StoryEditor
Kolumnesad prema vrhu!

Ne hoda po vodi, ali osvojio je tri boda i uskrsnuo tri igrača. Vuliću, dobro je!

Piše Frane Vulas
17. rujna 2018. - 23:49
hajduk_rudes8-150918

Preporod “bijelih” pod vodstvom Zorana Vulića. 

Ne zbog toga što je Hajduk konačno stigao do prvenstvene pobjede, prve nakon više od četiri mjeseca, nego i zato što je Vulić i oživio neke igrače “bijelih” koji su u posljednje vrijeme nestali s mape. Pod Vulićevim prethodnikom Željkom Kopićem neki su igrači u posljednje vrijeme bili neprepoznatljivi ili u potpuno drugom planu. Protiv Rudeša Vulić je vratio u život Caktaša, Filipa, Tudora... 

Caktaš - kapetan i dvostruki strijelac

Proteklih tjedana uz tzv. “slučaj Nižić” mnogo je polemika izazivao i Mijo Caktaš. Nema spora da je igrao ispod svog renomea, kao uostalom i cijela momčad. No, Caktaš se posebno našao na udaru zato što je najplaćeniji igrač “bijelih”, a još je skrivio i dva jeftina penala, ostao je i bez uloge dokapetana (dok je kapetan bio Nižić). Na sve su se nadovezali i problemi s koljenom koje je imao i u subotu. 

Caktaš je unatoč tome odigrao najbolju utakmicu od povratka na Poljud. Zabio je dva gola, jedan efektno glavom, drugi s bijele točke, ali to su samo brojke koje ne daju potpunu sliku. Odavno nismo vidjeli Caktaša toliko željnog dokazivanja, rastrčanog. Mnogo je upotrebljivih lopti poslao prema naprijed, imao je još nekoliko opasnih udaraca, često je ulazio u završnicu iz drugog plana... 

Najbolji primjer njegove igre bila je akcija kod drugog gola Hajduka. Caktaš je dao loptu na krilo Gyurcsu sa svoje polovice, a onda se stigao naći i u završnici no ispred njega je prvi na ubačenoj lopti bio Ivanovski i zabio. Caktaš u formi iz vremena kada je iz Hajduka odlazio u Rubin Kazan. Kao da ga je posebno motivirao povratak kapetanske trake na njegovu ruku. Vulić je tražio od najstarijih igrača da preuzmu odgovornost, Caktaš je to i napravio.

Filip – tek treći start u devet mjeseci

Prvi ovosezonski start upisao je Steliano Filip, tek treći put se našao u početnoj postavi uopće otkad je prije devet mjeseci uz dosta pompe i plaćenu odštetu stigao na Poljud. Nije imao pravo nastupa Andre Fomitschow zbog tri žuta kartona, za Domagoja Bradarića je ocijenjeno da ga u situaciji kada je pobjeda baš bila imperativ ne treba gurnuti u rupu, Hysen Memolla tek se još vraća nakon što je veći dio ljeta bio na odlasku... 

Otvorila se prilika za Filipa koji je zadovoljio struku na treninzima, to je istaknuo i Vulić. Postupno je već za to nekako i Vulićev prethodnik Kopić pripremao Rumunja, koji je u prethodna dva ogleda protiv Intera u Zaprešiću i kod Slaven Belupa u Koprivnici ulazio s klupe. Međutim, baš je Filip zakuhao najveću priliku Rudeša (Mrkonjić) kada je promašio loptu. 

Sve skupa je u dresu Hajduka Filip na terenu dosad proveo samo 298 minuta, dakle tek malo više od tri cijele utakmice što je vrlo skromno. No, i ovo je bio određeni pomak, iako se na Filipu evidentno vidi da mu nedostaje utakmica. Ali Vulić je već više puta istaknuo kako se na njemu vidi da je dobar igrač. 

Tudor – od reprezentativca do klupe

Od reprezentativca do igrača koji nije bio ni za prvih 11 u ovakvom, ove sezone oslabljenom Hajduku. Mjesec i pol dana prošlo je od posljednjeg Tudorovog nastupa za Hajduk. Startao je Tudor u prve dvije utakmice sezone (Slavija u Splitu, Osijek u Gradskom vrtu), te je pritom oba puta bio zamijenjen. A onda ga je bivši trener Željko Kopić poslao na hlađenje i potom je nestao iz videokruga prvotimaca. 

Jedno od tadašnjih obrazloženja bilo je i da je među grupom igrača koja razmišlja o inozemstvu, a Tudoru na kraju sezone ističe ugovor s “bijelima”. Potom je Tudor prijavljivao i probleme s leđima. Cijeli kolovoz Tudor nije igrao, preskočio je čak osam susreta. 

I njega je Vulić vratio u život, dao mu je četrdesetak minuta. Da je bilo malo više koncentracije, mogao je i zabiti, obranio mu je šut iz vrlo dobre situacije Picak. A nekad je Tudor bio Hajdukov adut za reprezentaciju, upisao je tri nastupa kada je igrala kombinirama momčad “kockastih”.

Debitirao je na turneji u Kini u siječnju prošle godine protiv Čilea i domaćina kada je upisao dvije asistencije, a gol i asistenciju lanjskog svibnja upisao je u ogledu protiv Meksika u SAD-u (2:1).

#HAJDUK#ZORAN VULIĆ

Izdvojeno

04. srpanj 2020 15:12