StoryEditorOCM

U SJENI: MOJ ŽIVOT S LIBERACEOM Soderbergh otrčao puni canneski krug

Piše PSD.
22. svibnja 2013. - 11:19
Film: BEHIND THE CANDELABRA; drama; SAD, 2013.
Režija: Steven Soderbergh
Uloge: Michael Douglas, Matt Damon
Ocjena: ****

Nezavisnjak Steven Soderbergh pozlatio se Palmom u Cannesu za redateljski prvijenac “Seks, laži i videovrpce“. Otad su prošle 24 godine. U međuvremenu, Soderbergh je dobio Oscara (“Traffic“) i postao opće filmofilsko ishodište vrludajući bez predaha po najrazličitijim žanrovima, komercijalnim i art filmovima, “on“ i “off“ Hollywoodu. Iza kamere je postigao sve što se moglo postići (nagrade, hitovi). Zato je najavio povlačenje iz svijeta filma, najprije utiho sa “Nuspojavama“ (“Side Effects“), potom definitivno s “U sjeni: Moj život s Liberaceom“ (“Behind The Candelabra“).

Za povlačenje sa scene odabran je Cannes kako bi Sodebergh otrčao puni krug i otpjevao labuđi pjev na mjestu gdje je davne 1989. njegova karijera porinuta u filmsku orbitu. Jedan od ključnih ljudi festivala Thierry Fremaux inzistirao je da se “U sjeni: Moj život s Liberaceom“ stavi unutar službene konkurencije, iako je Soderbergh predložio da se prikaže izvan nje. “Stevenov prvi film bio je u Cannesu i osvojio Zlatnu palmu. Želimo mu istu sreću ove godine s posljednjim filmom“, rekao je Fremaux na tiskovnoj konferenciji.
U njegovu iskrenost ne treba sumnjati, ali treba gledati realno - Cannesu nipošto ne odmaže da je Soderbergh sobom doveo hollywoodske megazvijezde Michaela Douglasa i Matta Damona u ulogama Wladzija Valentina Liberacea i Scotta Thorsona, dapače. Jesu li Soderbergh i njegovi glumci uplovili u cannesku luku na stometarskoj jahtetini s dijamantnim “jacuzzijem“, nije poznato. No, da je živ Liberace bi svakako amenovao taj “grand entrance“, a ni direkcija Cannesa ne bi imala ništa protiv.

Svejedno, nakon nekoliko tmurnih dana šljokice ponovno svjetlucaju Cannesom zahvaljujući Soderberghovu kitnjastom biografskom filmu o otrovnoj ljubavnoj priči razmetnog američkog pijanista gay sklonosti i njegovog mlađeg ljubavnika, od njihova upoznavanja 1977. do Liberaceove smrti od AIDS-a 1987. Disko era kasnih sedamdesetih, s pripadajućim blistavilom, savršeno je sumirana u prvoj sceni filma glazbenom prijelomnicom Donne Summer “I Feel Love“.
Publici je prvi predstavljen biseksualni veterinar Thorson, čime Soderbergh jasno daje do znanja da će priča biti ispričana iz njegove optike. Od slušanja Donne Summer u disku do prisustvovanja glamuroznom Liberaceovom koncertu “uživo“ u Las Vegasu kratak je put. Dok se Liberace kočoperi poput pauna na sajmu taštine i prsti mu krcati zlatom prebiru po crno-bijelim tipkama klavira, Soderbergh uspijeva dočarati Scottovu očaranost njegovim “nevjerojatnim“ scenskim umijećem “showmana“ i miljenika kućanica koje “nemaju pojma da je gay“.

Poslije upoznavanja u “backstageu“, dvojac uspostavlja poslovnu suradnju i uskače u - krevet. Thorson u Liberaceu pronalazi ponajprije očinsku figuru. Liberace, pak, u njemu vidi “malog Bambija“ iz animiranog filma Walta Disneyja, uzima ga pod svoje okrilje i želi biti njegov otac, brat, ljubavnik, prijatelj. Zajednički suživot “raskošnog kiča“, ispunjen dekadencijom, seksom, ispijanjem šampanjca u “jacuzziju“, konzumiranjem droge itd., isprve je sjajan, kao iz bajke za odrasle.


Ipak, Soderbergh takoreći cijelo vrijeme, izuzev njegovih nastupa, drži Liberacea i Scotta zaključanima u njihovu bizarnom, sve usamljenijem privatnom svijetu. Kako rijetko izlaze vani i druže se, napolje izlazi neuroze, ljubomore, zavisnosti i tome slično, klimajući temelje veze. Primjerice, Liberace odlučuje Thorsona načiniti mlađom inačicom sebe samoga, sinom kojeg nije nikad imao. Zlokobni plastični kirurg dr. Startz (kradljivac scena Rob Lowe) pretvara Scotta iz mladog “prirodnog“ ljepotana, “Adonisa“, u grotesknu kreaturu, blaziranu sliku i priliku Liberacea - “oduzetog“ lica, neprirodne brade i nosa.

Zanimljivo, Soderbergh je eksplicitniji u odurnim prikazima Startzovih zahvata nego Liberaceova i Scottova “Brokeback Mountain“ seksa, jer ga zanima naličje “raskošna kiča“ u svijetu showbiza. U preobrazbi čovjeka od krvi i mesa u plastičnu “manekensku“ lutku, Sodebergh vidi štofa za inverziju jednog drugog Disneyjevog bajkovitog crtića, “Pinokija“. Douglasov Gepetto i Damonov Pinokio dobili su veliki aplauz kritičara i novinara u canneskoj kinodvorani “Lumiere“. Film “Behind The Candelabra“ mogao bi se lako uplesti u diobu nagrada na Cannesu i šire - Oscarima.

marko njegić

U krevetu s Douglasom

Na press-konferenciji raspoloženi Matt Damon je rekao da sad ima nešto zajedničko sa Sharon Stone, Glenn Close i Demi Moore – bio je u krevetu s Michaelom Douglasom, koji je u ovom filmu dobio “against type” ulogu. “Mogli bismo se naći i razmijeniti iskustva”, našalio se Damon.

'Previše gay'

Steven Soderbergh je rekao kako nitko od hollywoodskih studija nije htio financirati pet milijuna dolara vrijedan film zato što je “previše gay“. Zato se okrenuo kompaniji HBO koja će ga, nakon Cannesa, premijerno prikazati na malim ekranima.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2023 21:35