StoryEditor
Kolumnemeđutim

Kako je Kerum 'ukrao' Sudamju

Piše Ivan Ugrin
14. svibnja 2017. - 20:00
zel00

Kad je u prošlu nedjelju krenula procesija iz splitske katedrale u čast našeg nebeskog zaštitnika svetoga Dujma, u kojoj je, po mojoj procjeni, bilo nikad manje ljudi, tek četrdesetak svećenika, (nad)biskupa uobičajeno – do deset, ušao sam u splitsku prvostolnicu i u tišini se pomolio ispred zemnih ostataka salonitanskog biskupa i mučenika, koji je pogubljen prije 1700 godina, u vrijeme najžešćeg Dioklecijanova progona kršćana. Kod Buvinovih vrata susretnem njegovu eminenciju, dugogodišnjeg "apostolskog" katedralnog noncula, Ivicu Bracu Crnogorca.

Onako usput, jer sam vidio kako je u procesiju otišla – kako to već cijelo desetljeće i više čine splitske crkvene vlasti – samo svečeva bista u rukama đakona ispod crvenog baldehina, a ostali moćnici svi ostali u riznici katedrale, kažem ja Braci:

– Onda i ove godine po skraćenom postupku...
– Je, po skraćenom... – odgovara mi on slijegajući ramenima.

A di su ona vremena, tješimo jedan drugoga, kad je iz riznice splitske katedrale izlazilo sve živo i neživo, i ruke i brojni drugi Dujmovi, Staševi... te ostali moćnici (i dubrovački gospari zavidjeli su riznici naše prvostolnice), i to ne samo prije Drugog svjetskog rata – jer su poslije njega splitski komunisti zabranili odvijanje procesije i mise na otvorenom, moglo se tek "oblist" oko periptera katedrale – već je i u vrijeme Domovinskog rata procesija išla Hrvojevom, pa preko Rive, Marmontovom, Ulicom kralja Tomislava, opet Hrvojevom, Poljanom kraljice Jelene do Peristila, gdje bi se služila vela misa u podnožju zvonika svetog Duje.

O.K. Možda je trasa malo podugačka i prelati bi dobro istegli noge prije nego što je misa uopće i započela. Znali su to stari splitski kanonici, pa su onda išli "kraćom" rutom, negdje kod današnje Pisture skrenulo bi se preko Pjace i za čas bi se došlo do katedrale.

I onda su još tamo davne 2004., kad je svečanu misu bio predvodio jedan rimski kardinal, Papin izaslanik, za kojega se znalo da je stariji čovjek i da bi mu bilo predugo sve to propješačiti (umro je nedugo poslije), "skratili" procesiju samo na Rivu, gdje se na njezinu kraju slavi misa, i onda trkom natrag u katedralu da se ne bi ručak ohladio. Logičnije bi bilo da kad procesija završi, počne misa kod katedrale i završi svečanim blagoslovom.

U svemu ovome uistinu nema ni poštovanja tradicije ni sabranosti za vrijeme mise. Sudjeluje u njoj pobožno ono nešto uzvanika oko oltara, sjemeništarci, časne sestre..., a iza toga na Rivi je dominantan samo pazar i šušur po kafićima. Bože me prosti, kao po onoj Isusovoj: "Ne bacajte biserje pred svinje..." (Mt 7,6)

Neka se onda nitko ne čudi što političari u ogromnim količinama "kradu" Sudamju za svoje probitke. Ove ih je godine bilo kao u priči, a među svima je prednjačio bivši gradonačelnik i ovogodišnji kandidat za splitskog poteštata Željko Kerum. Sudjelovao sam na misi na Rivi u blizini oltara, kad je on u jednom trenu osvanuo na prozoru svoje stranke s palcem gore.

Neke su novine samo tu sliku objavile uz kratku crticu sa splitske fjere. Sve su televizije i portali izvještavali o njemu. A gore se čula samo priča i vika: "Kad je balkon slobodan..." I onda eto na njemu Žekija, Fani i njihove dice... Samo je još falilo da Kerum pruži ruku ili jezik do oltara pa da ga na balkonu i pričeste. Ups... Morao bi se najprije crkveno vjenčati(!)

Izdvojeno

10. srpanj 2020 02:58