StoryEditor

Nestajanje u Kopilici

16. prosinca 2018. - 19:00

Veliki korak za Split je preseljenje željezničkoga i autobusnoga kolodvora u predgrađe, na Kopilicu. Ali je li veliki korak ujedno i najpametniji korak, pitanje je. Kao i većini građana, uostalom, muka mi je dolazila kad bih ugledao dva kolodvora u luci. Autobusni, sastavljen od latenih kioska, s ruzinavim peronima, bez civilizirane čekaonice, teška improvizacija.

Željeznički kao iz neke drame apsurda: zgrade iz 19. stoljeća, ferate brze kao i tada, tek njih par, potpuno isključen iz svijeta suvremenog prometa u kojem su vlakovi brz, siguran, komodan i jeftin prijevoz putnika. Hrvatski vlakovi nisu ništa od toga. Sav taj jad garniran je ugostiteljstvom niske razine i bancima s bofl-robom, raspoređenima duž raspucalog asfalta. Sve to utopljeno u nesnosnu ljetnu gužvu, čiji repovi sežu kilometrima uz jedinu gradsku ulicu koja vodi u luku.

No, Split je imao što malo koji grad ima: na jednome mjestu oba kolodvora i gradsku luku. Premda bez mrvice arhitektonske estetike i minimalne infrastrukture, položaj je zlata vrijedan. I ne treba smetnuti s uma – Splićanima, građanima, sasvim dovoljan, empirijski potpuno dokazivo u mjesecima izvan sezone.

Ali nedovoljno za splitski turistički bum koji je Split zadesio potpuno nepripremljenog, a raspad sistema najbolje se očitava u kaosu koji vlada ulicama na prilazu kolodvorima i luci. Tako je izmještanje u Kopilicu postalo ne najsretnije, nego jedino moguće rješenje, ako ne želimo imati blokirani grad u ljetnim mjesecima. I sada, Split zbog nepostojanja prometne i turističke strategije gubi jedan bogomdan sadržaj u samom središtu.

Ponavljam, ne zbog građana, njima je i ovo sasvim dovoljno. Da nije sve u fizici, podsjetila me spisateljica Boba Đuderija. Da nije njezinih jučerašnjih par rečenica, možda bih i bio zadovoljan seljenjem prometnog života u predgrađe, ovako nisam. Dakle, kaže Boba: "Autobusni kolodvor, željeznički kolodvor i trajektna luka, najlipši bermudski trokut na svitu. Tamo ljudi dođu, ukrcaju se u nešto od ponuđenog pa nestanu. Na neko vrime. Najlipša nestajanja u svemiru. Pogotovo ona prema otocima. Sad će sve to razbit. Kopilica, blagi bože."

Izdvojeno

04. kolovoz 2020 16:09