StoryEditorOCM
Film & TVJAKO LIJEPA VIJEST

EFA objavila selekciju za EU Oscar nominacije, a uz pobjednika Cannesa u konkurenciji je i Lerotićevo ‘Sigurno mjesto‘

Piše Marko Njegić
16. kolovoza 2023. - 22:46

Europska filmska akademija/EFA objavila je prvi dio ovogodišnje selekcije za najbolji dugometražni igrani film koji će se razmatrati za nominacije za EU Oscara, a među 19 zasad selektiranih ostvarenja našla se hrvatska drama Juraja Lerotića "Sigurno mjesto", kao i manjinska koprodukcija "Najsretniji čovjek na svijetu" Teone Strugar Mitevske.

"Sigurno mjesto" i "Najsretniji čovjek na svijetu" odabrani su za selekciju zajedno s, primjerice, pobjednikom Cannesa "Anatomija pada" Justine Triet, ali i novim filmovima redatelja kao što su Ken Loach ("Stari hrast"), Aki Kaurismaki ("Palo lišće"), Alice Rohwacher ("Himera"), Christian Petzold ("Afire")...

Ovo je, dakle, prvi dio Akademijinog izbora. Selekcija dugometražnog filma uključuje filmove koje Odbor Akademije preporučuje svim Akademijinim članovima za nominaciju za Europske filmske nagrade 2023., a ostali naslovi bit će objavljeni u rujnu.

Za Europske filmske nagrade mogli su se prijaviti europski dugometražni filmovi koji su, među ostalim kriterijima, imali svoje prvo službeno prikazivanje između 1. lipnja 2022. i 31. svibnja 2023. godine.

EFA ističe da sa 17 zastupljenih europskih zemalja, EU i izvan EU, popis odabranih filmova odražava izvrsnost europskih filmaša koji pokazuju raznolikost, raznolikost i kreativnost diljem Europe.

Objavom selekcije dugometražnog filma završen je prvi korak u trostupanjskom postupku dodjele. U nadolazećim tjednima 4600 članova EFA-e počet će gledati i glasovati za odabrane filmove.

Na temelju glasova članova koji sudjeluju, nominacije u kategorijama europski film, redatelj, glumac, glumica, scenarist i dokumentarni film bit će objavljene 7. studenog.

Pobjednici će, pak, biti poznati na svečanosti dodjele Europskih filmskih nagrada u Berlinu 9. prosinca.

Ostale kategorije

Osim glasovanja, odabrani filmovi bit će uzeti u obzir za Nagrade izvrsnosti u kategorijama europska kinematografija, montaža, produkcijski dizajn, kostimografija, šminka i frizura, originalna glazba, zvuk i vizualni efekti koje će odrediti osmeročlani žiri sastavljen od predstavnika različitih umjetnosti i obrta. U ovim kategorijama neće biti nominacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 13:37