na tečaju brzog čitanja.

Početak je obećavao scenski i strukturalno. Lamborghini sjedi za stolom s igračkom crvenog i plavog automobila. Plavi je Lamborghini, crveni je Ferrari, oba u startnoj poziciji za utrku, s blagom prednosti potonjeg. Do utrke i dolazi, ali utrke pravih automobila s Lamborghinijem i Ferrarijem za volanom.

Dok vozi, Lamborghini se počinje prisjećati mladosti i skromnih početaka, i odatle kreće priča. Mladog Ferrucija (tada ga glumi Romano Reggiani) upoznajemo nakon Drugog svjetskog rata u sjevernotalijanskom gradiću Cento, u kojem svi govore engleski s naglaskom. U ratu je Ferrucio bio mehaničar i dobio je ideju o osnivanju kompanije s “manjim i jeftinijim traktorima od ovih koji se sada prodaju”, ali i usnuo san o tome da napravi trkaći auto, “jednako brz ili brži od ijednog u utrci”.

”Želim da ime Lamborghini nastavi živjeti”, najavljuje on sanjarski ocu farmeru, no on ne vjeruje u njegove snove i misli da odbacuje svoj život. Ipak, Lamborghini će s prijateljem Matteom (Matteo Leoni) početi proizvoditi traktore i oženiti se Cleliom Monti (Hannah van der Westhuysen), koja će umrijeti rađajući njihova sina Tonina.

Najveću minutažu uzimaju Lamborghinijeve “zlatne godine”, osrednje rekreirane šezdesete, kad je u braku s Annitom Borgatti (Mira Sorvino), radi na stvaranju savršenog automobila i planira se nametnuti kao ravnopravan igrač s tvorcima Ferrarija i Maseratija, stavljajući sve na kocku da to postigne, obitelj i brak.

”Kupiš Ferrari kad želiš biti netko. Kupiš Lamborghini kad jesi netko”, govori Ferrucio. Interesantno je da je Lamborghini ponudio Ferrariju partnerstvo, ali kad mu je Enzo rekao “vrati se svojim traktorima, farmeru”, bila je to objava “rata”. To je takoreći interesantnije od samoga filma.

Prešli smo već više od polovine “Lamborghinija” i bližimo se njegovu kraju, a da titularnog lika nismo barem malčice upoznali niti opipali njegovu dramu (odnos sa suprugom), odnosno otkrili “čovjeka iza legende” iz naslova filma koji je sličnih dometa kao nedavni “biopic” o Zlatanu Ibrahimoviću.

Nije za to kriv Grillo, rasni akcijski glumac (“Pročišćenje 2”, “Boss Level”), prilično solidan u rijetkoj glavnoj dramskoj ulozi, nego Moresco, koji “Lamborghinija” većinski vozi u leru. Ime Lamborghini nastavit će živjeti. Film o Lamborghiniju će se zaboraviti.

Moda i automobili: Adam Driver kao Ferrari
Ferrarija je u "Izazivaču" glumio Remo Girone, a u nadolazećem Mannovu filmu glumit će ga Adam Driver, koji je bio Maurizio Gucci u "Dinastiji Gucci".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. lipanj 2023 05:03