StoryEditor
Kulturaod habita do arta

Bivši franjevački redovnik Duje Botteri u Staroj gradskoj vijećnici postavlja izložbu 'Iskanje'

Piše Eda Vujević
3. travnja 2019. - 22:00

U splitskoj Staroj gradskoj vijećnici na Pjaci u četvrtak, 4. travnja, u 19 sati bit će otvorena samostalna izložba akademskoga kipara i donedavnog franjevačkog redovnika Duje Botterija (Split, 1985.) koji se predstavlja slikama i skulpturama složenima pod zajedničkim nazivom "Iskanje".

Izložbu će otvoriti eminentni povjesničari umjetnosti Margarita Sveštarov Šimat i Ive Šimat Banov, koji su i autori tekstova u popratnom katalogu izložbe.


– Slikarski prostor Duje Botterija hermetičan je, solipsistički i mirakulozan u svojim zbivanjima – kaže Margarita Sveštarov Šimat.

– Prostor je fluidan, gibljiv i mekih granica, a epifanija unutarnje svjetlosti budi se u dinamičnom rukopisu lirske apstrakcije i u poentilističkim česticama "plinovitog" stanja.

Crteži koji nastaju u kontemplativnoj koncentraciji dijelom u lineacijama, dijelom u rukopisnim grafizmima svjetlosne su mreže intimnog ispisa i pasioniranog odnosa s crtačkom plohom u koju tezaurira predodžbe onostranih misterija svoje vizualne imaginacije – dodaje ona.

Težina i milost

Duje Botteri školovao se u srednjoj Umjetničkoj školi i na Umjetničkoj akademiji u Splitu, gdje je prije 11 godina diplomirao kiparstvo u klasi Kuzme Kovačića, koji mu je bio i otvorio prvu izložbu pod nazivom "Pustinjaštvo u kamenu".

Iste godine oblači franjevački habit na Visovcu i tako postaje član Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja.

U franjevačkoj zajednici imao je službu voditelja Umjetničke radionice, u kojoj je sa svojim suradnicima radio na oblikovanju čitavog niza likovnih rješenja.


– Razliku između Dujina slikarstva i kiparstva mogu slikovito opisati ovako – kaže Ive Šimat Banov.

– Slikarstvo puno može i puno želi. Kiparstvo malo želi i malo može. Ali to malo je "težina i milost". Slikaru je kuća nebeski svod. Kiparu – krov nad glavom. Slikar je ispred svoje pustinjačke izbe pogledao u nebesku i morsku plavet, Hvar preko puta! U izbu se potom vratio kipar.


Slikarstvo je čežnja; kiparstvo je kuća – dodaje Šimat Banov.


Izložba "Iskanje" u Staroj gradskoj vijećnici ostaje otvorena do 15. travnja.

Izdvojeno

05. srpanj 2020 14:36