StoryEditor
Kolumnemeđutim

Na redu su izbori - unutarstranački

Piše Ivan Ugrin
28. svibnja 2017. - 20:00

Između dva kruga lokalnih izbora, osim kalkulacija o tome koji bi kandidati mogli odnijeti pobjede u nedjelju 4. lipnja, pozornost javnosti privlači i ne baš manja dvojba. Hoće li se i kako rasplesti kriza vlasti na državnoj razini koja je nastala kad je premijer Andrej Plenković razriješio četvoricu Mostovih ministara, koji su odbili izraziti lojalnost ministru s kojim već više od godinu dana zajedno sjede u Banskim dvorima.

Da vas podsjetimo, riječ je o ministru financija Zdravku Mariću, kojeg su dok su ga i napadali u Saboru oporbeni zastupnici najprije hvalili kao dobrog ministra, a onda su ga prozivali zbog slučaja Agrokor u kojem navedeni ministar nije imao nikakve krivnje. Međutim, SDP-ovci koji su zatražili Marićev opoziv, gradili su na njegovu rušenju svoju strategiju uoči lokalnih izbora. I u tome su im objeručke pomagali mostovci, kojima nije prvi put da ruše Vladu u kojoj sjede, kako bi ususret izborima podizali svoj rejting.

Iako je glasanje u Saboru bilo utijesno, lokalni izbori i za SDP i za Most prošli su doslovno katastrofalno. SDP je u Zagrebu i Splitu doživio potop. Na nogama ih još drži jedino Rijeka i Primorsko-goranska županija. Mostovci su, pak, izgubili većinu u Gradskom vijeću i u svojoj utvrdi u Metkoviću. Dobro su prošli jedino u Omišu.

Trijumf HDZ-a u većini županija, gradova i općina natkrilila je jedino sjena u Zagrebu, gdje je njihov kandidat za gradonačelnika dr. Drago Prgomet osvojio tek nešto više od 5 posto glasova, a u zagrebačku Skupštinu ide tek 7 vijećnika s liste HDZ-a. To je objektivno loš rezultat, u odnosu na prošle izbore prije četiri godine jedan je vijećnik manje.

No, s obzirom na činjenicu da je Prgomet jako kasno ušao u kampanju, i da su HDZ-ovi disidenti Bruna Esih - kao kandidatica za gradonačelnicu s više od 10 posto - i Zlatko Hasanbegović, iza Brune drugi na toj nezavisnoj listi s više mandata od HDZ-a, onda je posve jasno da je Prgometa najviše "koštao" medijski rat koji je cijelo vrijeme kratke kampanje vodio sa spomenutom dvojkom, kao i neoprezne izjave glede inicijative Hod za život.

Htio to priznati ili ne, Plenković mora biti svjestan da HDZ nije samo desni centar već i državotvorna i konzervativna desnica, od kojih je najveći dio reprezentiran upravo među pedesetak tisuća sudionika Hoda za život. Stoga treba pozdraviti što je u Zagrebu na Hodu bio Davor Ivo Stier, a u Splitu su viđeni Blaženko Boban, Zlatko Ževrnja, Ante Sanader, Ante Mihanović...

Kako sada stvari stoje, uvjeren sam da će premijer Plenković naći rješenje za većinu u Saboru, da to neće biti HNS, i da nećemo tako skoro na parlamentarne izbore. Ali zato ćemo do kraja godine zacijelo imati izbore u dvije najveće stranke. U SDP-u osobito, jer se tamo Davor Bernardić nije uspio nametnuti kao lider, dok bi i Plenkoviću, koji je u HDZ-u naslijedio strukture iz Karamarkove ere, bilo pametno osjetiti bȉlo članstva, i provesti izbore na svim unutarstranačkim razinama po načelu jedan čovjek jedan glas.

Izdvojeno

08. kolovoz 2020 08:37