StoryEditorOCM

INSTANT OBITELJ Američka familija koja ne bi glasala za Trumpa

18. siječnja 2019. - 00:26
Instant-obitelj3

"Idite sad i nađite si obitelj." – "Instant obitelj" (2018.)

Nijedna od prijašnjih komedija hitmejkerskog scenarista ("Jednostavno savršena", "Jacuzzi express", "Obitelj Miller") i redatelja Seana Andersa ("Kako se riješiti šefa 2", "Tatin sin", "Tatica se vratio 1&2") nije bila ovoliko osobna, iskrena, proživljena, ozbiljna i polemična kao "Instant obitelj". U četiri navrata Anders se na humorističan način bavio disfunkcionalnom obiteljskom dinamikom, očinstvom ili ponovnim uspostavljanjem otac-sin odnosa, nedvojbeno centralnim motivima njegove filmografije.

No, njegovi filmovi prije svega su željeli nasmijati publiku po komičnom redateljskom/scenarističkom "defaultu" ("That's My Boy", "Daddy's Home 1&2"), pa tek onda eventualno djelovati humano, društveno angažirano i provokativno ("We're The Millers"). Na prvi pogled tako je začet i "Instant Family". Štoviše, doima se kao neslužbeni treći dio serijala "Tatica se vratio" zbog zajedničkog redatelja, popularnog Marka Wahlberga u glavnoj ulozi i relativno sličnog (su)odnosa bioloških i pravih očeva te njihova zajedničkog odgoja djece.

Međutim, "Instant obitelj" nije "Tatica se vratio 3". Film je snimljen prema istinitoj priči, i to Andersovoj. Naime, Anders je sa suprugom posvojio troje djece, što ga je godinama kasnije inspiriralo da preseli sva iskustva i izazove tzv. skrbničkog roditeljstva na veliki ekran. Redatelj je okupio dobru glumačku ekipu za "Instant Family" (Rose Byrne, oskarovka Octavia Spencer, Margo Martindale, Joan Cusack), a njegov supstitut je Wahlberg, i sam nekako više angažiran nego inače u komedijama ("Murjaci s klupe", "Ted"), možda i zato što ima malo vremena za vlastitu obitelj sukladno njegovom nedavno objavljenom dnevnom rasporedu ("17.30-19.30 večera s djecom i druženje").

Film mu, ipak, krade talentirana Isabela Moner: mlada glumica s kojom je Wahlberg u petim "Transformersima", a ljetos smo je gledali u nastavku "Sicarija", ostvarila je veoma nijansiranu ulogu i njezin lik je pravi, stvaran i životan, baš poput "Instant obitelji" u najboljim momentima. U Andersovu filmu Wahlberg i uvijek rado viđena Byrne glume Petea i Ellie, bračni par u ranim četrdesetima, koji se, zabrinuti godinama, odluči na posvajanje djeteta, po mogućnosti petogodišnjaka. T

ako bi izgledalo kao da je Pete počeo u 36-oj i nije star otac koji će biti djedica kad njegovo dijete bude maturiralo. Nakon susreta s djecom u centru za skrbništvo pod vodstvom socijalnih radnica Karen i Sharon (Spencer, Tig Notaro), Pete i Ellie na kraju odluče usvojiti tinejdžericu-buntovnicu Lizzy (Moner), koja je "ostavila jak dojam", ali i njezinog mlađeg brata i sestru, osjećajnog Juana i divlju Litu (Gustavo Quiroz, Julianna Gamiz). "Stiskat će vam okidače koje niste ni znali da imate", upozoravaju roditelje Karen i Sharon, ali i tješe da "uz malo strukture i ljubavi djeca mogu procvasti". I obitelj se može renovirati.

Pete ne radi slučajno na renovaciji kuća u filmu koji nije tipična američka studijska PG-13 komedijica režirana "u rukavicama". Anders ne sakriva kako su neka od djece "svih boja" bila zlostavljana i odala se drogi ne mogavši se nositi s time da su ih roditelji napustili, zatim da zanemarivanje i napuštanje mališana na njima ostavlja trajnu individualnu traumu, ovisno o dobi u kojoj se nalaze (Lizzy, Juan, Lita), ali i da klinci postanu beskućnici kad prerastu rok posvajanja.

Naravno, tu je i humor s ponavljajućim gegovima, poput jedne žene koja želi posvojiti tamnoputog atletu kao Sandra Bullock u "Priči o prvaku", što odmah prepoznaje Ellie. Ponekad formulaičan i jeftin, humor se ponekad prikopčava na prijašnje Andersove filmove kako bi prodao "Instant obitelj" najširoj publici, ali nije nikad prevulgaran i preforsiran. "Bitno je imati smisla za humor kod ovakih stvari", netko metafilmski kaže. Imati srce još je bitnije.

"Instant Family" ima srce na pravom mjestu dok balansira između komedije i (melo)drame zbrajajući pluseve i minuse procesa posvajanja, integracije u obitelj i općenito roditeljstva na dnevnoj bazi, dan po dan, jedan korak naprijed, dva nazad i tako ukrug. Prednjače plusevi, kao i u slučaju samoga filma koji umije nasmijati do suza i natrag, biti iskreno ganutljiv ili barem iskrenije od kurentnih studijskih komedija i pozivati na dijalog u vezi moderne obitelji i posvajanja, osobito važan u Americi. Je li dijete mora biti "naša krv" da bi se smatralo članom obitelji? Što ako je to dijete "njihova" krv, tj. drukčije boje kože?

Može se Wahlbergov lik zezati na račun sve češće izrugivanog koncepta "bijelog spasitelja" uz vlastito tumačenje Cameronova "white saviour" blockbustera "Avatar". Ali, činjenica jest da u filmu jedan bijeli američki par posvaja latinoameričku djecu nedugo nakon što je Trump razdvajao obitelji imigranata i još uvijek vodi anti-imigrantsku politiku, podižući zid između SAD-a i Meksika, odakle se u kamperu vozila još jedna Andersova neobična američka "instant" familija u "Obitelji Miller" na čelu s dilerom i striptizetom. Naizgled manipulativna i politički korektna komedija, snimljena da se dodvori svim manjinama (među skrbnicima se nalazi i jedan gay par), "Instant obitelj" je zapravo prilično subverzivna i "anti-trumpovska". Familija političkog trenutka.

'Tatice', glava Andersove 'obitelji'

Da sve ovo gore napisano nije zanemarivo potvrđuju brojke filma na američkom box-officeu. Dok su "Tatice" bez problema premašile 100 milijuna dolara utrška, "Instant obitelj" je zaradila 66, unatoč idealnom pred-Thanksgiving vikendu otvaranja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2023 21:14