Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
KolumneGLAVA U BALUNU

Što je Hajduku važnije – HNL ili Europa? U velikom derbiju pak moraju igrati najbolji

Piše Zdravko Reić
10. kolovoza 2017. - 22:07
dinamo15-060817.JPG

Može li se postaviti pitanje, ima li dileme, što je Hajduku bitnije - Europa ili HNL? Ne, tu dvojbe nema, barem za sada, to jest do utakmica protiv Evertona. Jasno je da je primaran plasman u daljnje natjecanje na europskoj sceni, što ne bi trebalo posebno objašnjavati.

Gromko, kao prava senzacija odjeknula je eliminacija uglednog, zapravo jednog od najuglednijih europskih klubova PSV od našeg Osijeka. Jednako tako pa možda i žešće odzvonila bi eliminacija Evertona od strane Hajduka. To bi bio podvig kakvi do sada „bijelki" nisu uspjeli izvesti na europskoj sceni.

Od pradavnih utakmica protiv austrijskog Rapida, preko mađarskog Vörös Loboga (kasnije slavnog MTK-a) iz vremena SE kupa i pa dalje otkako su krenula UEFA nadmetanja, engleskih Tottenhama, Arsenala, Leedsa i drugih mega klubova (Atletico, Olympique, Roma, Inter, Hamburger, Ajax, PSV...), Hajduk nikad nije srušio neki jači klub klase ovog Evertona. No, to ne znači da se takvo čudo ne može dogoditi baš sada.

Dvoboji protiv Evertona ispadaju kao naručeni, jer prođu li „bijeli" dalje to će biti podvig za anale, ispadnu li bit će nekako normalno. Istina, ružna je činjenica da je Hajduk eliminiran u protekla tri play offa protiv Dnjipra, Slovana i Maccabija, dakle protiv lakših protivnika nego je Everton. Ali u nogometu senzacije se događaju i to ne baš rijetko...

Na Poljudu žarko žele prolaz u slijedeću rundu Euro lige, što je i logično jer to klubu donosi ne samo enormnu zaradu nego i silnu radost za navijače, povećanje vrijednosti igračkog kapitala, prije svega dokaz rukovodstvu da se radi u pravom smjeru.

Navijači Hajduka su odavno lansirali krilaticu „o dugoj cesti", mnogo prije nego su u fotelje na Poljudu zasjeli predsjednik Ivan Kos i njegovi ljudi, ali je ipak činjenica da su „bijeli" baš ove sezone na izlazu iz turobnog ambijenta tunela. Ali, upozoravam, za taj izlaz, iskorak na pravi put važnije je domaće prvenstvo.

Hajduk je u sezoni 2010/11. pod vodstvom trenera Stanka Poklepovića osjetio svu draž Eurolige, pa ipak bez obzira na to činjenicu „bijeli" su bili u minusu, u odnosu na domaće prvenstvo (posljednji put drugi, 17 bodova zaostatka od Dinama).

Osim te prispodobe o dugom putu navijači su lansirali i drugu dosjetku o tome kako je „rezultat trend, a ideal vječan". No, to je bila utješna parola, vjerojatno plasirana da bi se vodstvu Hajduka omogućio miran rad, bez pritiska.

No, kako vrijeme promiče kod pravih navijača nestrpljenje je sve veće osim kod onih koji su sami sebi dovoljni. Nažalost, moguće je da se dogodi i taj paradoks, to da su rezultati Hajduka zaista u drugom planu, bolje kazati trećem, a da su bitniji doživljaji, ono navijanje, pripadanje grupi...

Joan Carrillo sa svojim izabranicima i - kako trener voli isticati - uz pomoć svih djelatnika kluba, svakako i navijača na startu u novu sezonu pokazao je da „bijeli" imaju kapacitete za ravnopravno nadmetanje s preostalim članovima nove „velike četvorke", uz prvaka Rijeku, Dinama i Hajduka sad je tu po snazi i ambicijama još Osijek.

Nekako je i logično da su četiri najjača kluba iz tradicionalnih središta Hrvatske, na utakmicama protiv tih kluba treba se lomiti odluka o naslovu prvaka. A to opet znali da se kiksovi protiv preostalih šest prvoligaša ne bi smjeli događati. Pardon, zna se da je nogomet jedinstven, čudesan sport i da su iznenađenja moguća, ali za velikane ona su shvatljiva tek, tu i tamo, kao što je bio onaj neriješeni rezultat Hajduka protiv Intera (2:2).

I koliko god nije strašan taj gubitak dva boda za Hajduka, toliko nije nenadoknadiv niti poraz od Dinama na Maksimiru. Međutim, treba se prisjetiti što je i koliko je značila za raspoloženje igrača, još više navijača ona pobjeda nad Dinamom u gostima od 22. travnja ove godine.

Naime, ona jer bila psihološki doping za seriju kasnijih dobrih rezultata koji su se nastavili i u ovom prvenstvu. Trener Carrillo može imati neke svoje kalkulacije, pa tu i tamo u nekim susretima poštedjeti pojedine igrače, izostaviti ih iz sastava, ali nikako kad su u pitanju derbiji, pogotovo kao što je bio ovaj protiv Dinama.

Odakle taj osjećaj da će Hajduk u ovom prvenstvu voditi ravnopravnu borbu za naslov prvaka u odnosu na prošle sezone?

Najprije, bjelodano je, s jedne strane, da je momčad Hajduka s alternacijama dobro komponirana, a s druge strane valjda je jasno da rivali „bijelih", mislim na Rijeku i Dinamo više nisu tako moćni kako su bili prošlih godina. Sad je kasno, za izgubljenim bodovima, ne treba naknadno žaliti, ali u nastavku prvenstva treneru mora biti jasno da kad su pitanju dvoboji s izravnim rivalima onda tu ne može biti kalkuliranja. Prirodno je da svi igrači, pogotovo najbolji, žele igrati baš takve utakmice.

Ovo što se dogodilo s Markom Futacsom je veliki hendikep, ali Hajduk ima i dalje snažne napadačke mogućnosti. Pod uvjetom da obrana bude kompletna, taj defanzivni gard u pravilu uvijek predstavlja osnove za mogućnost lakšeg napada. A to je Carrillo i pokazao. 

#HAJDUK#GLAVA U BALUNU

Izdvojeno