StoryEditor
KulturaSplit Reality

'Zabija mašklin u novi Split, rastrzan turističkim tsunamijem koji nije mimoišao nikoga u gradu': novinar 'Slobodne' predstavio zbirku priča, u punoj gradskoj knjižnici okupili se brojni Splićani

Piše Jasenka Leskur
10. listopada 2019. - 00:05

- Tekstovi Saše Ljubičića odišu istraživačkim novinarstvom, on piše kritički, argumentirano, ne uljepšavajući stvarnost. Njega ne zanima pogled na Split sa marjanske Vidilice, već kroz 18 priča o svom gradu priča o promjenama koje proživljava zadnjih 20 godina, o tome kako je promjenio identitet – kazao je nakladnik Zoran Bošković na predstavljanju zbirke priča “Split Reality” u središnjici Gradske knjižnice Marko Marulić, dodavši kako se splitski novinar, autor i scenarist svrstao u dugi niz kroničara, od Uvodića i Smoje, do Kudrijavceva i Senjanovića, koje zaokuplja “splićanistika”.

Njegov redakcijski kolega, novinar Slobodne Dalmacije Damir Šarac drži da je Split grad koji utjelovljuje pojam dihotomije, dualiteta najšarenijeg i najcrnjeg, najsunčanijeg i pakleno sivog, rastrzan između “ajme ča nan je lipo ovdi” i “vražijeg poluotoka”, te da će za novinare i književnike posla na tumačenju Splita biti zauvijek.

- Prije će nestati novinarstva i književnosti nego splitske ludosti. Saša Ljubičić ovom knjigom zabija mašklin baš u novi Split, rastrzan turističkim tsunamijem koji nije mimoišao nikoga u gradu. Onim njegovim fantastičnim likovima koji smo u stvarnosti mi sami: bilo da je riječ o šoferima, striperima, prostitutkama, doseljenim taksistima, pobunjenim balotašima koji se tijelima bore protiv kapitalističkih bagera, nastavnicama koje plaćaju za zaposlenje, skupljačima boca ili razočaranim novinarima. Cijelom alanfordovskom menadžerijom tužno-smiješnih ljudi koji poput ribica u akvariju tvore falši tropski raj na Srednjem Jadranu – kazao je Šarac.

Novinar i književnik Damir Pilić, također iz Slobodne Dalmacije, naglasio je promjenu Ljubičićeva diskursa u odnosu na njegove ranije zbirke “Toćani”, “No passaran” i “Sandokane, platit ćeš” u kojima je Split bio pozornica njegova dječaštva i odrastanja. Bezbrižnost je zamijenjena ozbiljnošću, pa i gorčinom u analizi društvene stvarnosti, tekstovi su direktni i jaki poput boksačkih udaraca, mada u nekim pričama uvodi šaljive elemente.

- Neke njegove priče su bizarne i mučne, slično kao i kod Uvodića, Smoje ili Brešana, mada je današnji čovjek nešto pokvareniji, kombinacija je to slatko-gorkog, a u čitavom jednom poglavlju u kojem se bavi našim mentalitetom donosi vesele zgode s različitim junacima. Priča s kojom završava knjigu, novela “Štedimo vaš novac” se referira na poznati tekst Darka Hudelista “Split, vražiji otok” i podsjetila me na knjigu kolumbijskog nobelovca G.G. Markesa “Putovanje istočnom Evropom” koju je napisao kada se kao emigrant bavio novinarstvom u Parizu – rekao je Pilić.

Autor knjige Saša Ljubičić objasnio je da su ga za likove njegovih priča inspirirale osobe iz stvarnog života, te da mu je rodni grad trajna motivacija za pisanje zbog njegove energije i posebne atmosfere, jer je “pozornica za tragedije i komedije čije finale ispadne tragikomično, jer je uvijek predstava i nikad nije dosadan”.

Organizatorica književne večeri Rada Veštić najavila je predstavljanje knjige “Split Reality” u Kragujevcu i Beogradu.

#SAŠA LJUBIČIĆ#ZBIRKA PRIČA

Izdvojeno

06. srpanj 2020 12:42