StoryEditor
KulturaHasanbegović odlučuje o smjeni

Balerina splitskog HNK: Bogdanić se prema nama ponaša kao prema robovima

1. lipnja 2016. - 00:31
tour_de_vrlika_16

Dva i pol sata raspravljalo je večeras Kazališno vijeće HNK Split o smjeni ravnatelja Baleta Dinka Bogdanića koju je predložio intendant Goran Golovko, da bi na kraju odlučilo zatražiti dodatno mišljenje od Ministarstva kulture.

Nakon sastanka Golovko je otvoreno kazao da će o odluci, kada bude donesena, ovisiti i njegova odluka o ostanku na mjestu intendanta, ali najpotresnije je bilo obraćanje balerine Korane Bilan koja se konačno odlučila progovoriti o torturi koju trpe splitski plesači.

Zbog ponašanja Dinka Bogdanića i učestalih prijava baletana Golovko je i zatražio njegovu smjenu, a kako je kazala Bilan (na slici, u prvom planu), silno ju je razočaralo otezanje Kazališnog vijeća da stvar razriješi, a posebno je prozvala predsjednicu Ingu Koludrović Tomić koja bi kao socioliginja morala imati razumijevanja za verbalno, psihičko pa i fizičko nasilje, štoviše i ucjene s kojima Bogdanić dočekuje plesače svaki dan.

- Ne osjećamo se više kao umjetnici nego jeftina radna snaga, kotačići koji ispunjavaju tuđe ambicije, u ansamblu je zavladao strah i živi se pod stresom, a najgore je honorarnim suradnicima kojima se manipulira i ucjenjuje ih se. Mi se posla ne bojimo, ali Dinko Bogdanić se prema nama ne ponaša kao prema ljudima nego kao prema robovima -kazala je balerina s 23- godišnjim stažom, inače predstavnica sindikata u radnoj jedinici Balet.

Na pitanje zašto su plesači do sada šutjeli, kazala je kako su svi nastojali problem riješiti interno, kako se prljavo rublje ne bi povlačilo izvan kuće, i to su i napravili; stigli su do krajnje institucije, Kazališnog vijeća koje je razočaralo ansambl - radije bi da su rekli da ili ne nego produžili mučenje.

- Sada se više ne može šutjeti. Nismo htjeli u medije, ali sada hoćemo! Granice moraju postojati i prema nama se treba ponašati kao prema ljudskim bićima i pristojno se odnositi čak i ako smo toga dana umorni, ozljeđeni, ako smo manje talentirani ili imamo probleme i malu djecu, kazala je potresena plesačica.

Predsjednik Radničkog vijeća Vjeko Santrić je pak kazao kako je odluka da se za mišljenje zapita ministarstvo doduše legitimna jer ono obavlja nadzor nad zakonitošću rada HNK ali, ovako će se agonija samo produžiti. Inge Tomić Koludrović je pak dodala da će zatražiti hitnost postupka.Sam Bogdanić nije se pojavio u teatru.

Što dalje

Sezona je gotovo završena, a baletnu premijeru na Splitskom ljetu postavit će gost Igor Kirov. Samom Bogdaniću, koji je još lani ispunio uvjete za mirovinu, ugovor istječe za točno pet mjeseci. Lako je moguće, ako se ministarstvo ne požuri, da vrijeme razriješi čitav problem, a do početka nove sezone naći će se i novi ravnatelj.

Mogućnost da Bogdanić ucijeni teatar zabranom svojih autorskih predstava Golovko odbacuje jer mu ugovori to neće omogućiti, ali, kako bilo, na samom kraju sezone velika je ljaga pala na kazalište.

- Svejedno, stvar je trebalo presjeći, kazao je intendant

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2021 12:45