StoryEditor
Kolumneglava u balunu

Hajduka se šikanira, ali ne dirajte reprezentaciju

Piše Zdravko Reić
24. svibnja 2019. - 00:59
hrvatska_azerbajdzan2-210319

Pa koji je ovo vrag ušao u ovi naš balun da se ne može bez skandala, čak niti u susretu pionira.

Finale između Osijeka i Hajduka, koje je završilo pobjedom Osijeka (3:2) uz isključenje dva igrača “bijelih“ razbuktao je strasti do te mjere da stvarno izgleda kako je sve otišlo k vragu, kako je nemoguće uspostavit dijalog, kako primitivci s obje strane rade krivo, kao da namjerno svojim rušilačkim ponašanjem zazivaju nastavak raskola na relaciji Hajduk – HNS, ali i Split – Zagreb.

I što je najtužnije dovode u pitanje nastup Hrvatske na Poljudu.

Nisam gledao televizijski prijenos te utakmice, poćirio sam neke snimke startova Dominika Prpića i Rina Škorlića, isključenih zbog drugog žutog kartona, pa automatski nisam u stanju dati svoj sud o 11 žutih i dva crvena kartona koja je podijelio sudac Ante Čuljak.

Ali kako bilo da bilo i odmah ću, a priori, uputiti prijekor onima koji su ga delegirali, odnosno koji u dvoboje za trofeje postavljaju neiskusne suce, pa makar koliko bili talentirani. Eto, naprosto ne vjerujem da bi do takvog skandala došlo da je utakmicu vodio pravi sudac, koji se nema potrebe dokazivati, niti bilo kome dodvoravati. Ili se varam? Pitam se zar je moguće da je došlo do tolike eskalacije netrpeljivosti, čak i mržnje, koja se diktira s juga, u prvom redu od žestokih navijača Hajduka, pa da je u pitanju čak i odigravanje utakmice između reprezentacija Hrvatske i Mađarske u listopadu ove godine na Poljudu?

U ovom času možda je najbolje predati se, tako potvrditi da je sve otišlo k vragu obzirom da naša reprezentacija za brojne navijače Hajduka ne predstavlja svetinju, nego alat za iskazivanje primitivizma. Rukovodstvo splitskog kluba, kao i navijači imaju apsolutno pravo na nezadovoljstvo u odnosu na dugotrajna šikaniranja Hajduka u prvom redu od strane sudačke organizacije, također imaju sva prava kad se na legitiman način bore za promjene u hrvatskom nogometu, ali ne bi smjelo biti toga majčina sina, koliko god bio zaljubljen u bijeli dres, koji ne želi iskazati barem respekt prema reprezentaciji.

Može se kazati da bi zaista bilo prestrašno ukoliko je sudac vodio finalnu utakmicu pionira, dječaka, na zločest, podmukao i podao način. Valjda je u stanju sudačka ekspertiza ocijeniti suđenje dotičnog Čuljka. Dapače priželjkujem da se televizijski kadrovi kritičnih startova dvojice igrača Hajduka pošalju na prosudbu u UEFA-u, pa da čujemo ocjenu neovisnih, onih koje Hajduk želi u vodstvu sudačke organizacije.

Očevidci u Slavonskom Brodu, uglavnom navijači splitske momčadi tvrde da su faulovi u najmanju ruku upitni za dodjelu dva druga žuta kartona, tako da je odmah došlo do logične sumnje u nakane suca, pa čak i uvjerenje da je u stvari odigrao ulogu plaćenog “killera”. Ali ajde, uzmimo da su se ti faulovi i dogodili, da su Dominik Prpić i Rino Škorlić nezgrapno intervenirali, premda prema snimkama ostaje neupitno da se radilo o prekršajima na sredini terena. Također da baš i nisu bili pogibeljni, tako da bi pametniji sudac, u sličnim okolnostima, pogotovo jer se radi o uzrastu dječaka, nešto i popustio. Na primjer, faul Škorlića u 39. minuti, znači na početku drugog poluvremena, iskusni sudac ne bi kaznio drugim žutim kartonom, što je značilo dva igrača manje za Hajduka, već bi ga upozorio. 

A da se ne govori o sramotnom ponašanju pomoćnog suca Deana Vukovića, njegovom agresivnom nasrtaju na igrača Hajduka po završetku utakmice.

Ti nesretni događaji iz Slavonskog Broda poslužili su za raspirivanje strasti među navijačima Hajduka i u tom nezadovoljstvu nema ništa sporno premda je pretjerana parada s dočekom dječaka finalista kako bi se dokazao nastavak borbe “kontra mraku, kontra sili”. A pogotovo je neshvatljivo, nerazumno, baš nevjerojatno da jedan dužnosnik Hajduka na Facebooku objavi nedostojnu poruku kako “ćete na koljenima doći moliti da igrate u Splitu”, što se odnosi na hrvatsku reprezentaciju.

Ima li koga u rukovodstvu Hajduka, u udruzi Naš Hajduk, pa čak i u Klubu navijača Torcida, tko je u stanju otvoreno zagovarati dijalog, ili baš svi misle da su prosvjedi, barikade ili čak ispadi način da se “bijeli” izbore za korektnije, ajmo kazati poštenije odnose u našem nogometu?

Izdvojeno

04. kolovoz 2020 04:50