Kultura Kultura

Tamo, tamo da putujem

Stipe Božić u Gradskoj knjižnici Marka Marulića večeras kod Ingrid Poljanić otvara novi ciklus putopisnih tribina, nakon četiri godine prekida

Tamo, tamo da putujem

Potičem sve da se jave, one koji još nisu gostovali, ako imaju dobre fotografije i dobru volju da pričaju drugima svoje putešestvije, kaže Ingrid Poljanić

Nakon pauze od četiri godine u središnjici splitske knjižnice Marka Marulića ponovno se okupljaju ljubitelji putopisa i to pod motom "Tamo, tamo da putujem". Naziv je to tribine čija je autorica (danas) umirovljena knjižničarka Ingrid Poljanić, a ovog četvrtka s početkom u 18 sati njezin gost je poznati alpinist Stipe Božić. O kojim će avanturama pričati u svom predavanju "Putovanje na vrh svijeta" još je neizvjesno, no, veli organizatorica, on uvijek pripremi nešto novo.

- Stipe je bio moj prvi gost 2011. godine kada je tribina osmišljena i to se kasnije pokazalo "sretnim znakom", tako da sam ga sada zvala zbog toga - objašnjava Poljanić koja je u tom višegodišnjem razdoblju pozvala oko 80 gostiju, a oni su, opet, ispričali 103 priče s putovanja.

Bilo je tu čitav niz imena iz splitskog “dvorišta”, poput Željana Rakele, Roberta Pauletića, Jasena Boke, Vedrana Badžuna, Ivana Kaštelana, Tonke Alujević, ali i iz drugih hrvatskih gradova – Davor Rostuhar, Hrvoje Šalković, Maja Klarić, Boris Veličan...

Na tribini koja će biti na rasporedu knjižnice uvijek prvog četvrtka u mjesecu u isto vrijeme idući gost, 7. studenoga, je Davor Vuković, voditelj odnosa s javnošću splitskog HNK, koji je nedavno putovao od Turske do Irana, a svoje živopisne komentare nesebično je dijelio s Facebook zajednicom.

- Nisam još podijelila termine za dalje, ali imam u glavi neki raspored do polovice iduće godine - veli Poljanić. - Neke sam pozvala, drugi se sami javljaju kad se vrate sa zanimljivog putovanja, a ja potičem i sve druge da se jave, one koji još nisu gostovali, ako imaju dobre fotografije i dobru volju da pričaju drugima svoje putešestvije. Fotografije i kratki filmići koje nam donose putopisci uvijek budu originalni i ilustrativni - kaže ona.

Na pitanje kako se odlučila ponovno angažirati iako je u mirovini, Ingrid Poljanić veli da je prijedlog stigao od njenih kolegica, knjižničarki, ali i da joj je uvijek bilo žao što se tribina ugasila. Ponudu je objeručke prihvatila, kaže, zato što je to raduje a i dobro joj ide, kaže da su joj se uvijek putopisci rado odazivali na gostovanje pred publikom.
A, onda će se Splićani, vjerovati je, rado i odazivati na tribine koje nam donose magiju istraživanja nepoznatih krajeva.

Naslovnica Kultura