StoryEditorOCM

BRZI I ŽESTOKI 7 Spomenik palom borcu

Piše PSD.
4. travnja 2015. - 12:49
Film: FAST&FURIOUS 7; akcija; SAD, 2015.
Režija: James Wan
Uloge: Vin Diesel, Paul Walker
Distribucija: Blitz
Ocjena: *** 1/2

Svetom trojstvu nabildanog akcijskog “macho“ junačenja, Stalloneu, Schwarzeneggeru i Willisu trebalo je dvadesetak godina da se nađu u istom filmu. Dogodilo se to napokon u “Plaćenicima“ (2010.), no ostarjeli akcijaši su jedan na drugoga ispalili verbalnu municiju. Njihovi mišićavi nasljednici koji redovno dižu utege, mini “sveto trojstvo“ akcije Vin Diesel, Dwayne “The Rock“ Johnson i Jason Statham, ujedinili su se znatno ranije, dok su još u naponu snage. Najprije su Diesel i The Rock steroidno omjerili snage u oktanskim “Brzima i žestokima 5“ (2011.) podarivši akcijskim fanovima makljažu kakvu su zamišljali da su se krajem osamdesetih dohvatili Stallone i Schwarzenegger, a testosteron eksplodirao kao nuklearna bomba.

Potom je u šestom filmu najavljen Statham kao glavni negativac u ovogodišnjem “Fast & Furious 7“ protiv kojeg se bore Diesel i The Rock, uz “amen“ Kurta Russella u sporednoj ulozi kao zvučnog imena bolje akcijske prošlosti. Upravo tako se dalo predočiti Stallonea i Schwarzeneggera u boju protiv Willisa barem u “Plaćenicima 2“ (2012.) da je ovaj postao negativac kako se očekivalo, ali nije. Autori “Brzih i žestokih“ znaju što fanovi žele pa Statham u “sedmicu“ ulijeće sa stilom, desetkovavši desetke specijalaca i ostavivši iza sebe ruševine, da bi se već unutar prvih 15 minuta silovito potukao s The Rockom u neriješenom duelu koji je potonjeg prikovao za krevet da gleda “Nevjerojatnog Hulka“ na TV-u i najavi superjunačka čudesa ovog nastavka uz povremene posvete Schwarzeneggeru (napeti mišići koji razbijaju gips i šaranje iz mini-topa).
Do kraja “Fast&Furious 7“ Statham će se pomlatiti i s Dieselom, nadoknađujući nikad upriličeni dvoboj dvaju Johnova, Willisova McClanea i Stalloneova Ramba. U “rockyjevskom“ boksačkom meču s metalnim rukavicama Statham i Diesel koriste komade karamboliranih automobila kao oružje, što ima savršenog smisla - oni su njihov produžetak budući da su se obojica ostavili neizbrisiv trag u “ratovanju vozilima“ akcijskog žanra (prvi s “Transporterima“ i “Smrtonosnom utrkom“, drugi s “Brzima i žestokima“). Sličan trag je ostavio i Paul Walker koji je, nažalost, poginuo na polovici snimanja “Brzih i žestokih 7“, stoga su tragične okolnosti načinile film njegovim i skrenule pažnju s napumpanih teškaša.

Uskrsnuće stradale akcijske zvijezde Paula Walkera je, srećom, odrađeno s ukusom i mjerom. U filmu koji, utoliko, ima pogođen datum kinopremijere uoči Uskrsa, Paul Walker je “oživljen“ kombinacijom neiskorištenih arhivskih snimki iz prethodnih izdanaka hit-serijala, najmodernijih računalnih specijalnih efekata kompanije Weta Digital (“Gospodar prstenova“, “King Kong“, “Avatar“, “Planet majmuna: Revolucija“) i dublera u tijelu njegove braće Codyja i Caleba. “Fast&Furious 7“ realiziran je “za Paula“, kao spomenik palom borcu, dostojan oproštaj s popularnim glumcem u sentimentalnom i akcijskom stilu, s dosta respekta prema njegovoj 15-godišnjoj ostavštini, pa i dobrodošle samoironije.
Walkerov lik u film ulazi za upravljačem vozila, kako se i očekuje, ali širi plan, koji se seli s “krupnjaka“ njegovih plavih očiju, pokazuje da Brian umjesto nekog bijesnog automobila vozi - monovolumen. Višeznačnost scene potpiruje i auto-igračka njegova sina koju malac u tipično dječjem žaru vine u vis. “Auti ne lete“, podučava klinca naizgled umirovljeni O'Conner. No, ne bojte se, Walker će, prema tradiciji, vrlo brzo sjesti u nabrijanu mašinu, a auti će (po)letjeti u žaru odrasle “fast&furious“ djece ispred i iza kamere “Brzih i žestokih 7“.

