StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KUĆNOM KINU

‘Bez naglih pokreta‘: ‘Noir‘ blizu srca

10. ožujka 2022. - 21:24

Koliko je Steven Soderbergh svestran pokazuje "No Sudden Move", prošlogodišnji HBO Max film, snimljen prije "Kimi" od koje je bolji i filmičniji. "Bez naglih pokreta" je staromodni "noir" krimić iz pedesetih godina prošlog stoljeća, moderniziran crnim humorom u stilu Elmorea Leonarda.

Ovo je stari dobri Soderbegh kakvog više volimo, iako smo sad već navikli na redateljevu neujednačenu nisku filmova i ne uvijek uspjelo šaranje po žanrovima. Pogledajte samo njegovu filmografiju u zadnjih 15 godina, doslovce svaštara u kojoj ima svega i svačega: "Che 1&2", "Doušnik!", "Obračun među plaćenicima", "Zaraza", "Čarobni Mike", "Nuspojave", "Moj život s Liberaceom", "Logan Lucky", "The Laundromat", "Samo neka govore"...

FILM: No Sudden Move; krimić; SAD, 2021. REŽIJA: Steven Soderbergh ULOGE: Don Cheadle, Benicio Del Toro OCJENA: ****

Zato je dobra vijest da se Soderbergh vratio svojoj zlatnoj fazi s prijelaza milenija, od "Daleko od očiju", preko "Traffica" i "Erin Brockovih" do "Oceanovih 11". "Out Of Sight" je bio doslovna ekranizacija Leonarda kojom se Soderbergh uspješno nosio sa stjegonošama dijaloških crnohumornih krimića poput Quentina Tarantina ("Pakleni šund", "Jackie Brown") i braće Coen ("Fargo", "Veliki Lebowski").

"No Sudden Move" nije ekranizacija Leonarda, ali kao da jest s obzirom na sočne dijaloške partije scenarista Eda Solomona. Soderbergh u "Bez naglih pokreta" postiže vibru "noir" krimića i mračnog humora kakvu je imao "Daleko od očiju", samo bez romantike, pri čemu je angažirao i istog skladatelja Davida Holmesa.

Jednako tako, redatelj opet surađuje s glumcima iz "Traffica" i(li) "Ocean's 11", Beniciom Del Torom i Donom Cheadleom, s time da se i "No Sudden Move" može etiketirati kao ansambl film s još nekim poznatim facama u ostalim više ili manje važnim ulogama kao što su Matt Damon, Brendan Fraser, Ray Liotta, Jon Hamm, David Harbour, Bill Duke, Kieran Culkin...

Oduvijek je Soderbergh bio odličan redatelj glumaca, a filmofili mu mogu biti zahvalni što je u "Bez naglih pokreta" vratio Frasera i dao mu ulogu kakvu bi nekoć, u pedesetima, možda igrao Orson Welles ("Treći čovjek", "Dodir zla") te angažirao Juliju Fox, otkriće sjajnog filma "Uncut Gems".

Fraserov lik Doug Jones povlači konce zapleta i angažira Curta Goynesa i Ronalda Russa (Cheadle, Del Toro) za nešto što iziskuje "tri sata posla", a obojica prihvaćaju ponudu unatoč nepovjerenju, oslikanom u sceni kad obojica inzistiraju da sjede na stražnjem sjedištu prilikom vožnje.

Curt je netom izašao iz zatvora i želi novac za novi život da pobjegne od gangstera Aldricka Watkinsa (Duke). Novi život bi i Ronald volio započeti s Vanessom (Fox), ljubavnicom mafijaša Franka Capellija (Liotta). Da bi stvari mogle krenuti naopako, jasno je kad im se pridruži mladi i nepredvidljivi Charley (Culkin) jer, dodaje Doug, posrijedi je "three man job".

A krenut će čim jednog "normalnog" ponedjeljskog jutra, s maskama na licima, banu u kuću Matta Wertza (Harbour), poslovnog i obiteljskog čovjeka, tražeći da ode na posao i donese im dokument u zelenom sefu iz šefova ureda dok oni drže njegovu familiju kao taoce (supruga Amy Seimetz, sin Noah Jupe...).

Naizgledna laka lova postaje teška kad Matt otkrije da u sefu nema dokumenta, prethodno se natežući s šefovom tajnicom koja mu je ljubavnica i trebao je to obznaniti supruzi kao što je ona svome mužu kako bi ih napustili i živjeli zajedno, posebice nakon što netko ubrzo završi mrtav i jedna izdaja slijedi drugu u stopu, a Curtove, Ronaldove i Mattove korake počne pratiti policajac Joe Finney (Hamm).

Režija i scenarij suptilno i bez naglih pokreta uvode dvostruke prevare i preokrete, tj. razvijaju priču od sitnog do krupnog kriminala kad se u igru uključe veliki igrači i korumpirani moćnici poput Mikea Lowena (Damon) koji uvijek izlaze kao pobjednici i svoje postupke opravdavaju riječima "Ja nisam stvorio rijeku, samo veslam u čamcu".

Likovi poput Curta i Ronalda bore da ne potonu u toj rijeci pa Soderbergh, prikladno, neke scene s njima snima lećama ribljeg oka u filmu koji prema kraju, nažalost, počinje raditi nagle pokrete i nepotrebno širiti priču, dok redateljeva ruka postaje teška, sve teža kako bi "No Sudden Move" bio krimić o nečem većem.

Završnicu nećemo pamtiti, ali hoćemo Soderberghove finese i njegovu ljubav prema likovima i dijalozima. Evo još jednog, najboljeg. "Vino je dobro za tebe, pitaj Isusa. Isto kao čista glava, pitaj Poncija Pilata..."

Soderbergh do maximuma na HBO Maxu

Ed Solomon je nedavno napisao scenarije za "Majstore iluzije" koji nisu sugerirali da je ovako štosan, a što potvrđuje i scena kad se Matt ispričava šefu zato što će ga morati udariti kako bi se dočepao sadržaja sefa. P.S. "Bez naglih pokreta" je, kao i "Kimi", dostupan za gledanje na hrvatskom HBO Maxu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2023 23:13