StoryEditorOCM

NUSPOJAVE Soderberghov labuđi pjev

Piše PSD.
13. travnja 2013. - 22:52
Film: SIDE EFFECTS; triler; SAD, 2013.
Režija: Steven Soderbergh
Uloge: Rooney Mara, Jude Law
Distribucija: Blitz
Ocjena:
****

“Više ne želim vidjeti neku pilulu.“ – “Nuspojave“ (2013.)

Eksterijer stambene zgrade u newyorškoj četvrti zamjenjuje unutrašnjost jednog stana. Tamo kamera prelazi po interijeru i uokviruje lokvicu krvi na bijelome podu. U prvim kadrovima psihološkog trilera “Side Effects“ nakratko smo posjetili poprište zločina. Priča se potom vraća tri mjeseca unatrag, a rumena boja s pločica simbolično se seli na ruž koji na usnice nanosi Emily Taylor (Rooney Mara). Neki možda u liku Emily neće prepoznati zvijezdu američke verzije “Muškaraca koji mrze žene“ (2011.), što dovoljno govori koliko je impresivna Rooney Mara bila kao “ispirsana“ Lisbeth Salander, “djevojka s tetovažom zmaja“.

Kako bilo, Emily se ukrašava za posjet suprugu Martinu (Channing Tatum). Martinu ubrzo istječe zatvorska kazna zbog “insajderskog trgovanja“. Kad joj muž napokon iziđe van, Emily pada u depresiju namjesto da živne. Potpomognut boležljivom sivkasto-smeđe-zelenom paletom kadra, oskarovac, hitmejker i nezavisnjak Steven Soderbergh (“Osveta“, “Erin Brockovich“, “Solaris“, “Che 1&2“) od samoga početka “Nuspojava“ uspostavlja simptome beznadnosti, anksioznosti i nespokojstva kako bi u pripravnosti držao publiku koja će ostati osupnuta, recimo, kad Emily sjedne u automobil i pokuša si nauditi zabivši se vozilom ravno u zid podzemne garaže.
Pokušaj suicida dovodi je u ordinaciju britanskog liječnika Jonathana Banksa (Jude Law), psihijatra koji će “ranjenu pticu“ uzeti pod svoje krilo. Emily je, doznajemo, već išla na terapije kod psihijatrice Victorije Siebert (Catherine Zeta-Jones). Od prvog lijeka koji će joj Banks dati Emily ne može spavati, niti ima želje za seksom, a i stajala je na samome rubu podzemne, kao da će se baciti pod vlak. Doktorica Siebert veli mu da je možda kandidatkinja za nove lijekove. Uz novi lijek, (fiktivnu) “Ablixu“, Emilyno se stanje naizgled popravlja. Kako je dr. Jonathan i obećao, pilula naizgled sprječava mozak da joj govori da je tužna. Može spavati, ima (seksualne) energije...

“Tko god proizvodi ovaj lijek, j..... će se obogatiti“, krikne Martin nakon strasnog vođenja ljubavi sa suprugom. No, u paketu s tim na vrata njihova stana pokucat će i nuspojave u obliku Emilyna alarmantnog ponašanja i mjesečarenja, usred kojega će počiniti umorstvo i baciti ljagu na psihijatra. “Ne kužim, prema reklamama na televiziji ljudima je bolje“, osupnuto će Martinova ucviljena majka (Ann Dowd) na Emilyn “incident“, a slično će se osjetiti i publika. Djevojka nije imala povijest nasilničkog ponašanja. Moguće je da je spavala.
Je li Emily doista žrtva svoje terapije, okolnosti i biologije, ili je nešto drugo posrijedi? Laže li cijelo vrijeme, možda? Koje je pravo stanje Emilyna uma i prirode njezina zločina? Scenarist Scott Z. Burns (Soderberghovi “Doušnik“ i “Zaraza“) složio je prilično nedokučiv zaplet, umješno prenesen na veliki ekran zahvaljujući glumcima i režiseru. Redateljskim pilulama Soderbergh zamagljuje percepciju gledatelja i uspijeva stvoriti prizore “prikladne distrakcije“ u njegovu mozgu upirući kameru u reflektivne plohe i tome slično. Primjera radi, klinički precizan prizor Emily kako se gleda u zrcalu i ondje vidi svoj deformirani odraz nakratko uspostavlja dijagnozu hororskog trilera.

