StoryEditor
Kulturafestival

Direktor Berlinskog festivala Dieter Kosslick najavljuje nešto novo

Piše PSD.
8. veljače 2011. - 16:43

Jedan drukčiji Berlinale. To je obećanje kojim Dieter Kosslick, dugogodišnji ravnatelj međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, otvara 61. po redu najvažniji zimski datum filma, od 10. do 20. veljače.

Kosslick, čovjek budan prema kretanjima u svijetu filmske industrije, različitost u odnosu na dosadašnja festivalska izdanja odlučio je realizirati kroz 3D, i to autora koje nitko ne bi iz prve povezao s tim atraktivnim formatom.

Tako, na programu su u 3D varijanti film “Pina” Wima Wendersa, o koreografkinji modernog plesa i stvarateljici Tanztheatera Pini Bausch, te dokumentarni film Wernera Herzoga “Cave of forgotten dreams”, koji je s kamerama ušao u pećine Chauvet Pont d’Arc u južnoj Francuskoj, nalazište iz paleolitika s najstarijim crtežima koje je ostavio pećinski čovjek.

Tematski, filmovi će se u glavnom i popratnim programima (Panorama, Forum, Perspektive Deutsches Kino, Generation, Berlinale Shorts, Berlinale Special, Retrospective, Hommage i Culinary Cinema) vrtjeti oko uobičajenih tema. Gledat će se problemi međuljudskih odnosa, ljubavnih spletki i drugih veza, pa i nasilja.

Premijeru će tako imati i “Oprost krvi”, američkog redatelja Joshue Marstona; film koji se za Zlatnog medvjeda natječe temom krvne osvete u Albaniji, sedam godina nakon što je Marston ovdje prikazao i film “Marija milosti puna”. Pronalazeći prave riječi za pravu publiku, Kosslick najavljuje filmove o generaciji tridesetogodišnjaka i četrdesetogodišnjaka, te o tipičnim dvojbama i sumnjama: “I ovaj put gledatelje očekuju sasvim obične priče, koje se takoreći mogu naći ispred svakih kućnih vrata, ali koje imaju i univerzalnu vrijednost i poruku.”

Univerzalna vrijednost možda je sadržana i u činjenici da je ove godine program sažetiji nego prijašnjih. Prošle su godine u Berlinu bila 392 filma, dok će ih ove godine u svim sekcijama biti 385.

Od toga je 13 svjetskih premijera. Za glavne nagrade, za Zlatnog i Srebrne medvjede, natjecat će se 16 filmova, a zgodan je podatak da su među njima četiri filma slabo poznatih mladih redateljica: “El Premio”, debitantski film meksičke redateljice Paule Markovitch, “Almanya - Willkommen in Deutschland”, također prvi film tursko-njemačke redateljice i glumice Yasemin Samdereli, “The Future”, svjetska premijera i drugi film svestrane Amerikanke Mirande July, te “Yelling to the sky”, Amerikanke Victorije Mahoney, također nastupni film.

Od “teškaša”, festivalski krugovi žele vidjeti “True Grit”, vestern braće Coen, prema Hathawayavu predlošku s Johnom Wayneom (1969.), kojim će 61. Berlinale i otvoriti vrata Festivalpalasta, te “Torinski konj”, fim mađarskog filmskog vizionara Bele Tarra, koji je i za naše novine potvrdio kako mu je ovo posljednji film.

Od filmova iz Hrvatske i regije ove godine nema niti jednog. Sliku donekle popravlja film Ralpha Fiennesa “Coriolanus”, koji je velikim dijelom snimljen u Beogradu i u čijem stvaranju su sudjelovali i srbijanski producenti i glumci. Stručnim žirijem predsjedat će česta berlinska gošća glumica Isabella Rosselini, a do nje će sjediti i njemačka glumica Nina Hoss i zvijezda bollywoodskog filma Aamir Khan.

Svojevrsni politički statement Berlinalea bio je poziv iranskom redatelju Jafaru Panahiju, no on najvjerojatnije neće moći doći budući da je od ožujka prošle godine u zatvoru zbog kritika na račun iranskog režima, te bi tamo trebao provesti još šest godina.

Nagradu za životno djelo dobit će glumac Armin Muehller Stahl, a osim ovog njemačkog veterana, crvenim tepihom prošetat će Colin Firth, Ralph Fiennes, Vanessa Redgrave, Diane Krüger i vrlo vjerojatno Madonna, koja će predstaviti svoj novi film o ljubavi engleskog kralja Edvarda VIII. i Wallis Simpson.

jakov kosanović

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2022 18:25