StoryEditor
Kolumnebesplatno vrlo lako može skupo koštati

Za sedmoricu prinova, Hajduk je mogao imati Bobana i Ejupija

Piše Frane Vulas
15. rujna 2016. - 23:56
osijek-hajduk16-140816

Hajduk nema novca za pojačanja. Ili ipak ima? U nedavnom razgovoru s trenerom Hajduka Marijanom Pušnikom odgovor na pitanje o velikom broju stranaca u Hajduku bio je da su domaći igrači koje je klub s Poljuda ovog ljeta želio dovesti pri pokušajima dovođenja bili ili preskupi ili pak nisu ni htjeli doći na Poljud.

Pa je stigao niz prinova da ih tako bez ikakvog omalovažavanja ikoga nazovemo.

Uostalom i sam Pušnik je više puta rekao kako igrači dovedeni za nula kuna odštete i ne bi nužno trebali biti pojačanja. Međutim, naša vrlo jednostavna računica kaže sljedeće, umjesto sedmorice ovog ili prošlog ljeta dovedenih igrača koje smo iz aktualnog sastava nasumično probrali za potrebe ove priče Hajduk je za isti iznos potrošenog novca primjerice mogao angažirati dva “kapitalca” napadače Muzafera Ejupija i Gabrijela Bobana.

Dva igrača koji predvode najugodnije ovosezonske iznenađenje lige Osijek koji ih je nakon financijske konsolidacije ovog ljeta uspio dovesti iz Slaven Belupa odnosno Zagreba. Evo i kako.

Plaće sedmorice igrača koje je doveo Hajduk gotovo su identične ukupnoj visini plaćene odštete za Ejupija i Bobana i njihovim godišnjim plaćama. Jasno je već dugo da Hajduk ima ograničena sredstva, zadnjih sezona nije klub plaćao odštete za igrače, a ovog ljeta odšteta je izdvojena samo za Zvonimira Kožulja. Ali svaki dovedeni igrač košta, što za plaću, što ako su u pitanju igrači sa strane i za stan...

Tako samo za godišnja primanja sedam nasumce odabranih igrača Marka Futacsa, Hysena Memolle, Ignacia Maganta, Savvasa Gentsogloua, Jeffersona, Hamze Barryja i Saida Ahmeda Saida Hajduk troši navodno oko šest milijuna kuna.

Rekorder je u svlačionici navodno Futacs čija godišnja gaža je Hajduku teška oko 1,6 milijuna kuna. S druge strane, ako je vjerovati transfermarktu kojeg ćemo i ovom prigodom uzeti kao mjerodavno tijelo, Osijek je za odštete za spomenuti dvojac ovog ljeta Slaven Belupu (za Ejupija) i Zagrebu (za Bobana) platio oko 600 tisuća eura odnosno oko 4,5 milijuna kuna.

Ako kao mjerodavnu kao i u slučaju plaća Hajdukovih igrača uzmemo i nedavno u jedinom hrvatskom sportskom dnevniku objavljenu listu godišnjih primanja svih igrača Prve HNL dvojac zajedno godišnje zarađuje 1,62 milijuna kuna (Ejupi 900 tisuća, Boban 720 tisuća). Tako da tandem Ejupi – Boban klub iz Gradskog vrta košta ukupno 6,12 milijuna kuna.

Bez ikakve namjere da ikoga od spomenutih igrača omalovažavamo, neki su a prije svih Said i tek došli Hamza nešto i pokazali, ali za sedmoricu prinova (od čak 11 koliko ih je ovog ljeta sletilo na Poljud) Hajduk je mogao imati dva sigurna pojačanja u džepu.

Igrače koji su lani kombinirano zabili 26 prvenstvenih golova (Ejupi 16 za Belupo, Boban 10 za Zagreb) i već su pokazali zašto su dovedeni u Osijek.

Ejupi koji je prošle sezone za Slaven Belupo zabio 16 golova se pogotovo već pokazao kao igrač odluke, u samo četiri odigrana susreta zabio je tri gola uz jednu asistenciju. A Osijek zasad ima isti broj bodova kao Dinamo, bod manje od Rijeke te čak pet više od Hajduka. Momčad trenera Zorana Zekića slavila je u svih pet dosadašnjih gostovanja, uključujući i u susretu protiv Dinama na Maksimiru.

A još je veći apsurd kada se sjetimo nekih prolaznika kroz Hajduk proteklih sezona, također su dovedeni kao “besplatni” iako su primali plaću, za hrvatske nogometne (ne)prilike u mnogim slučajevima i više nego solidnu.

A ostavili su mali ili nikakav trag. Što je Hajduk imao od Artema Radčenka koji je ukupno u godinu dana za prvu momčad Hajduka odigrao 109 ligaških minuta, a Hajduk se iz tog odnosa uspio izvući tek nakon što je igrač pod utjecajem alkohola prije nešto više od mjesec dana skrivio prometnu nesreću.

Ili ipak nešto drugačijeg slučaja Manuela Arteage jer je stigao na posudbu iz Palerma, igrača iz Venezuele koji je za Hajduk u drugoj polovici prošle sezone odigrao još manje, samo 50 minuta!

Evo pitanja i najžešćim navijačima Hajduka, da spomenuti Arteaga koji je ove kalendarske godine bio igrač Hajduka prođe kraj vas ulicom, da ga vidite u kafiću biste li ga uopće prepoznali? Toliko o tragu ostavljenom u Hajduku.

Titule prolaznika kroz Poljud ponijeli su i Argentinac Nicolas Velez, Gruzijac Giorgi Iluridze, Slovenac Marko Ranilovič, Uzbekistanac Temurhuja Abduholikov, Haris Bukva iz BiH, Ruslan Gurbanov iz Azerbajdžana...

Nekakav su trag ipak ostavili Artem Milevski, Dejan Mezga, Mislav Anđelković, Maksim Bilji..., ali su i njihovi angažmani jednoglasno procjenjeni promašajima. Pogotovo u slučaju Ukrajinca Milevskog koji je sam sebe nogometno uništio.

Bilo je i pogodaka kod dovođenja igrača bez odštete, poput angažmana Jeana Evrarda Kouassija ili Svena Tina Sušića, ali to su bili izuzeci od pravila. Igrači od nula kuna gotovo u pravilu za Hajduk su se pokazivali u konačnici vrlo skupima.

Što u globalu novčano jer su opet to izdaci, prije svega za plaće, i zbog izgubljenog vremena i zatvaranja prostora drugim igračima.

Bez obzira što se kod mnogih ovog ljeta dovedenih igrača aktualna uprava ogradila ugovorima sa stavkama da se mogu raskidati ranije (primjerice na jednu plus dvije godine i slično) i što će možda ipak jednog dana Hamza potencijalno postati novi Kouassi, priča o manjku novca samo dijelom drži vodu.

S količinom novca kojom Hajduk raspolaže ipak se može nešto napraviti, samo treba izvagati.

Uložiti u dva prava pojačanja ili u sedam potencijalnih?

Izdvojeno