StoryEditor

Hrvatskoj 2018. neće biti godina žutog, nego godina bijesnog psa

Piše Zlatko Gall
4. siječnja 2018. - 13:00

Britanski vidovnjak Craig Hamilton Parker, koji je predvidio pobjedu Donalda Trumpa, izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije te teroristički napad u Nici, objavio je - pišu mediji - da će 2018. godina biti "zla i naopaka". Točnije, s još više terorističkih napada, s razornim potresom na Novom Zelandu, erupcijom talijanskog vulkana te masovnim štrajkovima koji će paralizirati Veliku Britaniju.

Vidoviti Craig nije zucnuo ni riječ o Hrvatskoj. Naime, za tvrdnju da će 2018. i u Hrvatskoj biti, narod bi kazao, dreka do koljena, ne trebaju vidovnjačke sposobnosti već samo površan pregled "trendova" i događaja koji su odredili godinu za nama. A koji će se, sasvim sigurno, nastaviti i u novoj.

S Hrvatskim nogometnim savezom u istom sastavu, nastavkom petljavine s "Agrokorom", pravosudnim skandalima, političkim trgovinama i konvertitskim saltima te rastućim prijezirom prema političarima i "elitama". O čemu zorno svjedoči famozni "nitko" kao najpoželjnija politička figura te uzlet Živog zida kao, kladio bih se ipak samo sezonskog, utočišta za razočarane glasače.

Du'ovna obnova

Budući da SDP nastavlja klizanjem "u ništa", HDZ jedva jedvice održava balans između Brkićeve tvrde struje i Plenkovićevih aparatčika, a braniteljskim udrugama ni na kraj pameti nije podizati šatore nakon što ih se obilato darovalo iz proračuna, u otvoreni prostor uletjeli su crkva i katolički aktivisti, najavljujući daljnju katolibanizaciju Hrvatske. Jer, nema odmora dok traje du'ovna obnova.

Godina za nama naprosto je obilovala dokaznim materijalom za takvu tvrdnju. Vjeroučitelj koji se proslavio govorom mržnje, zazivanjem ubojstava "lijevih" političara, nabijanjem na kolac svih koji koji mu ne pašu ili pohvalama ratnom zločincu Mladiću, hvarski svećenik don Mili Plenković koji je na svom Facebook profilu objavio skandalozan status u kojemu izražava radost smrću Slavka Goldsteina, notorni biskup Vlado Košić koji je i polnoćku u sisačkoj katedrali iskoristio za napad na homoseksualce i gay brakove, svećenik koji odbija krstiti dijete s Downovim sindromom ili famozni svećenik-recidivist štovatelj lika & nedjela Ante Pavelića i NDH, seoski klerik koji se "drajva" u Mercedesu E klase kupljenom od milodara, isusovac koji fanove "bezveznjaka" Đorđa Balaševića detektira kao glasače koji su dva puta Stipu Mesića instalirali na Pantovčak, glavni urednik Glasa Koncila koji tvrdi da Hrvatska nije sekularna država, katolički turbo desni aktivist Vice Batarelo iz Zaklade Vigilare koji drži da silovane žene moraju roditi i traži apsolutnu zabranu pobačaja (da bi, onako usput, zaratio i s bivšim predsjednikom Josipovićem ili sa zagrebačkim HNK, držeći da je njihov plakat za godišnju pretplatu "apel na bludne radnje")... samo su dio mozaika koji Hrvatsku prikazuje kao sve primitivniju, netolerantniju i katolibanskiju državu.

Dokaz tome je, recimo, i skandalozna izjava Znanstvenog vijeća za obrazovanje i školstvo HAZU-a da se dijelovi Istanbulske konvencije koju Hrvatska još nije ratificirala temelje na rodnoj ideologiji. A to je, vele, neprihvatljivo za odgojno-obrazovni sustav Republike Hrvatske u koji "ne treba unositi zasade bilo kakve partikularne ideologije, pa ni rodne".

Naravno, Znanstveno vijeće za obrazovanje i školstvo HAZU zapuhalo je u iste diple kao i Kaptol, Markićkina udruga i Batarelov Vigilare, koji su uvjereni da je konvencija "usmjerena protiv kulture, tradicije, vjere, običaja" i "primarnog prava roditelja na odgoj i obrazovanje svoje djece u skladu sa svojim vrijednostima i uvjerenjima".

Desničarski ključ

Hrvatsko sociološko društvo ovu je izjavu nazvalo sramotnom, Znanstveno vijeće za obrazovanje i školstvo HAZU prozvalo zbog neupućenosti i neznanje, a uslijedile su i javne ograde HAZU-a i pojedinih članova Znanstvenog vijeća, no nitko razuman ne sumnja da se boj za odbijanje ratifikacije Istanbulske konvencije neće nastaviti. Uz ista podmetanja, "pile naopako", parcijalne istine i bjelodane manipulacije činjenicama. Uz golemu podršku iz sakristija i s oltara.

Jer, kako stoje stvari, katolibanske udruge i turbo-desničari ionako su prešutno od vladajućih dobili "mandat" da se bave školstvom iliti kurikularnom reformom, reinterpretacijom povijesti i arbitriranjem u kulturi. Pa je, recimo, bivši kontroverzni ministar kulture ušao u Kazališno vijeće HNK u Zagrebu. S kojim ciljem? Pa valjda da pokuša "korigirati" sve ono što je zamjerio HNK-u, koji je pred koji mjesec prozvao "stožerom pseudoljevičarskog prakazališnog aktivizma".

Nije samo Hasanbegović lik s desnice koji se ugnijezdio u Kazališno vijeće, jer je istu funkciju u Osijeku dobio i Anto Đapić. I on valjda, kako to propisuje Zakon o kazalištima, kao "ugledni umjetnik i radnik u kulturi". A slično će se ziher dogoditi i u Splitu, gdje politika također gura svoje ljude po (desničarskom) podobnosnom ključu.

Stoga će i 2018. umjesto ikakvih smislenih reformi i promjena koje bi donijele boljitak obilježiti rasprave o starom hrvatskom pozdravu - sve dok se on ne usvoji kao podobna domoljubna javka, zločinačkom karakteru partizana, pogubnom utjecaju LGBT zajednica i Istanbulske konvencije na bogobojažljivo hrvatsko biće, akcijašenja za zabranu pobačaja (i masturbiranja) te denuncijacije prijetvornih "jugonostalgičara" koji sline na glazbu Balaševića, snujući veliki prevrat.

I baš zato 2018. neće biti, kako to tvrde Kinezi, berićetna godina žutog zemljanog psa, već još jedna godina koju ćemo za 12 mjeseci ispratiti onim tradicionalnim: pas joj mater!

Izdvojeno

07. srpanj 2020 09:15