StoryEditor

S Baukom protiv Stiera

Piše Josip Jović
14. travnja 2018. - 20:00

Već gotovo tri desetljeća vodeća hrvatska stranka nije izgledala jadnije i beznadnije nego u četvrtak, za vrijeme saborske rasprave o Istanbulskoj konvenciji. I ni po jada da se stranka rascijepila po nekoj interesnoj ili ideološkoj crti, po nekim različitim shvaćanjima i mišljenjima o važnim političkim pitanjima.

Podijelila se na skupinu svojih najboljih zastupnika, koji se protive spomenutoj konvenciji i koji su uvjerljivo, intelektualno i moralno superiorno branili svoje stavove, i na ostale koji misle isto, ali koji su manje-više odšutjeli raspravu, spremni jedino na dizanje ruku u prilog ratifikacije suprotno svojim intimnim uvjerenjima.

Stranka se podijelila na one koji slijede vlastitu savjest i one koji preferiraju poslušnost radi obrane sitnih ili krupnih probitaka i pozicija, podijelila se na one vrijedne divljenja i one vrijedne žaljenja.

Bit će zanimljivo vidjeti kako će se većina zastupnika HDZ-a naći u istom čoporu s Arsenom Baukom, Željkom Jovanovićem, Vesnom Pusić, ili Miloradom Pupovcem, nasuprot Davora Ive Stiera, Miroslava Tuđmana, Mira Kovača ili Zlatka Hasanbegovića.

I prekjučer smo od Bauka i ostalih mogli čuti niz već standardnih kleveta i uvrede na račun neodređenog, potencijalno vrlo širokog kruga onih koji se protive ili koji osporavaju Istanbulsku konvenciju. Opet je Markovim trgom sve odjekivalo od konzervativaca, klerikalaca, zatucanih ostataka srednjega vijeka, križara, katotalibana itd.

Toj tzv. lijevo-liberalnoj struji, kojoj je, eto, ruku pružila i zbunjena, ustrašena, "demokršćanska" ekipa iz HDZ-a, ova tema Konvencije samo je dobrodošao pogodan alat za obračun s onima koji ne misle kao oni, koji ne prihvaćaju njihov pogled na svijet i na politiku.

Žestoki zagovornici Istanbulske konvencije (SDP, HNS, Glas, dio nevladinih udruga i medija) u pravilu slijede jedan cjelovit ideološki sklop u koji spadaju privrženost regionu, negacija zločina nakon Drugog svjetskog rata, relativiziranje Domovinskog rata, obožavanje Josipa Broza, neprihvaćanje državne samostalnosti, moralne sloboštine, animozitet prema Katoličkoj crkvi itd.

Politika inkluzivnosti Andreja Plenkovića koja se odnosi i na ovakve ideološke strukture nije politika pomirenja i stvaranja društvenog konsenzusa, već, bez obzira možda na dobre namjere, politika stvaranja još većih razdora u društvu i razdiranja samoga društva. To je isto kao da se tijelo nastoji "pomiriti" s rakom.

Žene su u cijeloj ovoj burnoj raspravi samo kolateralna žrtva šireg ideološkog rata. Iznimka su samo one feministice raspoređene po raznim udrugama koje od svega ovoga prave unosan posao.

Konvencija Vijeća Europe o sprječavanju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji ima veze sa zaštitom žena koliko i s borbom protiv globalnog zatopljenja. Ona ima veze s kreatorima novog svjetskog poretka, koji su sebi umislili kako mogu stvarati i novog čovjeka za potrebe tog poretka, čije je glavno obilježje fašistoidni liberalizam i, razumije se, lažni humanizam.

Izdvojeno

05. kolovoz 2020 09:38