StoryEditor
Kolumnepriroda među zidinama

Kako je mladi Splićanin izblesirao komunalce: u moru neobjašnjivih pojava koje zapljuskuju turistički Split ističe se čudnovata priča iz Dioklecijanove palače...

13. rujna 2019. - 14:00
Zanos gospara Balda ostat će vazdazeleni primjer kako se valja boriti za svaki milimetar grada

U moru neobjašnjivih pojava koje zapljuskuju turistički Split, a "turistički" je važno naglasiti jer se taj grad stubokom izmijenio – dosta nabolje, a još više nagore – od invazije furešta iz cijelog svijeta u zadnjih desetak godina, ističe se čudnovata priča iz samog epicentra turističkog vulkana koji lavu šarenih gostiju riga po Dioklecijanovoj palači. Ondje je Vrtal. Pa premda u Dalmaciji ima puno vrtlova i vrtova, samo se jedan, taj u Dominisovoj ulici, piše velikim početnim slovom.

Taj je Vrtal živi, zeleni, tiramolima premreženi komadić prirode utisnute u debele antičke, srednjovjekovne i sve druge gradske zidine. Desetljećima je nosio naziv Ruševina, opet s velikim "r" jer su na tom mjestu kao krnje zubalo iz zemlje virili temelji kuće srušene u strašnim bombardiranjima Drugog svjetskog rata. Sve dok se u jednom jedanaestogodišnjem dječačiću nije probudio plemeniti, zeleni aktivizam.

Zadivljeni turisti

– Osim mašina za robu, bojlera i građevinskog otpada, tu su se nalazili i kontejneri koji su uklonjeni tek nakon što je jedan završio na Rivi kao znak protesta nakon niza neuspješnih dopisivanja s nadležnim službama. Ostataka otpada susjedi i ja smo se rješavali postepeno i na njihovo mjesto donosili zemlju te počeli sađenje. Veliki dio ljudi koji su pomagali oplemeniti prostor danas više nije u Dominisovoj, pa smo susjeda, teta Lile, i ja jedini koji se kontinuirano brinemo o Vrtlu – objasnio je svojedobno "Kulturpunktu" onaj dječačić, a danas 34-godišnji Getanin Baldo Đanović, diplomirani kroatist, potomak obitelji davno doseljene iz Dubrovnika, koji je prošlog tjedna na noge digao gradske komunalce ludo zanimljivom, zamršenom akcijom koja bi trebala pomoći Vrtlu, koji je neizostavna splitska uspomena s ljetovanja svjetskih putnika zadivljenih skladom ove minijature, jedine zelene površine u srcu grada.

Baldo je, naime, godinama tražio da se o Vrtlu počne brinuti gradsko komunalno poduzeće "Parkovi i nasadi", čiji je zadatak održavanje gradskog zelenila, i to, priznat ćemo, neloše rade. No, Đanović je, suočen s nepremostivom preprekom goleme birokracije u Banovini, svaki put izgubio bitku. Gradska vlast se ipak probudila prije dvije godine, kad je Baldo počeo popločavati stazu u Vrtlu. Digla se velika frka, a obećanje je stiglo istog časa: "Od sada će se za Vrtal brinuti Grad!"

Aha. Kako onda, tako i danas, a pomnom i dugotrajnom istragom utvrđeno je kako Vrtal nije uvršten u program redovnog održavanja, u kojemu su definirane sve površine koje su pod nadležnošću gradske komunalne tvrtke za održavanje zelenila jer je netko iz Banovine – zaboravio poslati nalog! Pa tako dvije godine.

Slao je Baldo dopise i dopise, pa su mu jednom čak i odgovorili kako mu ne bi trebalo "biti na ponos" što samostalno čačka po gradskoj zelenoj površini! Nije im bilo teško odgovarati na dopise, ali svaki put su zaboravili uvrstiti Vrtal u plan održavanja. No Baldo nije zaboravio zbog čega su reagirali zadnji put pa je jednostavno ponovio akciju. No ovaj put je izveo i "dribling". Sam je sebe prijavio komunalcima zbog nelegalnih radova, odnosno popločavanja!

Izblesirani komunalci

– Tražimo put i hortikulturno oplemenjivanje, ali da se napravi kvalitetan projekt. Ako treba počupati nešto, neka se to napravi. Ako može, neka stave fontanu ili bar da nam ostave vodu kako bismo zalili biljke. Samo neka barem nešto naprave. Kad su se prije dvije godine medijski napisi stišali, prestali su nam se javljati na telefon – ističe stanar Dominisove "Slobodnoj" na vrhuncu Vrtal-krize te poručuje da će se svakodnevno prijavljivati komunalcima zbog neovlaštenih radova na toj površini, ali će i nastaviti zidati dok god Banovina ne ispuni obećanje.

Tako i bi, komunalce je izblesirao, u gradu punom komunalnih prekršaja bilo je nevjerojatno da netko sebe prijavljuje, pa je nakon verbalnih eskapada završio i na policiji.

No, mastodont zvan Banovina se pokrenuo: kako je kasno za uvrštenje u ovogodišnji plan održavanja, "Parkovi i nasadi" će po potrebi i posebnom nalogu jednokratno održavati Vrtal, a nalog se odnosi na čišćenje, zalijevanje te manje zahtjevne radove hortikulturnog održavanja. Dakle, privremeno, u skladu sa splitskom tradicijom privremenosti.

Tako će neželjeni Vrtal prvi put u svojoj zapuštenoj povijesti ući u nekakav, makar i povremeni orar održavanja po pravilu službe. No, hoće li time zauvijek nestati ona iluzija građanske dobrotvornosti koju joj je udahnuo "El ingenioso hidalgo" iz Dominisove kale svojim čarobnim mašklinićem?

Najveća vrijednost Vrtla upravo je i bila u građanskom aktivizmu i romantičnoj borbi s birokratskim vjetrenjačama, koje će te puknuti po glavi propelom ako digneš puno prašine. U nekoj drugoj priči turistima bi pokazivali za dva eura po selfiju sijedoga šjor Balda, jednog od sedam preživjelih stanovnika Geta koji se više od pola stoljeća – jer gradske službe nije volja – skrbi o zelenoj oazi, jednom od simbola Splita...

Ali eto, proći će sva ova buka i valjda će Vrtal ući u obitelj zelenih površina za koje se redovito brinu gradski vrtlari, makar i kao neželjena Pepeljuga iz oronulih zidina. No, zanos gospara Balda i zalaganje za jedan vrtlić koji bi do danas sigurno bio ištekatiran ostat će vazdazeleni primjer kako se valja boriti za svaki milimetar grada. Gradskim vlastima i službama usprkos.

Izdvojeno

14. srpanj 2020 00:39