StoryEditorOCM

ZARAZA Čistoća je pola zdravlja

Piše PSD.
7. listopada 2011. - 01:29

Film: CONTAGION; triler; SAD, 2011.
Režija: Steven Soderbergh
Uloge: Matt Damon, Kate Winslet
Distribucija: Blitz
Ocjena: *** ½

Zvuk bolesnog kašlja prolama se zacrnjenim ekranom u prologu Soderberghove “Zaraze“. Redatelj najprije uspostavlja ton košmarnog trilera katastrofe, pa tek onda sliku. A slika je podjednako opominjuća. Kamera strepeći promatra kikiriki iz posudice u hongkonškom “fancy“ baru koji je mlada poslovna žena, hičkokovska plavuša Beth Emhoff (Gwyneth Paltrow), netom grickala, zatim novčić u ruci konobara i tome slično.

Klice su prva stvar na koju će publika (po)misliti, osobito kad se objektiv počne zanimati za rukohvate u prometalima javnog prijevoza, dok se šačici sporednih likova magli vid i završavaju u horizontalnom položaju s pjenom na ustima. Kao da to nije dovoljno, podnaslovi na ekranu bilježe gradove (Hong Kong, Tokio, San Francisco...) i milijunski broj stanovnika, uz natpis “Dan 1, Dan 2...“, alarmirajući na mogućnost globalne epidemije sa šestoznamenkastim žrtvama.

Beth je, ispostavlja se, pomela virusna zaraza i njezin umor nije posljedica “vremenske razlike“. Prilikom povratka kući u Minneapolis nesretnicu hvata groznica, probadaju je grčevi. Ubrzo kolabira i umre u bolnici, a sa sobom u smrt vodi i sinčića, no ne i (imunog) supruga Mitcha (Matt Damon). Kasnija istraga otkriva da je Beth u tajnosti posjetila Chicago i sastala se s ljubavnikom (Soderbergh je kažnjava za preljub po mjeri Hitchcocka), međutim infekciju nije dobila seksualnim kontaktom. AIDS je ionako prekjučerašnja vijest.

Jedan usputni prizor ptice koja leprša u krletci sugerira kako je “Contagion“ porođen iz recentnih novinskih naslova usko vezanih uz ptičju gripu, osobito svinjsku, jednako kao što je “Outbreak“ (1995.) Wolfganga Petersena tržio na eboli. Uistinu, “Zaraza“ se doima kao “Izvan kontrole“, ali i pokazuje ozbiljne simptome altmanovske “short cuts“ ansambl-drame (priča se, poput “Traffica“, sijeca na nekoliko linija i fokusira na šačicu likova).

Virus se u filmu razvija vrlo brzo, širenje zaraze, pak, teško suzbija. Soderbergh ga je nazvao MEV-1, a recimo da je nastao kratkim susretom krive svinje i šišmiša. Iako, preko lika popularnog internetskog blogera Alana (Jude Law), redatelj potpiruje teorije zavjere o medijskim zataškavanjima i vladinim vezama s farmaceutskom industrijom. “Je li vojni, GMO...“, pita Alan, potencirajući šuškanja o “uzgajanju virusa“ unutar medicinskih korporacija, kontrirajući "Isusima u bijeloj kuti" i političkoj vrhuški koja isključivo "brine za svoj čamcu za spašavanje".

Paranoja u vezi sićušnog, golom oku nevidljivog neprijatelja u Soderberghovu filmu čiste, trezveno hladne režije dokudramski je još opipljivija u odnosu na Petersenov. “Sve će se raspasti“, kuka netko najavljujući kolaps čitava društva. Procjenjuje se da bi moglo umrijeti 70 milijuna ljudi, ponestaje vreća za tijela, blokiraju se ceste, raste panika i kaos, ljudi bude najgore u sebi kako bi po kratkom postupku osigurali mogući postupak liječenja cjepivom.

Bacili su posvuda u “Zarazi“. “Dodirujemo vrata, slavine, jedni druge...“, zaključuje dr. Erin Mears (Kate Winslet). Kako se bolest širi udisanjem (zrakom) i preko predmeta koji su inficirani dodirnuli, “Contagion“ izaziva posvemašnji horor od dodirivanja ploha, rukovanja, (tuđeg) kašljanja. Gledatelj dolazi u kušnju da ustane pri polovici i na kinoblagajni zatraži zaštitnu masku ili barem sredstvo za dezinfekciju. Film o “alienskoj invaziji iz unutrašnjeg svemira“ definitivno nije za hipohondre i fobične gledatelje.

Po ugledu na stvarni virus

Jedan od Soderberghovih stručnih savjetnika, dr. Ian Lipkin, rekao da je MEV-1 u filmu kreirao na temelju značajki Nipah virusa iz Malezije krajem devedesetih koji se proširio sa svinja na farmere. Autentičnosti radi, Lipkin je za potrebe filma napravio i računalnu simulaciju izmišljenog virusa.

Damon, Paltrow i Law ponovno u istom filmu

- Soderbergh je u "Zarazi" ujedinio trio iz Minghellina "Talentiranog gospodina Ripleyja" – Matta Damona, Gwyneth Paltrow i Judea Lawa, iako potonji ne dijeli kadrove sa spomenuto dvoje glumaca.

- U ulozi dr. Ellisa Cheevera iz Centra za kontrolu i sprečavanje bolesti nalazi se Laurence Fishburne, Marion Cotillard utjelovljuje dr. Leonoru Orantes iz Svjetske zdravstvene organizacije u Genevi, a Jennifer Ehle je znanstvenica Ally Hextall koja u laboratoriju predano radi na otkrivanju seruma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2023 20:27