StoryEditor

Katolička crkva i ljevica propadaju zbog istog razloga

29. srpnja 2019. - 14:00

Najveći gubitnici zadnjeg desetljeća u Europi su dvije zanimljive i donedavno neprijateljske "grupacije", ljevica i Katolička crkva. U mnogim europskim zemljama na izborima ljevica je ili nestala, ili svedena na slabe, a donedavno moćne stranke. Katoličku crkvu (i protestantske) ljudi masovno napuštaju, izgubila je skoro svaki utjecaj.

Jedno je zajedničko i ljevici i Katoličkoj crkvi u zapadnoj Europi posljednjih godina: opsjednutost migrantima i njihovim pravima, kao i drugim "ranjivim skupinama", ponajviše homoseksualcima, te snažan napad na tzv. desni populizam.

Tako je u Vatikanu uoči zadnjih europskih izbora papa Frane okupio u okrilju Papinske akademije za društvene znanosti stručnjake iz cijelog svijeta da rasprave na temu opasnog populizma. Sam papa Frane na audijenciji obratio se sudionicima skupa kritizirajući "konfliktni nacionalizam" i "podizanje zidova". "Migrant, pa i ilegalni, veli Papa u svom obraćanju, nije prijetnja kulturi, običajima i vrijednostima nacije koja ga prihvaća."

Ljevica radi za elite

Prije mjesec dana, pak, njemačka Biskupska konferencija izdala je dokument, radni materijal pod naslovom "Oduprijeti se populizmu", kako bi se Crkva suprotstavila "desnom populizmu". Tako Crkva u Njemačkoj, u totalnom rasulu, i doktrinalnom i pastoralnom, iz koje na godišnjoj razini odlaze stotine tisuće vjernika, jasno kaže preko biskupa Franz-Josefa Bodea:

"Postoje oni koji hrane strahove u crkvenim zajednicama i koji šire odbijanje stranaca i onoga što je strano. Postoje i oni koji instrumentaliziraju zabrinutost za gubitak kršćanskog identiteta, ponajviše se aktivirajući protiv muslimana i osoba koje imaju različita mišljenja, ili protiv moderne slike obitelji te protiv promjena uloga, ili protiv homoseksualaca te osoba drugačijeg spolnog identiteta", pa tako biskup zaključuje kako "treba poticati djelovanje protiv populističkih stavova i populističke klime u Crkvi i društvu."

Dakle, za njemačke biskupe, u pluralnom društvu na Zapadu, treba štititi muslimane, modernu obitelj, istospolnu misli se očito, homoseksualce, transeksualce, interseksualce... kako ih "populisti" ne bi pojeli preko noći.

Ista antipopulistička, ilegalna proimigracijska i LGBT agenda obilježava i suvremenu propadajuću ljevicu. Apsurd je došao do te razine da takvu ljevicu napada žestoko komunistički talijanski list "Il Manifesto" iz pera Carla Freccera. Autor podsjeća da je populizam kao legitimna politička metoda niknuo baš na ljevici u kontekstu klasne borbe i klasne svijesti, i da je današnja ljevica zamijenivši klasnu svijest humanitarnom, karitativnom sviješću i borbom za ljudska prava ranjivih skupina (kao i Katolička crkva) zapravo korisni idiot neoliberalnog kapitalizma, dočim desni populisti upravo okrećući retoriku prema dolje, prema radnicima i nestajućem srednjem sloju, preuzimajući poziciju ljevice, a ljevica je na strani elita koji, eto, idu preodgajati zatucani islamofobni i homofobni narod te ga prosvjećivati ljudskom pravima.

Ljevičari se ne pitaju o uzrocima migracija. Naime prije ovog vala u Siriji i Libiji je bio iznimno pristojan standard života, dok se interesi globalnog kapitala nisu umiješali i potjerali ih iz njihove kuće. Zato njih ne treba "pomagati u njihovoj kući" da ne migriraju, već ih, veli autor treba "ostaviti na miru u njihovoj kući".

Ovako, uz zagovor ljevice, oni postaju roblje u Europi, jeftina radna snaga u funkciji neoliberalnog kapitalizma, rušeći istovremeno cijenu rada domicilnom radništvu. Ljevica, dakle, radi za elite, za kapital, a ne za radnika i rad, a klasnu je svijest zamijenila nekim širokim karitativnim osjećajem i borbom za ljudska prava u kontekstu političke korektnosti. Desni populizam prije ovog zaokreta ljevice u korisne idiote elita i kapitala nije postojao.

Propast iznutra

Rasulo ljevice na Zapadu i rasulo Katoličke crkve na Zapadu ima isti korijen. Što će ti Crkva koja ne naviješta spasenje, već se bori za ljudska prava? Ne treba, za to imate nevladine organizacije i državu. Što će ti Crkva koja strahuje za muslimane u Europi, koje nitko ne dira i uživaju sve slobode i socijalnu pomoć, a u istom dokumentu šuti o jednom od najvećih genocida u povijesti, onim nad kršćanima u islamskom svijetu, koji nemaju ama baš nikakva prava, za razliku od muslimana u Europi.

Što će ti Crkva koja se bavi politikom, a ne evangelizacijom, koja, kao i ljevica, potiče bezakonje i kaos – ilegalne migracije? Što će ti ljevica koja je, poput pseudocrkve, klasnu svijest zamijenila karitativnim djelovanjem, koja umjesto rada štiti kapital, umjesto radnika, kao i Crkva u Njemačkoj, homoseksualce i "modernu sliku obitelji".

Takva Crkva, takva ljevica na Zapadu samo će se i dalje urušavati iz jednostavnog razloga što su sami sebe sveli na nešto što nisu, što propuštaju činiti ono što je u naravi njihova identiteta ili poslanja.

Biblijska rečenica "propast tvoja, Izraele, iz tebe dolazi" ne vrijedi samo za ljevicu i Crkvu, već i za EU.

Izdvojeno

04. kolovoz 2020 13:17