StoryEditor
KolumneBEZ PUBLIKE I IGRAČA

Hajduk u lošem trenutku, Vule krpa, ali Bijelima treba pobjeda

27. listopada 2018. - 10:00
mt_hajduk_osijek22-071018

Hajduk ili Rijeka? Tko je veći majstor s mora? Splitski “bijeli” ili “riječki galebovi”. Isto tako bijele boje drese.

Zapravo, dvojbe nema, ali oduvijek se Rijeka nadmetala s Hajdukom, ništa joj nije (bilo) toliko važno kao rivalstvo s Hajdukom, pa se i Armada osnovala prigodom finala Kupa još tamo u onoj državi, 1987. godine kad se finalni okršaj priredio u Beogradu, Hajduk je u nezaboravnom dvoboju prigrabio trofej.

Ima tu priča i pričica, “otimanja” nogometaša, razmjene trenera, slomljenih nogu, navijačkih sukoba, Rijeka je postala odjednom – jača, prvi put prvak 2017., dok Hajduk posti. Utakmica u akvariju bez publike. Urotili su se i meteorolozi, najavljena je kiša.

1. Nema publike

Akvarij u Poljudu, Hajduk je kažnjen sa četiri utakmice igranja bez publike na svome stadionu, a lani je baš incident protiv Rijeke, kad je huligan utrčao s metalnom šipkom, žaračem u teren i ganjao je suca Marija Zebeca prouzročio tadašnju Hajdukovu kaznu. Sad je Hajduk barem miran s tog aspekta, protiv Rijeke neće biti novih kazni! Hajduk je već kažnjen, gorka je to utjeha.
Ambijent je protivan nogometu, ovo je Hajdukova 12. utakmica u HNL-u bez publike, prva od četiri u nizu koliko mu je odraditi.
Dosad je Hajduk imao različita iskustva. Hoćemo reći, bilo je i neočekivanih poraza kojima je zacijelo kumovao ambijent praznog gledališta, kao protiv Zadra (0:1) u kolovozu 2009. te protiv Zagreba (0:2) u studenome 2014., taman u danu velikih navijačkih prosvjeda u na Rivi. Igrat bez publike posebno je tužno, a igra se svetkovina jadranskog derbija.

2. Borba za 4. mjesto

Nakon svih ranijih godina položaj oba kluba na ljestvici danas je posebno razočaravajući. Hajduk se spustio na niske grane što smo ih nazvali “nikad lošije u 50 godina”, na sedmo mjesto, dočim je Rijeka, prvak iz 2017. godine pala na petu poziciju što je za privatni klub Damira Miškovića posebno težak udarac. Europa bježi jednima i drugima, jer su se u mjesta velike četvorice ugurali Lokomotiva i – Gorica. Dvoboji u kojima se Hajduk upinjao da preotme Rijeci barem drugu poziciju na ljestvici već su - prošlost, jadranski derbi je kao borba u “zlatnoj sredini”. Sedmi protiv petog. A ta sredina ljestvice, u koloni od jedva 10 ligaša je sve samo ne zlatna.

3. Hajduk u problemima, Blažević sedmi vratar 2018.

Nevolja nikad ne dolazi sama, Hajduk je u svom delikatnom trenutku, kad se već spustio na ljestvici, a konkurencija za Europu mu je sve dalje odmakla, preko noći ostao bez još nekoliko važnih poluga! Hamza Barry, od Zorana Vulića prometnut u poslovođu igre, ozlijedio se prije susreta protiv Lokomotive, a onda su s Feratom na djelu iz šina ispali još i vratar Josip Posavec, te kapetan i “desetka”, posebno vrijedni Mijo Caktaš. Kako će Vulić sastaviti momčad? Mora je krpati, na gol će stari povratnik Goran Blažević, s nadom da je sa 32 na leđima što stariji to bolji. U veznom redu će Vulić već nešto tumbati, iskombinirati. Blažević je čak sedmi golman što brani za Hajduk ove godine, izredali su se Karlo Letica, Dante Stipica, Ivo Grbić, pa Josip Posavec, Tomislav Duka, Marin Ljubić i evo Gorana Blaževića nakon pet i pol godina u Poljudu na velikom zadatku.
Hajduk nekompletan, bitno oslabljen ulazi u jadranski derbi.

4. Rijeka bez Keka

Prvi jadranski derbi bez Matjaža Keka, nakon pet i pol godina. Neobično nam je vidjeti Rijeku a da joj na klupi nije Kek. Razišli su se na Rujevici, a šteta je što nema publike u Poljudu i zbog toga da vidimo kako bi se Igor Bišćan prvi put snašao u vrućem ambijentu Poljuda kao trener. I kako bi ga Armada pozdravljala s poljudskog juga. Da vidimo i čujemo sve to uživo. Lišeni smo i za taj ugođaj. Kek je, pak, nanizao nevjerojatan niz uspjeha Rijeke protiv Hajduka, ušao je u povijest; svaki put njegova serija neporaženosti protiv splitskih “bijelih” uzimala je poseban medijski prostor, svaki put bi se Hajduk jačao da će Keka srušiti..

I nikako s Kekom. Sad kad budu pobijedili Rijeku u Poljudu (na Rujevici je to Kopić jednom uradio, evo točno godinu dana, kao iznimka što potvrđuje pravilo), to će uraditi Vulić protiv Bišćana i nije to taj pravi gušt za “bijele” kao da se srušili - Keka.

Fali nam Kek sutra. Ni šušta, ni gušta. Nema publike, igrača, Keka...

Izdvojeno

10. kolovoz 2020 16:42