StoryEditorOCM
Film & TVRETRO(PER)SPEKTIVA

‘Bratska krv‘: Braća po akciji

Piše Marko Njegić
26. svibnja 2023. - 08:30

Brda imaju oči u istoimenom kultnom hororu Wesa Cravena, a brđani se drže starozavjetnog načela “oko za oko” u solidnom akcijskom trileru Johna Irvina. To je “Bratska krv” (“Next Of Kin”, 1989.), jedan od manje poznatih akcića Patricka Swayzea koji je ostao u sjeni “Kuće na putu” iz iste godine, kao i “Paklenog vala”.

Iako je Swayze krajem osamdesetih i početkom devedesetih najširoj publici bio najpoznatiji po romantičnim hitovima poput “Prljavog plesa” i “Duha”, glumac je dao i značajan obol akcijskom žanru u danom periodu s kultnim klasicima “Road House” i “Point Break”.

FILM: Next Of Kin; akcijski triler; SAD, 1989. REŽIJA: John Irvin ULOGE: Patrick Swayze, Liam Neeson OCJENA: *** ½

“Bratska krv” nije toliko dobar film, ali je interesantan iz nekoliko razloga. Kao prvo, “Next Of Kin” je prilično oprečan vršnjačkom Swayzejevu akciću i trudi se biti ozbiljan, koliko god akcija i drama nisu uvijek u balansu, naprotiv ponekad znaju anulirati jedno drugo da bi ovo bio izvrstan akcijski i(li) dramski film.

Irvin je maksimalno uozbiljio ležerniji akcijski “one man army” imidž Arnolda Schwarzeneggera (“Komandos”) u tri godine ranijem “Sirovom ugovoru” i pokušava napraviti nešto slično za Swayzea u odnosu na akcijsko-borilačku “Kuću na putu”. Swayze nastupa u ulozi Trumana Gatesa, čikaškog policajca podrijetlom iz brdovitog Kentuckyja.

Prepoznatljivu fudbalerku Swayze drži vezanu u rep, što sugerira ozbiljniju inačicu akcijskog lika osamdesetih. Doduše, početak je naizgled klasičan i Trumana upoznajemo kad bude pozvan neutralizirati nekog tipa koji je napravio nered u baru. Gledatelj očekuje uvodnu akciju u stilu filmova “Kobra”, “Otporan na metke” ili “Hladan kao kamen”, ali ispostavlja se da je prijestupnik (Ted Levine) iz Trumanova kraja i on ima 15 minuta da ga nagovori na predaju.

Film zarana razotkriva Trumanovu povezanost s rodnim krajem, pa i navješćuje da je on još uvijek rastrgan između Kentuckyja i Chicaga, koliko god da je stvorio život u gradu i živi u skladnom braku sa suprugom, violinisticom Jesse (mlada Helen Hunt). Truman je prvi akcijaš oženjen za violonisticu i u tom pogledu je prestigao lika Jeffa Bridgesa u “Odbrojavanju” (Suzy Amis), ako već nije prvi koji ima braću.

Mlađi brat Gerald (Bill Paxton; “Aliens”, “Blizu tame”) pošao je za Trumanom u grad trbuhom za kruhom i radi kao kamiondžija. Nesretni Gerald će stradati kad njegov kamion presretnu talijanski mafijaši na čelu s Joeyjem (Adam Baldwin; “Full Metal Jacket”) i Lawrenceom (Ben Stiller na početku karijere), nećakom i sinom talijanskog mafijaškog šefa Johnnyja “Papa John” Isabelle (Andreas Katsulas; “Bjegunac”).

Geraldova smrt proganja Trumana i on je odlučan riješiti slučaj policijskim metodama, ali komplikacije nastupaju kad se treći brat Briar (Liam Neeson) zaklinje na osvetu i dolazi u Chicago istjerati pravdu na svoj “oko za oko” način. Tenzije između Trumana i Briara su opipljive. Jer, Briar zamjera Trumanu što je napustio familiju i otišao u grad, povukavši i Geralda za sobom.

“Ti više nisi obitelj, samo policajac koji je došao s brda”, govori Briar i još više razapinje Trumana između familije i dužnosti. Obiteljska/bratska dinamika pokreće priču filma duhovno bliskog (superiornijem) “Stanju milosti” u pogledu kompleksne situacije za konfliktiranog junaka: mora birati između odanosti bliskim ljudima koji “očekuju neku vrstu pravde” i “udžbeničkog” sprovođenja zakona.

Dok Truman nastoji spriječiti “puštanje krvi” između dvije obitelji, brđanske i talijanske, gledatelj je sve više svjestan da Irvin želi nadići tipične žanrovske postulate i kazati nešto o obiteljskim odnosima, krvnim vezama i klanovima, tj. povući paralele između “mountain boysa” i talijanske familije (i jedni i drugi imaju usijane glave u svojim redovima, ali i trezvene ljude).

Jasno, Irvin ne zaboravlja da snima akcijski film, koliko god akcija bila sporadična do završnice. Krv i umak za špagete će se pomiješati jer “još nismo vidjeli loše, ali dolazi”. Kad dođe do završnog obračuna na groblju, Irvin orkestrira neobičan okršaj između mafijaša s vatrenim oružjem i brđana naoružanih (i) sjekirama, lukovima i strijela, čak i zmijama.

Za Swayzea znamo da su mu uloge akcijaša u tom periodu pristajale, no iznenađenje je njegov "brat" Neeson koji baš i nije bio raspoložen za akciju u ranoj fazi karijere, a ovim je nastupom demonstrirao akcijski potencijal. Briar je ispao prethodnik Bryana Millsa (“96 sati”) i drugih Neesonovih novomilenijskih akcijaša.

‘Prljavi‘ Neeson

Neeson je godinu ranije glumio u petom dijelu akcijskgo serijala "Prljavi Harry", ali nije bio u akciji. U epizodi nastupa i nezaboravna sporedna faca Michael J. Pollard ("Bonnie i Clyde", "Tango i Cash", "Djelić sekunde").


 


 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 09:11