StoryEditorOCM

SHANGHAI Besmrtni žanr 'noir'

Piše PSD.
25. ožujka 2012. - 20:45
Film: SHANGHAI; romantični triler; SAD/Kina, 2010.
Režija: Mikael Hafstrom
Uloge: John Cusack, Gong Li
Distribucija: Blitz
Ocjena: *** ½

Starinski film “Shanghai“ izgubio bi se u nepovrat na repertoaru prosječnog hrvatskog multipleksa. Nestao bi u akciji modernih blockbustera. Prošlo je dugo vremena otkako se jedan ovakav “old-fashioned“ naslov pojavio u kinima. Stavljanje filma Mikaela Hafstroma (“Fatalni preljub“) na program “Karamana“ pun je pogodak, pa makar se tu “Shanghai“ također hrva sa neustrašivim mišićavcima s misijom spašavanja Marsa. Pa ipak, kompjuterski generirani monstrumi, koji reže na plakatu “Johna Cartera“ u izlogu “Karamana“, nisu uplašili šačicu hrabrih gledatelja da uđu u dvoranu i prepuste se “Shanghaiju“.

Jednodvoransko kino “karamanovskog“ tipa prirodnije je okružje za produkcijski skromnija ostvarenja poput Hafstromova, s protagonistima koji su ljubovali u vihoru Drugog svjetskog rata, dakle još dok je Humphrey Bogart volio Ingrid Bergman.
Curtizova “Casablanca“ (1942.) nedvojbeno je Hafstromu najveći uzor za rekreiranje (ne)moguće romanse unutar kadra, iako se Hafstrom ugledao i na Pollackovu “Havanu“ (1990.), Ivoryjevu “Bijelu groficu“ (2005.) te “Požudu, oprez“ (2007.) Anga Leeja, samo bez eksplicitnih seksualnih akrobacija potonjeg.

Priča je smještena u Šangaj nekoliko mjeseci prije bombardiranja Pearl Harbora. Pola svijeta ratuje, Njemačka je zauzela veći dio Europe, a Japan sve kineske gradove osim jednoga - Šangaja. U zaglavlju filma japanski časnik Tanaka (Ken Watanabe) batinama iz krvavog Amerikanca (John Cusack) izvlači odgovor na pitanje gdje je nestala žena. “Nekima nije u prirodi da nam uzvrate ljubav“, govori Japanac. Rez.
Amerikanac je špijun Paul Soames (John Cusack). Došao je u “Pariz istoka“ i uzeo krinku novinara, bliskog nacistima, kako bi istražio umorstvo kolege/prijatelja Connora (Jeffrey Dean Morgan) koji je pokušao u Ameriku prokrijumčariti mladu japansku ljubavnicu Sumiko (Rinko Kikuchi), ovisnu o opijumu.

Paul s vremenom upada u zavjereničku “noirovsku“ mrežu tajni i laži kad upozna Annu (božanstvena Gong Li) i njezina supruga Anthonyja Lan-Tinga (Chow Yun-Fat), šefa šangajske trijade u dobrom odnosu s japanskim okupatorima. Anna i Paul upoznaju se za pokerskim stolom u šangajskom getu. Ona ga porazi jer, kako veli jedan lik, “žene na kraju uvijek pobijede“. Tri dame u Anninu su slučaju doista prikladne karte. Crnokosu Kineskinju Gong Li portretira kao fragilnu, ponosnu i snažnu damu, pa i “prirodnu nepogodu“ po mjeri “femme fatale“ iz “noira“ koja, dakako, nešto skriva iza maske “pokerskog lica“, u ovom slučaju suradnju s lokalnim pokretom otpora.


Stilizirani ugođaj arhetipskog, tvrdokuhanog “noira“ dominira filmom: od pljuskom natopljenih šangajskih ulica, preko naracijskog “voiceovera“ i implicitne seksualne tenzije potencirane vatrometnim šibicama, do Cusacka kao nepopravljivog romantičara koji nastoji pognuti glavu i biti nepristran, ali ne uspijeva, jer “srce nije nikad neutralno“.

Priča Hafstromova ostvarenja na mahove se doima prekuhanom poput kineske riže u nastojanju da istovremeno bude podjednako ukusan kao ljubavni film, ratna drama i politički triler. No, ako je “noir“, doista, prije svega stil i atmosfera, a tek onda ideologija i priča, “Shanghai“ funcionira više nego solidno kao posveta jednom besmrtnom žanru. “Noir“ nikada ne umire, kao što, ponovimo, nikad ne umiru ni baloneri, cigarete, kiša i fatalne žene.

Gong Li - najveća kineska diva

Najveća kineska diva Gong Li bila je “kućna glumica“ i ljubavnica redatelja Zhaga Yimoua. Igrala je glavne uloge u njegovim nagrađivanim filmovima poput “Crvene raži“ (1987.), “Podignite crvenu svjetiljku“ (1991.) ili “Šangajske trijade“ (1995.). Li je u matičnoj zemlji nastupila i u “Zbogom, moja konkubino“ (1992.) Chena Kaigea i “2046“ (2004.) Wong Kar Waija. Široj zapadnjačkoj publici predstavljena je uz Jeremyja Ironsa u “Kineskoj kutiji“ (1997.) Waynea Wanga. U novom mileniju angažirali su je Rob Marshall u “Sjećanjima jedne gejše“ (2005.) i Michael Mann u “Porocima Miamija“ (2006.).

Chow Yun-Fat – legenda opet u akciji

Chow Yun-Fat i Gong Li zajedno su glumili u “Prokletstvu krizantema“ (2006.) Zhanga Yimoua. Yun-Fat, legendarni azijski junak, u “Shanghaiju“ je dobio priliku - u žutom mantilu i sa “fedorom“ na glavi - pucati kao u hongkonškim filmovima Johna Wooa (npr. “Bolje sutra“) s kojima se proslavio.

Mikael Hafstrom – od Cusacka do Arnieja i Slyja

Švedski redatelj Mikael Hafstrom proslavio se u matičnoj domovini sa "slasher" hororom "Duh iz prošlosti" (2004.). Pozivnica za Hollywood uručena mu je za snimanje trilera "Fatalni preljub" (2005.) s Cliveom Owenom i Jennifer Aniston. Hafstrom se ponovno mašio horora u "1408" (2007.), njegovoj prvoj suradnji s Johnom Cusackom, odnosno u "Obredu" (2011.) s Anthonyjem Hopkinsom. Za 2013. Hafstrom priprema filmofilsku poslasticu "The Tomb" u kojoj će, u glavnim ulogama, spariti Sylvestera Stallonea i Arnolda Schwarzeneggera.

Priča SF trilera "The Tomb" slijedi Raya Breslina (Stallone), poznatog autoriteta po pitanju sigurnosti, napose u zatvorima. Breslinove vještine bit će stavljene na test kada mu netko smjesti zločin i završi u futurističkom zatvoru visokog osiguranja, njegovom dizajnu. Schwarzenegger bi trebao glumiti zatvorenika Swana koji Breslinu pomaže u bijegu. Upravitelja zatvora i potencijalnog negativca Hobbsa igra Jim Caviezel ("Pasija"). Akcijski bogovi protiv Isusa? Bring it on!
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2023 01:14