James Wan, novi redatelj za volanom serijala, majstor horora (“Slagalica strave“, “Prizivanja“), potencijalno i akcije, u prvoj trećini filma orkestrira nevjerojatnu kaskadersku sekvenciju kinetičkog žanrovskog spektakla s mrvu kompjutorskih učinaka, impresivniju od tenk-scene iz šestog dijela (2013.) i dostojnu jurnjave po Rio De Janeiru iz “petice“ (2011.), vrhunca serijala. Brian, Dominic “Dom“ Toretto (Diesel) i ostatak “brze i žestoke“ škvadre u autima ispadaju iz zrakoplova nalik onome kojeg su razorili u prethodniku i s padobranima slijeću u kavkaske planine, gdje presreću konvoj vozila u potrazi za hakericom (seksi Nathalie Emmanuel).
Topovske strojnice kose šumu, vozila se sudaraju i okreću zrakom, Brian u blindiranom autobusu razmjenjuje udarce sa specijalcem Kietom (Tony "Ong Bak" Jaa), hakerica visi na haubi auta gazeći razmjerno sličnu kaskadersku akrobaciju u Tarantinovu “Otpornom na smrt“ (2007.)... Zadivljujuća kulminacija slijedi u trenutku kad autobus s nastrijeljenim vozačem zapleše po kolniku, izgubi kontrolu i proklizi prema rubu ceste. U posljednjem času prije nego se bus surva niz liticu, Brian će potrčati uzbrdo dužinom čitava nakošena vozila i spas potražiti u nadljudskom skoku na nadolazeći auto spasiteljice Letty (Michelle Rodriguez).

To je prvi u nizu pogibeljnih prizora režiranih da izgleda kako bi O'Conner mogao stradati, baš poput njegova tumača Walkera. U biti, mnoštvo je metafilmskih scena u “Fast&Furious 7“ i Walkerova pogibija u pravom životu čini ih doživljajno još “stvarnijima“, koliko god da pobijale Newtonove zakone fizike i zalazile u sferu ekstravagantne superjunačke akcije s protagonistima neuništivima poput Marvelovih “Osvetnika“. Na primjer, kad se Dom i Brian nađu na sprovodu prijatelju kojeg je usmrtio osvetom gonjeni Deckard Shaw (Statham), veliki zločest brat negativca iz “šestice“, teško je pred očima ne stvoriti sliku Walkerova pogreba.Dom i Brian zamalo su stradali u superautu - zvijeri koja puštena iz kaveza reži 390 km/h - leteći s njime od jedne do druge ostakljene zgradurine u Abu Dhabiju, a potonjem je glave zamalo došao i dron ispaljujući rakete po Los Angelesu. Ipak, Wan i Diesel nisu zamislili takav kraj za omiljenog lika jer “ovaj put nije samo riječ o brzini“. O'Connerov “odlazak“ iz serijala (“Nikad nije zbogom...“), njegova “posljednja vožnja“, napravljen je na najbolji mogući način, iznimno suptilno i sjetno, da se istodobno od Walkera oprašta njegov “brat“ Diesel. Učestale Domove priče o važnosti familije iznad uzbuđenja dobivaju puni smisao u “Brzima i žestokima 7“.

MARKO NJEGIĆ

Ručna kočnica i 'osmica'

Iako smo očekivali i nadali se da će “Brzi i žestoki“ podići ručnu kočnicu nakon “sedmice“ zbog Paula Walkera, Vin Diesel je najavio i osmi film iz serijala u kojem će veću ulogu imati Kurt Russell. Još je rano za prognoze ostale glumačke ekipe, no The Rock je gotovo izvjestan, a tko zna, možda Diesel angažira i oskarovku Helen Mirren nakon što je javno izrazila želju da nastupi u jednom nastavku. Možda se vrati i Statham s obzirom da je “Fast&Furious 7“ još uvijek ostavio “otvorenu utrku“ za prvog čovjeka novog “svetog trojstva“.

'Petica' ispred svih

Ako bismo trebali poredati dosadašnjih sedam “Brzih i žestokih“, lista bi izgledala ovako nekako, s tim da bi treće i četvrto mjesto mogli možda zamijenti prvi i šesti film...

1. “Brzi i žestoki 5“ (2011.)
2. “Brzi i žestoki 7“ (2015.)
3. “Brzi i žestoki“ (2001.)
4. “Brzi i žestoki 6“ (2013.)
5. “Prebrzi i prežestoki“ (2003.)
6. “Brzi i žestoki 4“ (2009.)
7. “Brzi i žestoki: Tokio Drift“ (2006.)

Scenarističke i ine krivine

“Brzi i žestoki 7“ nije film bez problema. Scenarij je u nekoliko navrata kaotičan i proizvoljan (od lovca do lovine naprijed i natrag), što je zasigurno posljedica prekrajanja i dodavanja materijala nakon iznenadne Walkerove smrti. Ljubiteljima klasične kaskaderske akcije mogle bi zasmetati gdjekad nametljive računalne intervencije u sekvencijama raskošna spektakla, kao i povremena uporaba treskave kamere. A oni koji na žanr gledaju podozrivo, zasigurno će nabrajati pretjerivanja u akcijskim scenama. Bez nekih smo doista mogli proći (Torettov bijeg autom niz planinu, prebacivanje iz jednog vozila u drugo tijekom “pandurskog“ kočenja...), a neke služe kao pogođena pljuska u lice kritičarima akcijskog filma (skakanje ne između dvije nego tri zgrade).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. ožujak 2023 00:27