StoryEditor
Kolumneglava u balunu

Zdravko Reić: Odakle tolika inflacija stranaca u Hajduku?

Piše Zdravko Reić
12. kolovoza 2016. - 20:34
hajduk_dinamo13-100816dddd

Udarna vijest iz Hajduka je o posudbi 26-godišnjeg grčkog igrača Savvasa Gentsogloua iz Barija, njegovo brzo uvrštenje u momčad „bijelih“ za doigravanje za Europsku ligu.

Ta po mnogima „prijelomna vijest“ Gentsogloua tretira kao pojačanje momčadi Marijana Pušnika. Angažman Grka sigurno nosi potpis Pušnika, koji je u više navrata tvrdio kako „kod mene nema na bazi guranja menadžera ili prijatelja, ugovore će potpisati jedino oni koji imaju pristanak sportskog direktora Maria Branca i mene“.

Bilo bi predivno da se grčki igrač od prinove pretvori u pojačanje za „bijele“. Kvalitete Gentsogloua će brzo na vidjelo, valjda nije došao u Poljud ozlijeđen kao što se događa s navodno A-pojačanjem Mađarom Markom Futacsem i kako je bilo duže vremena s Kameruncem Franckom Ohandzom.

Tako je nastavljen trend brzih dovođenja igrača iz inozemstva, dakle stranaca, bez obzira što čak njih sedam uživaju status domaćeg igrača obzirom da imaju putovnice članica Europske unije. Hajduk je u prošlih šest sezona ukupno iz inozemstva angažirao čak dvadeset igrača iz – zamislite 21 države! Ipak navala stranaca se dogodila ovog ljeta, sad svega dva,tri prvotimca imaju timbar inkubatora u Poljudu.

Dakle, dolaze igrači sa svih strana, navodno poslije Arlinda Bashe (došao prije tri godine) i Ardiana Ismajlija (stigao prošle sezone) još desetak Kosovara je na probama u Poljudu, neki će položiti prijemni…Odakle tolika inflacija stranaca?

Pa od trenutka smjene uprave i inauguracije novog predsjednika Ivana Kosa, koji je zatim uz suglasnost članova Nadzornog odbora doveo svoje ljude u rukovodeće strukture, logična je želja da se uspjesima u natjecanjima opravda taj temeljiti zaokret.

Jer, kako god okrenuli, kao nigdje drugdje, a ono u nogometu, naročito u Splitu kad je Hajduk u pitanju, rezultati su mjerilo rada. 

Svima koji i najmanje poznaju praksu, pa i pravila života u nogometu, jasno je da se smjene rukovodstva ne izvode u trenutku kad je zaključena sezona, jer novi predsjednik, pa onda i sportski direktor i trener, jednostavno nemaju vremena pripremiti momčad za novo prvenstvo.

Otud je i nastala strka s dovođenjem prinova (naročita poplava u drugoj momčadi). Saša Bjelanović, asistent Branca, ipak u biti glavni skaut Hajduka, čak 13 godina je igrao u Italiji, pa sigurno dobro poznaje trojicu koji su došli u Poljud iz „calcia“ (Said, Memolla i Gentsoglou). Ipak kad se angažira pojedine igrače, koji su mijenjali klubove i nisu se uspijevali stabilizirati, znači i dokazati kao što je slučaj sa Saidom, Futacsem i Gentsoglou, treba biti oprezan.

Osnovno je da angažman stranaca itekako košta premda baš Bjelanović tumači kako su „naši igrači skuplji“. Malobrojni su opravdali dolazak u Hajduka od 2011., na prste jedne ruke ih se može nabrojiti: Ivan Vuković iz Crne Gore, Jean Kouassi iz Obale bjelokosti, Avdija Vršajević i Tino Sušić iz Bosne i Hercegovine (on via Belgija)– svi po stručnoj procjeni Miše Krstičevića, zatim Brazilac Jefferson, sigurno i Kamerunac Ohandza posluži li ga zdravlje… Promašaja je bilo kud i kamo više, da ih ne nabrajam.

Izdvojeno

12. srpanj 2020 13:03