StoryEditor
KolumneAGORA

Ivica Šola: Bacit ću kroz prozor Lisabonski ugovor

Piše PSD.
25. listopada 2015. - 19:45
Zid nije rješenje, žica nije rješenje, stalno oponira, ne samo naš premijer, Orbanu. No koje rješenje nudi Milanović? On ponavlja, od onog intervjua BBC-ju do izjava ovdje u Belom Manastiru, kako se problem mora riješiti u - Turskoj. Prema našem premijeru, prema Turskoj i Erdoganu trebamo pristupiti s više poštovanja i - problem riješen. On je time postao glasnogovornik politike kancelarke Merkel koja ima cilj držati izbjeglice što dalje od svoje kuće, pa bila to i Hrvatska, ili netko drugi, kao "ho -spot".

Reislamizacija Turske

Vjerojatno će to biti Grčka. Merkelova je otišla u Ankaru, obećala Erdoganu ubrzavanje pristupa EU i novac, sve kako govori i naš premijer, no hoće li problem izbjegličkog pritiska na EU, poglavito Njemačku, biti riješen? Ne. Razlog je jednostavan, Erdogan nije pouzdan partner, njemu izbjeglice služe kao reket za ostvarivanje turske imperijalne politike zvane neoosmanizam. Prvo, Erdogan je čovjek koji provodi politiku reislamizacije Turske. On nije umjereni islam, dapače, on tvrdi da umjereni islam ne postoji već samo - islam.

Erdogan je uvjereni islamist koji islamizam provodi sustavno, neprikriveno, kao što je slučaj s uvođenjem vela na sveučilištima. Hapsi novinare, provodi medijsku cenzuru. Nedavno su u Ankari mladi ljudi s pivom u rukama protestirali protiv njegove politike reislamizacije. Ako takvom Erdoganu Merkelova obećava ubrzanje pristupanja Europskoj uniji, onda EU više nema smisla s obzirom na svoje temeljne vrijednosti. Ova Turska nema ništa europsko, kako civilizacijski tako ni geografski, osim što se dio Istanbula nalazi na europskom tlu.

Dvostruka igra

Drugo, najveći teret izbjeglica ne podnosi Turska kako tvrde, dapače, tretira ih kao pse, već Libanon i Jordan. Libanon koji ima 4,5 milijuna stanovnika primio ih je milijun i pol, Jordan koji ima 6,5 milijuna stanovnika primio je oko milijun. I ne trguju (geo)politički s tim nesretnim ljudima, već skrbe za njih. Turska, za razliku od njih, ih pripušta i gura prema nama da bi nas reketarila, na što Merkelova pristaje. Treće i najvažnije, Erdogan je tihi saveznik džihadista, tzv. ISIL-ovaca, a ne Zapada, sam je ispao iz skuta Muslimanske braće. Kako Tursko članstvo u NATO-u, tako i eventualno ubrzano u Europskoj uniji, Erdogan će koristiti, kao i do sada, kako bi spriječio stvaranje kurdske države. To je jedini njegov fokus, ostalo su sredstva.

Erdogan igra dvostruku igru. Erdogan će tako intervenirati u Siriji ne da bi spriječio tzv. ISIL ili rješavao sirijski problem već, kako upozorava papin savjetnik, isusovac, "čovjek s terena", profesor Sammir Khalil, koji kaže: "Glavna preokupacija Ankare je spriječiti da se Kurdi iz Sirije, Iraka i Turske ujedine kako bi stvorili državu." Isti Khalil stoga, nakon susreta Merkel - Erdogan, žustro optužuje: "Merkel je prodala Europu Erdoganu"! Ako Merkelova pristane na ovakav nečastan "do ut des" s islamistom Erdoganom, onda će problem samo produbiti. Erdogan, dakle, nije rješenje, već dio problema!

Pucanje po šavovima

Premda mi je to teško priznati, jedini koji kako - tako djeluju u cilju rješavanja problema su Rusi, Putin. NATO ga je zakuhao u tzv. Arapskom proljeću. Ova situacija u kojoj Milanović tvrdi da treba pokazati više poštovanja prema Erdoganu, a s druge strane Orbana nazivati "fašistom" ili diktatorom, kako je to učinio Juncker, govori dosta o stanju duha u Europi. Orban, kakav god bio, u nedostatku bilo kakve suvisle politike Bruxellesa, povlači snažne korake, podiže zid i žicu, ali je neshvatljivo da je u očima europskih čelnika veći negativac od Erdogana. Nije samo Mađarska ta koja se zatvara, liberalna i multikulturalna Nizozemska također zaoštrava mjere, Švicarci su na izborima također rekli što misle, Frontex ne funkcionira, Europa puca po šavovima, a Milanović još ne shvaća da smo pred problemom izbjeglica - sami!

Uzet ću Ahdnamu

Merkelova gleda sebe i interese Njemačke, a ne Hrvatske. Europa se pred ovom krizom pokazala kao skup egoističnih nacionalnih atavizama, u koje se Orban tek uklapa, jedino još Zoran Milanović i Vesna Pusić govore o "europskim vrijednostima" i prokazuju "neeuropsko ponašanje" raznih Orbana koji u Europi niču kao gljive poslije kiše. Pitanje je samo kada će i Nijemci puknuti i izaći na ulice, i to ne nikakvi ekstremisti i Pegide, već čeljad koja gleda kaos i od političara traži akciju.

Bavarska je već "rehabilitirala" Orbana. Ako se i složimo kako se ovaj izbjeglički tsunami ne može riješiti na razini soliranja nacionalnih politika (Orban), kako tvrdi Merkel, već zajednički i u korijenu (Turska, Grčka), od toga još nismo vidjeli ništa. I pitanje je hoćemo li nakon današnjeg sastanka u Bruxellesu to i vidjeti. Ako i vidimo, taj scenarij će ići u korist ustupaka Erdoganu i fašiziranju nimalo savršenog Orbana. Takva Europa mi ne treba. Uzet ću iz police Lisabonski ugovor, baciti ga kroz prozor, a na to mjesto staviti Ahdnamu.

ivica šola

Izdvojeno

11. srpanj 2020 06:51