StoryEditor
KolumneAD HOC

U boj, u boj za mandat svoj

Piše Josip Jović
17. travnja 2019. - 20:00

Kakva bi trebala biti Europska unija, savez suverenih država ili naddržava, treba li debirokratizirati ovu glomaznu asocijaciju država, imaju li uopće smisla izravni izbori za EU parlament, što učiniti s migrantima čiji pritisak neće prestati, je li doista kršćanstvo i kršćanski identitet Staroga kontinenta prevladana i nazadna ideja, kako se odnositi spram homoseksualnih brakova i pobačaja, kakvi bi trebali biti odnosi EU-a prema SAD-u, Britaniji, Kini ili Rusiji i kakva politika proširenja prema jugoistoku, kakva bi rješenja EU trebao ponuditi Bosni i Hercegovini, kakve stavove zauzeti o položaju Hrvata u toj državi ili o proglašenju gospodarskog pojasa, itd. itd., sve su to otvorena pitanja o kojima brojni hrvatski kandidati, a ima ih ukupno 396 na 33 liste, ne razbijaju previše glavu.

Najvažnije je ipak dočepati se, kako god, unosnog zastupničkog mjesta u Bruxellesu i neto plaće od 4500 eura, koja ne ide, kako neupućeni misle, iz proračuna EU-a, nego iz džepa hrvatskih poreznih obveznika.

Sve se, od onoga što smo do sada čuli, svodi na neka unutarnja podbadanja, koja u Europi nikoga ne zanimaju niti će se EU njima baviti, ili pak na neke uopćene fraze koje mogu izazvati samo (pod)smijeh nezainteresiranoga građanina. Evo nekoliko bisera. Andrej Plenković nudi “pravi smjer” i Europu novih generacija, što je u skladu s Božjim naumom da jedni umiru, a drugi se rađaju.

Dalija Orešković najavljuje “ulazak u budućnost”, duboko osviještena kako su vrata prošlosti zauvijek zatvorena. Liberali bi najednom “narodni kapitalizam”, što baš i nije u skladu s neoliberalizmom 21. stoljeća, Milorad Pupovac će povesti borbu protiv “opasnog nacionalizma”, jer je njegov bezopasan, Radimir Čačić bi “Europu regija”, a ne nacija, Davor Bernardić neće nikome, pa ni HDZ-u dopustiti uzvikivanje “Za dom spremni”, Anka Mrak Taritaš opsjednuta je željama da se dokinu ugovori s Vatikanom, Kolakušić i Aleksić bi deblokadu dužnika pa će zacijelo u EU naći crkvu u kojoj se Boga moli. Suverenisti bi najradije ukinuli EU, ali tek nakon što im istekne eventualni mandat.

HDZ je iznenadio vlastito biračko tijelo listom koju predvodi političko dijete iz epruvete nalik Ivi Loli Ribaru, koju je osobno sastavio predsjednik stranke, uz uvjeravanja kako baš tako hoće baza, i to od malo poznatih, relativno mladih članova stranke.

Ali nema tu straha. Da je na listu stavio dvanaest cigli, isto bi pobijedili, zahvaljujući tradicionalizmu pretežnog broja vlastitih birača, iako oni slute kako to više nije ono isto.

Ovoj “mainstream” stranci ne prijeti opasnost od deplasirane “ljevice”, koja je još u 1945. iako bunca o 21. stoljeću, ali ni od razmrvljene i posvađene “desnice”, čiji se vodeći ljudi nisu u stanju podrediti ideji, nego ideju uvijek iznova podređuju svojoj mitomaniji srljajući iz poraza u poraz.

Izdvojeno

13. srpanj 2020 03:37