StoryEditor
KolumneGlava u balunu

Zdravko Reić: Nismo Sjeverna Koreja

Piše Zdravko Reić
28. prosinca 2017. - 23:49
skupstina_hns48-221217

Davor Šuker, neosporni velikan našeg i europskog nogometa, ali od javnosti uglavnom osporavani predsjednik HNS-a, gotovo pa jednoglasno dobio je novi četverogodišnji mandat za fotelju prvog čovjeka hrvatskog nogometa.

Takva odluka skupštinara nije se samo nagađala, već se i predviđala i to s velikom sigurnošću. Kako god okrenuli bio je to još jedan ružni igrokaz na našoj nogometnoj, pa i uopće sportskoj sceni i to zato, jer se reizboru Šukera, ali ne samo njega u krovnoj organizaciji nogometne kuće, protive mnogi, barem po objavljivanim anketama. Također za brojne navijače, kako je suditi po ružnim skandiranjima u raznim prigodama, HNS je omražena organizacija.

Uzmimo sve to kao nepobitnu činjenicu premda je jasno da su brojne ankete usmjerene (kao svojevremeni pozivi na bojkot utakmica reprezentacije, što je bio pravi nonsens), da ima i namještanja, manipulacija, što je ipak teško dokazati. Način delegiranja u skupštinu HNS-a nalazio se na udaru odavno, to da su županije bile privilegirane, a klubovi, kao osnovne jedinke HNS zapostavljeni.

I to je ispravljeno, sada klubovi imaju debelu većinu: čak 35 delegata, odnosno 38 kad se pribroje strukovni delegati, dok su županije svedene na 21 člana skupštine. Pokazalo se da su se opozicijski meštri, koji su modelirali novi izborni inženjering prevarili u računima. Ispada da im promakla ta brutalna nelogičnost oko načina nominiranja kandidata za predsjednika.

I jedino što im je preostalo to je poziv u pomoć, obratili su se politici, to jest vodećoj stranci HDZ-u, konkretno premijeru Andreju Plenkoviću. Tako dolazimo do jednog apsurda, s jedne strane arlauču kako „neću politiku u svoju butigu“ kad su u pitanju biranja vodstva klubova, s druge strane računaju da se isključivo političkim, pritiskom može srušiti ta „sjevernokorejska utvrda“, kako mahom nazivaju glasačku mašinu.

Ma uopće nije upitno da su potrebni korjeniti zaokreti u odnosu na funkcioniranje HNS-a, jednako kao i u županijskim savezima. Sve te promjene mogu se provesti jedino na legalan način, nikako nasilno, uz pomoć politike. Mnogi zazivaju takvu akciju od strane HDZ-a, to jest da se članovima te partije dekretom zabrani rad u nogometu. Dakle, na sjevernokorejski način. Ono da se postavi ultimatum: ili stranka ili nogomet. O tako glupoj dilemi nije uopće potrebno raspravljati.

Šuker je ostao u svojoj fotelji, što ne znači da će dočekati kraj mandata u njoj. No, činjenica je da je Šuker dobio čak 47 glasova, uz tri suzdržana (Damir Mišković i Dejan Šćulac – Rijeka, Reno Sinovčić – Zadarska županije) i jednog glasa protiv (Dario Šimić – sindikat), uz napomenu da je splitska četvorka napustila skupštinu; znači ukupno 55 skupštinara, dok predstavnik Intera Branko Ljaljak nije došao, te trojica nisu izabrana (Istarska Županije i središte Split). Sve to je trebalo navesti kako bi se vidjelo kolika je nadmoć prošukerovskih snaga.

A da su promjene neophodne, nitko ne spori. S razlikom da splitski delegati tvrde kako zaokrete u poslovanju HNS-a ne mogu provesti dosadašnji dužnosnici, pa su poručili drugim delegatima i nogometnoj javnosti: 

- Ovo je naš Savez, vi tu ne pripadate, i borit ćemo se za njega dok ne bude imao puno značenje svake sastavnice iz svog naslova HNS.

Slaven Marasović, predsjednik Nadzornog odbora Hajduka i delegat „bijelih“, inače novak kao sportski funkcionar, bio je žestok sa svojim „J’accuse“, tako da je iritirao pojedine delegate, koji su reagirali vrlo neprimjereno kad su mu dobacivali uvrede. Nanizao je Marasović mnogo tih „optužujem“, bilo je tu razložnih opaski, ali je generalno nastojao dopasti se navijačima „bijelih“, čak onima anarhičnima. Po inače tihom Marasoviću bilo je i takvih provala kakve baš i ne stoje:

- Blizu 30 godina od neovisnosti, a većina klubova nema nikakve uvjete za rad....

HNS samo donekle, u manjoj mjeri, treba brinuti o uvjetima klubova. Valjda su za njihove uvjete i položaj zadužene lokalne zajednice. Ili vlasnici klubova kod onih koji su proveli preoblikovanje.
Splitska četvorka, po mojem uvjerenju, dala je autogol kad je napustila zasjedanje, daleko bolji dojam ostavio je Dario Šimić, nesuđeni kandidat za predsjednika kad je rekao:

- Dijalog nema alternative, ovu utakmicu nisam izgubio, jer je nije ni bilo.

Uostalom, Janica Kostelić, državna tajnica za sport uoči skupštine na neki način pomirljivo je rekla:

- Čak i ako se ne promjeni predsjednik, a stvari se malo poslože moguće je da stanje i odnosi budu bolji.

Zanimljive su, poslije te izborne utakmice, reakcije pojedinaca iz „momčadi protiv“, pa se čude panegiricima na račun Šukera na službenim stranicama HNS-a, kao da oni na isti način, logično pristrano, ne komentiraju događaje na svojim klupskim glasilima.

Ali posebno je pitanje paradiranje s kritikama Ivana Brlekovića, koji je dugi niz godina bio u sustavu HNS-a, čak nažalost i jedan od vodećih funkcionara, pa je uputno pitati što je on uradio na demokratizaciji i unapređenju odnosa. Naime, ta naknadna pamet uvijek nervira.

#GLAVA U BALUNU#DAVOR šUKER#ZDRAVKO REIć

Izdvojeno