No, kako radnja kola, uviđamo da se ipak nalazimo na terenu moderne “hičkokovske“ napetice − zakučast rasplet, nenadana otkrića, “noirovske“ dvostruke obmane i seduktivne i(li) enigmatične fatalne žene − koja se sociokritički naslanja na Soderberghovu “Zarazu“ (2011.). “Contagion“ se zanimao za tajnu vezu američke vlade i farmaceutske industrije, a “Side Effects“ nišani na farmaceutska ispitivanja lijekova na ljudima kao pokusnim kunićima i općenito prevladavajuću medicinsku kulturu u kojoj se etički kod izgubio u prijevodu korporacijskih interesa i zarađenih milijuna.
“Kad u Britaniji kreneš na terapiju, svi drže da si bolestan, ovdje smatraju da postaješ zdraviji“, kaže Banks, koji kombinira rad u privatnom uredu, dežurstva u bolnici i suradnju s farmaceutskim divom kako bi osigurao lagodan život nezaposlenoj ženi (Vinessa Shaw) i sinčiću. U njegovoj rečenici Soderbergh pronalazi blagu ironiju. Režiser je dijagnosticirao kliničku depresiju američkog društva koje je prodalo dušu farmaceutskoj industriji, a metaforička nuspojava te trgovine jest njegova otupjelost i još veće pobolijevanje pojedinaca, pritisnutih težinom gospodarske krize.

U Soderberghovu filmu svi se šopaju tabletama, zdravi i bolesni, od Emilyne šefice do samoga Banksa koji od kolege traži lijek na recept. Svi su na antidepresivima koji se reklamiraju na jumbo plakatima po gradu i na dalekovidnicama poput coca-cole. Pozitivna vijest jest da je produktivni Soderbergh nanovo snimio kvalitetan film. Negativna, pak, da “Nuspojave“ najavljuje kao posljednji izlet na veliki ekran i planira se pozabaviti televizijom i kazalištem.


Soderbergh je zato sa “Side Effects“ ujedinio oba pola (“indie“, “mainstream“) svoje autorske ličnosti i zatvorio puni krug velikog opusa od prvog do posljednjeg kinofilma. “Seks, laži i videovrpce“ (1989.) započele su sa ženom (Andie MacDowell) na seansi kod psihića, “all-star“ casting redatelj uspijeva angažirati od “Traffica“ (2000.) i “Oceanovih 11“ (2001.), narativni prevrati krasili su “Ispod površine“ (1995.) i “Daleko od očiju“ (1998.), a ekonomski podtekst “Iznajmljenu vezu“ (2009.) i friškog “Čarobnog Mikea“ (2012.). “Nuspojave“ su, tako, Soderbergh u malom. Dobar oproštaj za kraj.

marko njegić

Rooney umjesto Lindsay

Prije američke inačice prvog dijela švedske “Milenijum“ trilogije, Rooney Maru gledali smo u novoj “Stravi u Ulici brijestova“ i “Društvenoj mreži“. Karijera joj je krenula uzlaznom putanjom nakon uloge u Fincherovu filmu za koju je osvojila nominaciju za Oscara. Soderbergh joj je dodijelio ulogu ispred Emily Blunt, Amande Seyfried, Michelle Williams i Olivije Wild, iako je izvorno želio Lindsay Lohan. Mara je dogurala do suradnje sa Spikeom Jonzeom u filmu “Her“ i Terrenceom Malickom u njegovu još nenaslovljenom projektu. Fanovi se nadaju da će Rooney reprizirati ulogu Salanderice i u nastavku, “Djevojka koja se igrala s vatrom“.

Channing u akcijskom tonu

Channingu Tatumu ovo je već treća suradnja sa Soderberghom, nakon uloga u “Obračunu među plaćenicima“ i “Čarobnom Mikeu“. Soderbergh je možda i učinio najviše za Channingovu karijeru, dodijelivši mu ulogu u filmu “Magic Mike“, zasad najbolju u njegovoj karijeri. “Čarobni Mike“ postao je ljetni hit i fino se naslonio na uspjehe Tatumovih prošlogodišnjih hitova “Zavjet ljubavi“ i “21 Jump Street“. Mladi glumac trenutno je najtraženiji u Hollywoodu od svoje generacije. U ljetnoj sezoni gledat ćemo ga u Emmerichovu akcijskom spektaklu “White House Down“, a u relativno sličnom tonu Channing će se predstaviti i u “Jupiter Ascendingu“ brata i sestre Wachowski. S ulogom paranoidnog shizofreničara u drami “Foxcatcher“ Tatum, pak, juriša i na možebitnu oskarovsku nominaciju.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2023 21:04