StoryEditor
KulturaTrenutak u vremenu

Caravaggio iz našeg kvarta: malo tko bi primijetio razliku između radova vrhunskih majstora kjaroskura i našeg grafičkog urednika Paška

Piše Jakov Kosanović
19. studenog 2019. - 09:00

“Trenutak u vremenu” naslov je izložbe koju je u prostoru Francuske alijanse Split, u Marmontovoj ulici br. 3, postavio splitski autor Nenad Pažanin, inače grafički urednik u našem dnevniku.

Kod ove izložbe Nenada Pažanina riječ je o studijama slika talijanskog majstora tenebrizma, Michelangela Merisi da Caravaggia u tehnici ulje na platnu. Naš vrijedni Paško to srećom postavlja javno i ne prodaje tajno, jer malo tko bi prepoznao razliku između originala i kopije. U to se Splićani i njihovi gosti mogu uvjeriti i sami do 28. studenoga.

Štoviše, u caffe baru “Kala” u ulici Majstora Jurja 15, Paško je postavio izložbu studija portreta i autoportreta baroknog majstora Rembrandta Harmenszoona van Rijna iz nizozemskog zlatnog doba u tehnici ulja na drvu i na platnu.

Za one koji to još ne znaju, naš majstor kjaroskura u ulju rođen je 9. rujna 1968. u Splitu, gdje je nakon završene srednje umjetničke škole u Splitu upisao Filozofski fakultet, gdje je i diplomirao kao nastavnik likovne kulture.

Otad živi i radi u Splitu, danju kao grafički urednik u Slobodnoj Dalmaciji, noću kao caravaggist vrhunskog metiera. Međutim, slikanje mu je hobi, i dosad je imao samo niz samostalnih izložbi na otoku Braču. Ovo mu je prvo predstavljanje splitskoj publici, ali sigurno ne i zadnje. 

Izdvojeno

11. srpanj 2020 05:56