StoryEditor
KulturaTamo, tamo da putujem

Stipe Božić u Gradskoj knjižnici Marka Marulića večeras kod Ingrid Poljanić otvara novi ciklus putopisnih tribina, nakon četiri godine prekida

Piše Jasenka Leskur
17. listopada 2019. - 16:05

Nakon pauze od četiri godine u središnjici splitske knjižnice Marka Marulića ponovno se okupljaju ljubitelji putopisa i to pod motom "Tamo, tamo da putujem". Naziv je to tribine čija je autorica (danas) umirovljena knjižničarka Ingrid Poljanić, a ovog četvrtka s početkom u 18 sati njezin gost je poznati alpinist Stipe Božić. O kojim će avanturama pričati u svom predavanju "Putovanje na vrh svijeta" još je neizvjesno, no, veli organizatorica, on uvijek pripremi nešto novo.

- Stipe je bio moj prvi gost 2011. godine kada je tribina osmišljena i to se kasnije pokazalo "sretnim znakom", tako da sam ga sada zvala zbog toga - objašnjava Poljanić koja je u tom višegodišnjem razdoblju pozvala oko 80 gostiju, a oni su, opet, ispričali 103 priče s putovanja.

Bilo je tu čitav niz imena iz splitskog “dvorišta”, poput Željana Rakele, Roberta Pauletića, Jasena Boke, Vedrana Badžuna, Ivana Kaštelana, Tonke Alujević, ali i iz drugih hrvatskih gradova – Davor Rostuhar, Hrvoje Šalković, Maja Klarić, Boris Veličan...

Na tribini koja će biti na rasporedu knjižnice uvijek prvog četvrtka u mjesecu u isto vrijeme idući gost, 7. studenoga, je Davor Vuković, voditelj odnosa s javnošću splitskog HNK, koji je nedavno putovao od Turske do Irana, a svoje živopisne komentare nesebično je dijelio s Facebook zajednicom.

- Nisam još podijelila termine za dalje, ali imam u glavi neki raspored do polovice iduće godine - veli Poljanić. - Neke sam pozvala, drugi se sami javljaju kad se vrate sa zanimljivog putovanja, a ja potičem i sve druge da se jave, one koji još nisu gostovali, ako imaju dobre fotografije i dobru volju da pričaju drugima svoje putešestvije. Fotografije i kratki filmići koje nam donose putopisci uvijek budu originalni i ilustrativni - kaže ona.

Na pitanje kako se odlučila ponovno angažirati iako je u mirovini, Ingrid Poljanić veli da je prijedlog stigao od njenih kolegica, knjižničarki, ali i da joj je uvijek bilo žao što se tribina ugasila. Ponudu je objeručke prihvatila, kaže, zato što je to raduje a i dobro joj ide, kaže da su joj se uvijek putopisci rado odazivali na gostovanje pred publikom.
A, onda će se Splićani, vjerovati je, rado i odazivati na tribine koje nam donose magiju istraživanja nepoznatih krajeva.

#STIPE BOŽIĆ#INGRID POLJANIĆ#GRADSKA KNJIŽNICA MARKA MARULIĆA#PUTOPIS

Izdvojeno

04. srpanj 2020 14:13