StoryEditorOCM
Film & TV‘KLASIKA AL FRESCO 4‘

Klasici na Bačama su ‘ponuda koja se ne odbija‘: do kraja ljeta, nakon ‘Prljavog Harryja‘, slijede ‘Kum‘, ‘Bilo jednom na Divljem zapadu‘, ‘Prava romansa‘...

Piše Marko Njegić
15. lipnja 2021. - 23:50

Četvrta sezona "kinotečnog" programa "Klasika al fresco" u Ljetnom kinu "Bačvice" mogla bi se okarakterizirati kao "ponuda koja se ne odbija".

"Klasika al fresco 4" u ponudi skriva "Kuma" i još nekoliko klasika kako bi ovogodišnji nastavak programa, nastalog 2018. u kolaboraciji "Kinoteke" i "Kina Mediteran", bio u duhu protekla tri ljeta.

Podsjetimo, prva "Klasika al fresco" donijela je "Terminatora", "Blade Runnera", "Ratnike podzemlja", "Klub boraca", "Rosemarynu bebu", "Oslobađanje", "Sav taj jazz", "Ponoćni ekspres" i "Geparda".

U ljeto 2019. na Bačama smo gledali "Taksista", "Aliens", "Posljednji tango u Parizu", "Nebo nad Berlinom", "Woodstock", "Millerovo raskrižje", "Trči, Lola, trči" te "Smisao života Monty Pythona" i "A sad nešto sasvim drukčije".

Prošle godine zavrtjeli su se, pak, "Amarcord", "Conan Barbarin", "Bezdan", "Sedam", "Dim", "Veliki Lebowski", "Trgovci", "Stalker" i "Dama s kamelijama".

Ovoga ljeta program počinje akcijskim klasikom "Prljavi Harry" (1971.) Dona Siegela kao prvom od planiranih 12 projekcija. Film koji je ustoličio Clinta Eastwooda i definirao žanr nije odavno bio na splitskim velikim ekranima, a krajem godine slavi 50. obljetnicu, tako da je njegovo uvrštavanje pun pogodak.

Pucnjave će biti 29. lipnja i u drugom filmu na rasporedu, epohalnom vesternu "Bilo jednom na Divljem zapadu" (1968.) Sergia Leonea s još jednim starim akcijašem Charlesom Bronsonom.

Oskarovac i ultimativni klasik tempiran je za 13. srpnja – Coppolin "Kum" (1972.), veličanstvena gangsterska saga s Marlonom Brandom, Alom Pacinom i Jamesom Caanom u vodećim ulogama.

Tjedan dana kasnije na redu je klasik "made in Italy" i dobitnik Srebrnog medvjeda na Berlinaleu, humorna drama "Kruh i čokolada" (1974.) Franca Brusatija s Ninom Manfredijem kao talijanskim imigrantom koji se pokušava uklopiti u švicarsko društvo.

Za konac srpnja (27.7.) planirana je romantična "Šetnja u oblacima" (1995.) Alfonsa Araua s Keanuom Reevesom i možda najljepšim scenama u vinogradima otkako je filma.

U prvoj polovici kolovoza, 3. 8. i 10. 8., slijede još dva gangsterska klasika, stari "Anđeli garava lica" (1938.) Michaela Curtiza s Jamesom Cagneyjem i novi "Put do uništenja" (2002.) Sama Mendesa s Tomom Hanksom.

Druga polovica kolovoza, 17. 8. i 24. 8., rezervirana je za zavodnice, "Ljubavnicu Venecije" (1998.) sa zvijezdom "Hrabrog srca" Catherine McCormack i "Posljednje zavođenje" (1994.) s Lindom Fiorentino, jednom od najopasnijih fatalnih žena.

Posljednjeg dana kolovoza prikazat će se "Amen" (2002.) Coste Gavrasa, drama iz Drugog svjetskog rata o SS-ovcu koji želi informirati Papu i svijet o sudbini Židova u koncentracijskim logorima.

Program će u rujnu završiti akcijom kao što je i počeo jer 14. 9. i 21. 9. na redu su kultni akcijski filmovi "Prava romansa" (1993.) Tonyja Scotta i "Vatrene ulice" (1984.) Waltera Hilla. A ako neki od filmova slučajno ispadne iz programa zbog nepredviđenih okolnosti, u pričuvi se nalaze "Buntovnik bez razloga" (1955.) i "Ruža" (1979.).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. ožujak 2023 00:16