StoryEditor
KolumnePola godine kontinuiteta?!

Poljudska tužna istina čeka i Carrilla: Kek ne bi preživio Aberdeen da je trener Hajduka

6. prosinca 2016. - 22:27
hajduk_carrillo8-051216

Hajdukov “entrenador” Joan Carrillo slično kao i Marijan Pušnik ljetos svojim je CV-jem enigma. Prvak Mađarske s Videotonom, pa debakl s drugoligašem Almerijom i godina bez angažmana. No, Hajdukova struka procijenila je da je on taj i zato mu treba vremena. I strpljenja. Prije svih nadređenih.

Neovisno o pritisku nas medija, javnosti, navijača. Da bude dio dugoročne, prepoznatljive klupske strategije koju dugo ne vidim makar se gotovo svi čelnici kluba već desetljećima kunu u našu dicu...

Sreća uzme i vrati, otvori tu i tamo poneka vrata, ali ih i zatvori. Kao ljetos u slučaju (ne)plasmana u Europsku ligu. No, samo kvalitetan rad u kontinuitetu daje rezultate na duge staze. Carrillo je potpisao do kraja sezone s navodno čvrstom opcijom na još godinu. Slično kao i sportski direktor Mario Branco.

Ako Hajduk i on ne “kliknu” da klub ne vuče njegov teret. Ali gdje je u ovom slučaju tu povjerenje treneru i dugoročna, vidljiva strategija? Ili je i Carrillo ad hoc rješenje? Mogao je trener potpisati i na dvije-tri godine, ali bez nerazumno visokih otpremnina u slučaju otkaza kao dosad. Za koje nitko ne odgovara. Ako je prethodnik “letio” nakon šest mjeseci koliko i sam ima ugovor onda je trener svjestan da će ga na klupi zadržati ispunjenje kratkoročnih ciljeva. Bez obzira što svi za javnost pričaju drugačije.

Na stranu što su ljudima u klubu da bar donekle progledaju što se događa u hrvatskom nogometu trebale godine i subotnja lakrdija u Maksimiru, Rijeka je u Matjažu Keku našla stabilnost. Kek će uskoro napuniti četiri godine na klupi. Od tada je Hajduk promijenio devetoricu trenera. Bi li Kek preživio eliminaciju od Aberdeena da je bio trener Hajduka?

Otkad je zadnji Hajdukov trener dobio toliko dugo povjerenje, Ivan Katalinić sredinom devedesetih, u 20 sezona klub je imao 42 trenerske promjene. Više od dvije po sezoni! Ako će opet sudbina trenera ovisiti o ulasku u EL, kratkoročnim ciljevima, ako će se opet po tko zna koji put na ljeto dovesti hrpa igrača sa strane, onda se samo vrtimo u krug.

Napravljen je veliki posao da se klub ne ugasi, zašto nismo spremni rezultatski žrtovati recimo jednu-dvije sezone da se izgrade pravi temelji za bolje sutra?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

21. rujan 2020 15:20