StoryEditor
KolumneAKCIJA STADION

Jesmo li išta naučili iz suludih investicija u rukometne dvorane?

Piše Frane Vulas
30. ožujka 2019. - 13:35
hns_press9-130615

Kakva bi to sapunica “HNS gradi stadion” bila da predsjednik Davor Šuker nije inscenirao novi obrat. U stilu iz svojih igračkih dana zabio je kada se to najmanje očekivalo i najavio je kako će Hrvatska igrati u – Blatu. Ali i najavljena lokacija novog stadiona koja neodoljivo podsjeća na toliko spominjanu nogometnu močvaru valjda najbolje opisuje koliko je sve zapelo.

Nakon što je samo u zadnje vrijeme više puta već najavljivana izgradnja novog stadiona u Zagrebu i okolici ili obnova Maksimira, od tzv. Plavog vulkana, Velike Gorice, Kineza, do friško najavljenog postavljanja krova na Maksimiru, Šuker je iznenadio i iznio, kako kaže, planove sa sastanka s predstavnicima Vlade i Grada Zagreba. 
Hrvatska kao viceprvak svijeta zaslužuje bolju infrastrukturu od ove po kojoj za državama ne samo Zapadne Europe zaostajemo nekoliko desetljeća, ako ne i čitavih pola stoljeća.

No, zar prioritet ne bi ipak trebali biti nogometni kampovi? Inače na tom stadionu navijači neće baš imati koga gledati!
Otvorena su i još mnoga pitanja na koja još nema konkretnih odgovora. Poput onoga zašto se uopće inzistira na izgradnji nacionalnog stadiona u Zagrebu, pogotovo što će Hrvatska igrati diljem Lijepe naše? Tako nas barem uvjeravaju.

Neka Dinamo i Grad Zagreb izgrade stadion, pa neka Hrvatska igra (i) na njemu. Jer većina država NEMA nacionalne stadione. A Hrvatska recimo ima nekoliko lijepih uglavnom praznih multifunkcionalnih dvorana sagrađenih za rukometno SP, kao spomenike megalomanije koje su građani plaćali i plaćat će još neko vrijeme.

Zar za stvaranje novih Modrića, Perišića... nije važnija izgradnja kamp(ova)? Uostalom, novcem za izgradnju jednog stadiona, može se napraviti više regionalnih kampova, recimo u Zagrebu ili okolici, Slavoniji, Dalmaciji, Istri... Ako se već držimo teme i ne pričamo o bolnicama, vrtićima kojih nedostaje, ako se ima novca samo za jedno. Nekoliko kampova ili jedan stadion? Dvojbe nema. Uvjeti za rad su katastrofalni, izuzev rijetkih izuzetaka. Dokle ćemo se pouzdati u improvizaciju umjesto da počnemo konačno ulagati u uvjete za rad, u struku.

A onda ćemo se čuditi kada nam nogomet padne tamo gdje nam je sada košarka. Kamen temeljac kampa pokojni predsjednik HNS-a Vlatko Marković postavio je u Tuhelju još 2008. godine. Od kampa smo na kraju dobili k. Kasnije je i taj temeljac, spomen ploča, nestala. Prije pet godina je lansiran projekt kampa u zagrebačkim Sveticama. I od tog kampa opet k. 

A sad se prvo gradi – stadion. Hrvatska treba i obnovljene ili nove stadione, u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Rijeci... Ali prvo treba kampove.

Šuker je najavio gradnju stadiona na kojem reprezentacija neće igrati sve utakmice već i u Osijeku, Rijeci, Splitu... A isto je kazao i novi izvršni direktor HNS-a Marijan Kustić. Tko je dovoljno bogat da gradi nacionalni stadion, a igrat će po cijeloj državi? Da gradi stadion za dvije-tri utakmice reprezentacije godišnje, plus pokoji koncert.

Gdje je tu iole logična ekonomska računica. Pustimo UEFA, EU i ne znam koje fondove koji mogu dati tek dio novca. I pitanje je koji će protivnici uopće rasprodati 25-30 tisuća mjesta. Prisjetimo se loše gledanosti reprezentacije prije SP-a, dolaska izbornika Zlatka Dalića. A u tom bi se slučaju vjerojatno najzvučnije utakmice igrale u Zagrebu. Ostalima bi pripale mrvice, Azerbajžani.

Jesmo li išta naučili iz suludih investicija u rukometne dvorane prije desetak godina. Tada su utučene desetine milijuna eura koji i danas dolaze na naplatu. A dvorane zjape uglavnom prazne. Pa i nedovršene poput splitske. Znači li to da će na stadionu igrati i Dinamo? To (još) nitko nije rekao. Ali ako je u pitanju klupski stadion, zašto HNS povlači inicijativu, Vlada? Zar nije jeftinije npr. obnoviti Poljud? Tu isto nitko nije ni spomenuo.

Engleska ima Wembley, Francuska St. Denis, no riječ je o mnogo bogatijim i većim državama. Ima još sličnih primjera u Europi (Belgija, Irska...), ali većina država nema nacionalni stadion. Francuska je tek osam od 22 domaće utakmice od početka 2016. odigrala na drugim stadionima (ne računajući Euro 2016.) i to manje bitne, Engleska u istom periodu samo četiri od 20, a Belgija tek dvije od zadnjih 25!

A Hrvatska ionako ‘često’ igra u npr. Splitu. U Dalmaciji su generacije djece već i odrasle bez da su tu imale priliku uživo vidjeti reprezentaciju. I bez nacionalnog stadiona Hrvatska je u zadnje 22 godine odigrala tek dvije kvalifikacijske utakmice u Splitu od čega jednu bez publike. A u zadnjih 11 godina “kockasti” su ukupno triput igrali u Splitu.

Zašto ne slijediti primjer Njemačke, Italije, Španjolske... čije reprezentacije domaće utakmice igraju diljem države? Nizozemci igraju i u Amsterdamu i u Rotterdamu.

Reprezentacija BiH najčešće igra u Zenici, koja nije glavni grad, gdje nije izgrađen novi stadion, ali tamo je najbolja nogometna atmosfera u državi. ∙     

Izdvojeno

04. srpanj 2020 01:41