StoryEditor
KulturaANTIČKA SALONA

Ekipa 'Slobodne' svjedočila spektakularnom otkriću na trasi plinovoda u Solinu: Tko je misteriozna žena iz 2. stoljeća?

3. ožujka 2017. - 19:13
solin_plinovod5-020317

"Salonitanka od plinovoda" neka bude prvi, jasno, neslužbeni naziv jučerašnjega senzacionalnog otkrića mramorne ženske glave u kanalu koji se poprečno, preko Salone kopa duž Radićeve ulice u Solinu za potrebe budućeg plinovoda i, kao žunte, kanalizacije za oborinske vode. Već na prvi dojam, s obzirom na veliku umjetničku vrijednost, jasno je da se radi o vrhunskom radu, zjenice su istaknute, morfologija fantastična...

Po besprijekorno obrađenoj frizuri mogla bi se smjestiti u ranoflavijevsko doba, dakle konac 2. ili početak 3. stoljeća. Nije bila dio nekoga sarkofaga, vjerojatnije je da se nalazila u nekom davno razorenom hramu koji se nalazio tu negdje u blizini. Odlomljena je tko zna kad, a arheolozi nastavljaju kopati dalje očekujući da će tu negdje u blizini pronaći i postolje na kojemu se nalazila.

Ovaj nalaz, najmanje je što se u ovoj fazi može reći, zavrjeđuje stalni postav Arheološkog muzeja u Splitu, a o materijalnoj vrijednosti, dakako, bilo bi nepristojno govoriti. Uostalom, o njemu i njegovoj atribuciji čut će se još toga.

Mramorna ženska glava pronađena je na oko metar dubine nedaleko od Inine zgrade u centru Solina, a ažurni novinar i fotoreporter - mora da se Kairos motao tu negdje u blizini - svjedočili su neposrednom trenutku njezina pronalaska, kad ju je iz mokre zemlje solinske izvukao pomoćni radnik kojemu, kaže, nije stalo do publiciteta. U prvi mah mu se učinilo da je riječ o muškoj glavi, no u blizini je, srećom, bila posuda s vodom, te se nakon pranja pod rukom arheologinje Andreje Nađander ukazala "Salonitanka od plinovoda" u svoj svojoj ljepoti.

O gradnji plinovoda kroz Solin višekratno smo izvještavali, a arheološka istraživanja koja prethode polaganju cijevi obvezna su, zakonom propisana mjera zaštite, po mnogima, najvrjednijeg arheološkog lokaliteta u Hrvatskoj. Radovi se provode pod nadzorom splitskog Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture RH, arheološki dio posla pripao je tvrtki "Kaukal", a započeli su još prošle jeseni. Rok za završetak arheološkog dijela posla je 15. travnja, no duž 800 metara dugog kanala ostalo je još mnogo toga što treba istražiti.

Prošli tjedan nedaleko od ovog mjesta, uz obilje keramike i zidanih struktura pronađena je stela, a komentirajući nalaz arheolog i direktor "Kaukala" Vedran Katavić je primijetio:

- Eh, da nam je sad pronaći kakav kip!

Kad je došao i vidio najnoviji nalaz, mašio se za novčanik i cijelu ekipu koja radi u Radićevoj ulici, kako i spada u sličnim prigodama, počastio pićem.

item - id = 471726
related id = 0 -> 1146872
related id = 1 -> 567884
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. prosinac 2021 00:00